Hamarosan nem lesz zöldség és gyümölcs a boltokban

GettyImages-1247392386

A gazdatüntetések által okozott szállítási nehézségek miatt a múlt héten a hazánkba tartó spanyol kamionok csak mint egy negyede érkezett meg, így a zöldséghiány már a Budapesti Nagybani Piacon is észlelhető volt.

A francia tüntető gazdák január 31-től blokkolják azt az autópályát, melynek spanyolországi határátkelőjénél több mint napi 20 ezer kamion kezdi meg Európa különböző országaiba zöldség- és gyümölcsellátó útját.

Hazánkban egyelőre elsősorban kígyóuborkából és paradicsomból mutatkozott hiány,

de az egyre több európai országot érintő gazdatüntetések további áruellátási veszéllyel fenyegetnek.

Az évnek ebben a szakában Spanyolország mintegy 1,6 milliárd euró értékben összesen közel 1,24 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt szállít Franciaországon keresztül Európa országaiba. A spanyolokat nem is elsősorban a tüntető francia gazdák blokádjai zavarják, hanem hogy közülük többen a kamionok tartalmát kiborítva fel is gyújtják a szállításra szánt árut.

A tüntető gazdák gyakran kiszórják és felgyújtják a szállításra szánt zöldséget és a gyümölcsöt
A tüntető gazdák gyakran kiszórják és felgyújtják a szállításra szánt zöldséget és a gyümölcsötMarco Cantile / Getty Images Hungary

Ráadásul a spanyol zöldségeknek és gyümölcsöknek néhány célállomáshoz még a szintén tüntetésektől nehezített útvonalú Németországon is keresztül kell jutnia.

A hazai ellátást is tovább nehezítheti, hogy most már az olaszok is blokádok állításába fogtak nagy erőkkel, pénteken pedig a magyar–ukrán határon is tüntetni kezdtek a gazdák.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra