Halálfej és Freud kekszből

Minden a Stephansdommal kezdődött. Egy téli napon Isabella Urban jogásznő a bécsi belvárosban sétálgatva azon kezdett tűnődni, vajon miért nincs sehol Stephansdom-formájú keksz. Az ötleten felbuzdulva azon nyomban munkához is látott és bádogból meg is formálta Bécs egyik legfontosabb szimbólumát. Művét rögtön ki is próbálta, és keksz formájában elkezdte sokszorosítani Európa egyik legszebb templomát. A jogásznő a nagy sikerre való tekintettel nem állt meg a Stephansdomnál. A székesegyházat Sissi követte, aztán jött Mozart és Sigmund Freud. Bécs jelképeit kimerítve Isabella Urban kénytelen volt újabb motívumokhoz nyúlni: jött a baba-keksz, a rakéta-keksz és az Ausztria-keksz. Minél nagyobb lett a választék, annál inkább nőtt a vendégkör is, így Isabella Urban megnyitotta saját speciális kekszforma-boltját „Kexfabrik“ (Kexgyár) név alatt.

Freud keksz
Freud keksz

Bár a jogásznő átpártolt a kekszöntő szakmához, eredeti hivatását nem tudta megtagadni, így hamarosan elkészült a paragrafus-keksz is. Mára hétszázra nőtt a kekszformák száma, de még mindig nincs megállás. A Kexfabrikban mindenki megtalálja az alkalomhoz illő kekszformáit. Halloweenkor például bárki nagy sikert arathat halálfejes, boszorkányos vagy éppen tökformájú kekszével.

Stephansdom
Stephansdom

A karácsonyi választék sem mondható éppen unalmasnak: A szokványos csillag-, karácsonyfa- és harang-keksz mellett korcsolya, hópihe, angyalszárny, fagylalt és rénszarvas formájú édességekkel kedveskedhetünk szeretteinknek. De ugyanígy megtalálhatjuk a formák között a kölni Dómot, a Tádzs Mahalt és még a kínai Nagy Falat is. A formák darabja 2 euróba kerül. Aki nem akar maga sütni, a Kexfabrikban (Bécs, Dr. Natterer-Gasse 6) természetesen extravagáns kekszeket is talál, melyeket helyben süt ki egy szakavatott pék.

Mustra