A nyár a hideg gyümölcslevesek szezonja: készülhetnek almából, körtéből, őszibarackból, meggyből, vagy akár a családtagok kedvenc gyümölcseiből összeválogatva is. Alaposan lehűtve remekül hűsítenek, segítik a folyadék-utánpótlást, nagy kánikulában akár könnyű vacsorának is bevethetők. Most az alap meggyes változatot mutatjuk.
Hozzávalók:
- 60 dkg meggy
- víz
- 3-4 karika kezeletlen citrom
- 1 rúd fahéj vagy 1 kk. őrölt fahéj
- nádcukor vagy méz, ízlés szerint
- 1 púpos ek. kukoricakeményítő
- 2 dl habtejszín
Elkészítés:
1. A meggyet felöntjük annyi vízzel, amennyi jó bőven ellepi. Beledobjuk a citromkarikákat, a fahéjat és a cukrot vagy mézet ízlés szerint – én három evőkanálnyi nádcukrot tettem bele. Felforraljuk, és szűk 10 percig gyöngyözve főzzük.
2. A keményítőhöz hozzáadunk egy kevés habtejszínt, csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk fokozatosan a maradék habtejszínt is. A keményítős habtejszínhez hozzáadunk egy evőkanálnyi a leves forró levéből (azaz hőkiegyenlítünk), majd lassan, kis sugárban hozzáöntjük a leveshez.
3. Forrásig melegítjük ismét a levest, és ha kell, még igazítunk plusz cukorral vagy mézzel az édességén. Jól behűtve tálaljuk.