Mi van májusban a piacon, és mire jó?

Olvasási idő kb. 12 perc

A májusi piac maga a csábítás, a sokszínű választékban elveszve legtöbben hajlamosak vagyunk túlvásárolni magunkat. Én legalábbis gyakran teszem ezt a hétvégi bevásárláskor. Ízek, színek, illatok csábítanak és eldöntöm, hogy akkor ezt és azt a receptet is kipróbálom a következő héten és megveszek olyat is, amit nem is terveztem. Következő héten pénteken aztán ráeszmélek, hogy a hűtő még nincs kiürítve a másnapi bevásárlásra, így gyors főzésbe kezdek, amibe igyekszem belekomponálni minden megmaradt alapanyagot. Lássuk a májusi zöldségeket, gyümölcsöt, és azt is, mihez kezdjünk velük.

stockfresh vegetables sizeM

Maki Stevenson

Mindenkit megtanít főzni

Spenót, retek, újhagyma, sóska

A spenót, a retek és az újhagyma márciusi látogatásunk óta tartja magát a piacokon. Ezek továbbra is szezonálisak, sok finomság készíthető belőlük (nézzétek meg, a cikkben rengeteg receptet gyűjtöttünk ezek felhasználására).

De a május végre igazi bőséget hoz a piacra járóknak számos új alapanyaggal. Igyekezzetek tanulni az én hibámból és bevásárláskor némi önmérsékletet tanúsítani. Ha a fejvesztett vásárlás előtt megpróbáljuk tudatosítani hányszor fogunk főzni a következő héten, elkerülthetjük azt, hogy kétségbeesetten főzzünk valamit a nyolcféle maradékból, vagy, ami még rosszabb: a kukában végezze a fölösleg.

A sóska kinézetre könnyen összekeverhető a spenóttal, azonban, ha egy darabkát megkóstolunk azonnal különbséget tudunk tenni. Jellegzetes savanyú ízét az oxálsavnak köszönheti (hashajtó hatása is van!).  Magas a C-vitamin tartalma, sok vasat, foszfort tartalmaz. Készíthetünk belőle levest, mártást, főzeléket, ízesíthetünk vele salátát.

Tejszínes sóska krémleves
Sóskás ricottás quiche
Sóskafőzelék
Erdélyi tárkonyos sóskaleves túrógombóccal
Sóskamártás krumplipürével és fasírttal

Csípős csalán
Csípős csalán

Csalán

Leggyakrabban teaként fogyasztjuk (hat héten át napi egy csészével kiváló vértisztító hatású és átmossa a veséket). Emellett készülhet belőle leves, főzelék, de akár derelye is. Fontos, hogy ne forgalmas, poros utak mellett gyűjtsük. Érdemes munkakesztyűvel szedni, mert hangyasav, acetilkolin, szerotonin és hisztamin tartalma miatt égető és fájdalmas a csípése, ha hozzáérünk.

Csalánfőzelék
Csalánleves
Zöldcsütörtöki csalánfőzelék
Csalános derelye
Csalán sabayon

Mángold

Nagyon sokáig termelték, aztán eltűnt egy időre, most pedig újra a felfedezettek között tartjuk számon. Íze a spenóthoz hasonlít. Levélnyele fehér, piros és sárga színű lehet, amit szintén felhasználhatunk (nem kell eldobni!). Azt szokták mondani, a mángold szárát a spárgához hasonlóan, levelét viszont a spenóthoz hasonlóan érdemes felhasználni. Jó alapanyag, magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma, ezen kívül cukrot, pektineket, szerves savakat (oxálsav, almasav, citromsav), foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz. Készülhet belőle krémleves, saláta, tésztás étel, de belesüthetjük pogácsába is.

Mángold bab ragu
Krémes fehérbab mángold rizottó
Fetás mángold lepény
Mángoldos paradicsomágyon sült tojás
Mángold citrommal, fokhagymával
Mángoldos gnocchi
Nyúl consommé mángoldos nyúlgerinc tekerccsel és tárkonyhabbal
Báránylapocka piros mángolddal és kukoricával
Mángold-padlizsán cannelloni paprikás-zsályás mángolddal
Mángoldos quiche
Mángoldfőzelék

Lila-fehér-zöld
Lila-fehér-zöld

Spárga

Biztosan emlékeztek Bridget Jones-ra, aki a spárga szót olvasva egy receptben kék madzagot tesz a levesbe, ezért az világoskék színű lesz. Szóval a spárga nem madzag, hanem egy zöldség. Ismert fajtái a fehér, a lila és a zöld, amely a legnagyobb népszerűségnek örvend. Én szeretem a fehéret is, szerencsés vagyok, ugyanis ezen nőttem fel. Szüleim hobbikertjében gyerekkorom óta fehéret termesztünk. Amikor a zöldségesnél és az ÁFÉSZ ABC-kben egyáltalán nem lehetett kapni, családunk már akkor is spárgát spárgával evett a szezonban. Hajtása A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdag. Vízhajtó, vesekő-eltávolító hatása ismert, ezért segíti a szervezet méregtelenítését. Felhasználása nagyon sokrétű, ezt az általunk összeválogatott receptek is tanúsítják.

Zöldspárga parfé
Sült spárga baconbe tekerve
Kacsamell spárgával és gyömbéres ribizlimártással
Kis spárgás quiche
Citromos rozmaringos újkrumpli gombás spárgás raguval
Spárgás laskagombás polenta
Spagetti gorgonzolás zöldspárgapürével
Korianderes zöldspárga cappuccino
Spárga diós gremolátával
Serpenyős spárga ordával
Indiai spárgakrémleves
Zöldspárgás árpagyöngy kása juhtúrós pisztránggombócokkal
Grillezett spárga rukkola ágyon
Lasagnelapokba tekert zöldspárga
Vaníliás spárgakrém thai bazsalikom granité-vel, eperrel és mangóval
Spárga kakukkfüves eperöntettel, sonkával, újkrumplival
Fehér spárga krémleves eperrel

Zöldborsó

Nagyon népszerű zöldség Magyarországon, szinte minden veteményeskertben megtalálható. A nyers, zsenge friss cukorborsó kedvenc gyerekcsemege. Ilyen formában még a héjával együtt meg lehet enni. B1-, B2-, és C-vitamint tartalmaz. Leggyakrabban leves és főzelék készül belőle, de az alábbi receptek bizonyítják, hogy mennyi mindent főzhetünk, süthetünk belőle.

Mentás zöldborsó krémleves
Indiai fűszeres zöldborsó lepénykenyérrel
Parmezános zöldborsó krokett
Csalános zöldborsó krémleves
Mentás csirkecombfilé zöldborsóval, édesburgonyával
Cukkinis sonkatekercsek zöldborsós káposztasalátával
Süllő filé zöldborsó rizottóval
Borsópüré
Sonkás zöldborsós mini frittata
Zöldborsókrém fetával és bazsalikommal
Zöldborsó céklalevél saláta
Zöld gazpacho
Kecskesajtos, zsenge zöldborsós orecchiette tészta

Piros rebarbara (van zöld színű is)
Piros rebarbara (van zöld színű is)

Rebarbara

Zöldségek közé tartozik, de többnyire édesség formájában fogyasztjuk. Sokszor eperrel keverve készül belőle valami finomság, de a receptek bizonyítják, hogy felhasználása egyre népszerűbb és még levest vagy akár ketchupot is főzhetünk belőle. Levele mérgező, csak a szárát fogyasszuk, amely lehet zöld vagy piros színű is. Savanykás ízét a benne lévő oxálsav okozza.

Ribizlis rebarbara muffin
Fahéjas rebarbara alma kenyér
Rózsavizes eper rebarbara lekvár
Lazac rózsaborsos rebarbara mártással
Epres rebarbarás clafoutis
Rebarbara chutney
Rebarbarás kifli
Rebarbarás ketchup
Rebarbara leves
Pisztráng fűszeres rebarbara tatárral
Kacsamell chilis gyömbéres rebarbarával
Epres rebarbarás crumble
Rebarbarás málnás süti
Körtés rebarbara krémleves
Sült kacsamell rebarbara szósszal
Epres rebarbara smoothie bazsalikommal
Rebarbarás morzsás muffin
Eper rebarbara szuflé

Friss, ropogós, édes
Friss, ropogós, édes

Földieper

Késő tavasz és kora nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse. C-vitamin tartalma igen magas, található még benne vas, kálcium és magnézium is. Illata bódítóan finom. Leggyakrabban édességek, sütemények készítéséhez használjuk, de a színes csokor, amit összeállítottunk sós epres ételeket is tartalmaz.

Eper-kacsamell nyárs
Epres joghurtos gofri torta
Vegán vaníliás eperkrémes kenyér
Kókuszos epres palacsinta
Eperfelfújt
Epres rebarbarás pite
Eperkuglóf
Epres ordás levendulás csokikocka
Eperhab torta
Túrógombóc vörösboros eperöntettel
Csokoládés ricotta torta rózsaborsos eperöntettel
Fordított epres cheesecake
Eperfagylalt
Robiola ravioli zöldspárgával és bodzás eper-vinaigrette-tel
Eper-rebarbara sütemény rosé boros eperfagylalttal
Epres tiramisu
Epres piskótarolád
Kókuszos eperkrémmel töltött praliné

Késő tavaszi időszakhoz tartoznak még a saláták (fejes, batávia, tölgylevelű, szalanova, stb.), a turbolya, a gombák - rókagomba, kucsmagomba -, a tyúkhúr és a porcsin is. Néhány recept érdekességként:

Törpemaréna spárgával, pisztáciával és turbolyás vajmártással
Rókagomba krémleves
Rókagomba pörkölt
Bulgur kucsmagombával és spenóttal
Kucsmagombás, spárgás frittata
Turbolyás túróval töltött paradicsom
Turbolyás sárgarépakrémleves
Turbolyás spárga
Tyúkhúr uborka saláta
Tárkonyos salátaleves

Forrásul használtuk: piac, Bálint Gazda, magyar Wikipedia

Hozzászólások jöhetnek a facebookon, további Alapkonyha cikkek az Alapkonyha fejlére kattintva. Legközelebb tortázunk.

Alapkonyha wiki

A cikket Nagy Zita, a Zizi kalandjai blog szerkesztője írta.
Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola. Különleges nyári ajánlat: Ha két jegyet veszel bármelyik órára akkor a második jegy árából 50%-os árengedményt kapsz! Aki élni szeretne az ajánlattal, a makifood@gmail.com címen regisztráljon. Következő órák: 05.28. Diabetes konyha, 05.31. Ráhel asztala, 06.02. Keserédes csokigyár, 06.02. Alap késtechnika, 06.08. Sushi workshop.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek