Üveges finomságok karácsonyra

Kommentelőink, VilágosKékHarisnya, gossip és cantbear is beleláttak a velvetes levelezésbe, de az nekünk is öröm, ha egyre gondolunk: üveges finomságok karácsonyi ajándék funkcióban következik. Ahogy közületek többen, én sem először oldom meg így a karácsonyi ajándékozást és mindig hatalmas siker, nagyon tudom ajánlani mindenkinek. Törődtél vele, beleraktad kicsi szíved, és nem drága, csak az ajándékozott ízlését kell figyelembe venni, vegának, diétázónak ne a szarvasgombás mangalicazsírt add, és aki nem szereti a gyomrát, azt kár ilyesmivel fárasztani.

Majdnem mindre jellemző a minimum egy hónapos tenyészidő, ezért érdemes mostanában nekiállni, de semmi pánik, tapasztalataim szerint a karácsonyi evészet közben senki sem bontogat éjszakánként libamáj zsírjában befőttet. A kis üvegekre érdemes írni felhasználási javaslatokat, de ezek jellemzően előételek, vagy csemegék.

Az üvegek: ajánlom az Ikeát, két megfelelő változat is van kicsi üvegre és nagyobbra is: a négy darabos 15 centiliteres rajtan 490-ért vagy a két darabos 9 centiliteres droppar 490-ért üvegcsék tökéletesek. Picik, nem rondák, és a csomagolásuk felhasználható az ajándék csomagolására, szállítására, ami törékenysége miatt nem mindegy. Tavaly rajtant, most droppart vettem és két csatos üveget, darabja 290 (ha jól emlékszem) fűszerolajnak. És vettem a kis élelmiszerboltban kaviárkrémet, ami nem is rossz, sőt.

A legkeményebb meló a fokhagymapucolás, egy komplett James Bond lement alatta:

Pálinkás sajtkrém

Ezt csak gyakorló gasztrofilnek szabad adni, brutális anyag. Még a párizsi éhezésem alatt ettem egyszer előételnek, és kisírtam a receptet. Eredetileg a megmaradt keménysajthéjakból készül, de az nem természetes képződmény egy magyar háztartásban, így nyugodtan menjünk neki erre a célra vásárolt sajttal, a tisztább alapanyagtól nem lesz rosszabb. De csak erős és jó sajtokkal (a teszkós trappista nem az), parmezán ideális, lehet vegyesen is, én most egy márványsajt, ementáli, parmezán kombinációt raktam össze. Ezeket lerakom egy üvegbe és felöntöm príma törkölypálinkával. Évekig eláll, minél öregebb annál jobb. Egy-két hónap után már fogyasztható. Pirított rozskenyérre egy kis sajtkrém, tetejére áfonyalekvár, vagy méz.

Ecetes hering

A heringet kifilézve veszem, mert nagyobb mennyiségnél szörnyű munka a lefejezés-kibelezés-kigerincelés. A halakat a hús felől sózom, feltekerem, és beletuszkolom az üvegbe. Egy evőpálcika mentén felöntöm almaecettel, ha marad benne buborék azt valahogy kipiszkálom. Egy hét után már készen van, kenyér, majonéz, habos vaj, torma, ezeket szereti. Apám kedvence, de minden halasnak, ruszlievőnek nagy örömet lehet vele szerezni.

 

Mézes-diós fokhagyma

A magyar (nem kínai) fokhagymát megpucolom, szép diógerezdekkel és egész borssal, szegfűszeggel, csillagánizsal vegyesen lerakom egy üvegbe, és rétegenként öntöm fel rendes, termelőtől vásárolt mézzel (nagycsarnok hátul hemzsegnek nénik-bácsik, ők talán nem kínai mézutánzatot árulnak) Egy hónapig, jó ha nem zaklatjuk, isteni segítség lesz a január-februári náthaszezonban. Érzed este, hogy rád fog törni a nyavalya, egyél meg pár szelet kenyeret ezzel a kulimájsszal, igyál rá két páleszt és dunyha. Másnap büdös és egészséges leszel.

Hagymalekvár

Ebből csak sokat érdemes készíteni, mert macera, de eláll. Egy kiló lilahagymát csak úgy nagyjából felszeletelek és rádobom a fél kiló cukorból készült karamellre. Sok durvára tört borssal, egész szegfűszeggel, egész fahéjjal és sóval fűszerezem és addig kavargatom, amíg lekvár lesz. Egy-másfél óra. Nagyon megéri a munkát. Szoktam bele rakni diót, mazsolát is. Fehér sajtok mellé előételnek, kacsa, vagy más vörös húsok mellé csatninak isteni.

 

A hét második felében még négy üveges finomságot mutatunk, jön a szarvasgombás zsír és olaj, fokhagymás fűszerolaj, májbefőtt, és kiderül mi legyen az ilyenkor már haldokló egynyári fűszernövénnyel. Érdemes a Tejben-vajbanra figyelni.

A további recepteket szeretettel várjuk a kommentekbe.

Oszd meg másokkal is!
Mustra