A zabpehely egészséges, aztán ott a kókusz, a mazsola, a dió – egy csésze forró teával valahogy ki lehet húzni az ebédig vagy a vacsoráig, de a gyerekek is hálásak lesznek, ha bedugunk egy-két kekszet tesióra utánra az uzsonnásdobozba.
A dió és a mazsola tetszés szerint helyettesíthető vagy elhagyható (vagy például csokira cserélhető...), így mindját van is egy jolly joker zabkeksz alapreceptünk.
Hozzávalók: (40-45 darab nagyobb kekszhez)
18 dkg aprószemű zabpehely
0,5 dl tej
15 dkg liszt
5 gr sütőpor
fél kk. őrölt fahéj
negyed kk őrölt szerecsendió
20 dkg vaj
25 dkg nádcukor
csipet só
1 kk. vaníliakivonat/egy vaníliáscukor
1 tojás
7 dkg kókuszreszelék
10 dkg mazsola
10 dkg durvára vágott dió
- A tejet felforraljuk, elkeverjük a zabpehellyel és félretesszük.
- A következő négy hozzávalót (liszt, sütőpor, fahéj, szerecsendió) összekeverjük.
- A vajat mikróban felolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, sót, vaníliát és a tojást.
- Hozzáadjuk a lisztes keveréket, a beáztatott zabpelyhet, a kókuszreszeléket, majd a mazsolát és a diót.
- 2 órára folpackban betesszük a hűtőbe.
- A hideg tésztából nagyobb diónyi gombócokat kanalazunk, és 175 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.
- Rácson hűtjük ki.