Számos elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy milyen módszerekkel javíthatjuk a memóriánkat, vagy hogyan tisztázhatjuk, rendezhetjük a gondolatainkat. Az egyik elképzelés szerint a rozmaringgal ízesített étel és víz, vagy akár csak a fűszer illata is elegendő ahhoz, hogy megmozgassa az agytekervényeinket.
Milyen növény a rozmaring?
A rozmaring évelő növény, ami azt jelenti, hogy ha egyszer elültetjük, akkor a számára ideális körülmények között minden évben újra kinő. Ázsiában és a Földközi-tenger vidékén őshonos, de termesztik az Egyesült Államokban is.
A kissé kesernyés ízű rozmaringot gyakran használják fűszerként ételek, például levesek, pörköltek, húsok, különösen szárnyasok és halak, valamint mediterrán ételek, illetve teák ízesítésére. A rozmaringot felhasználják parfümök, samponok, balzsamok és szappanok készítéséhez is.
A rozmaring valóban jót tesz az agynak?
Nézzük, mit találtak a kutatók, valóban helytálló-e a feltételezés, miszerint a rozmaring jótékonyan hat a kognitív funkciókra. Egy 28 idős ember bevonásával végzett vizsgálat során a szakemberek azt tapasztalták, hogy a szárított rozmaringpor kis mennyiségben való fogyasztása jelentős módon javítja a memóriát.
Egy másik kutatás pedig arra a kérdésre kereste a választ, hogy a fűszer illata vajon hogyan hat az elménkre.
Kiderült, hogy a nagyobb mennyiségben beszippantott rozmaringaroma kedvezően befolyásolja például a vizuális élmények feldolgozását, és felgyorsítja a matematikai feladatok megoldását.
A brit pszichológusok szintén arra a megállapításra jutottak, hogy ha a rozmaring illatát belélegezzük, csak előnyünkre válik. A szakemberek 40 iskolás korú gyermeket vontak be a kutatásba, akiknek egy csoportját egy rozmaringaromával illatosított helyiségben, másik részét pedig egy aroma nélküli helyiségben helyeztek el. Az eredmények alapján az aromaterápiás szobában tartózkodóknak sokkal jobban működött a memóriájuk, mint azoknak, akik a másik helyiségben tartózkodtak.
A rozmaring azonban nemcsak belélegezve, hanem vízben feloldva is kedvezően hat a kognitív képességeinkre. Szintén bizonyított, hogy azoknak a felnőttek, akik legalább 250 ml rozmaringgal ízesített vizet ittak, jobban teljesítettek azokhoz képest, akik tiszta ásványvizet fogyasztottak.
A rozmaring a lelkünknek és a gyomrunknak is jó
A közismerten kulináris gyógynövényként ismert rozmaringot évszázadok óta használják a hagyományos orvoslásban. Az aromaterápia egyik alappilléreként széles körben használható például különféle betegségek és fájdalmak kezelésére.
Alkalmas például a gyomor- és bélrendszeri panaszok enyhítésére, beleértve az emésztési zavarokat, gázokat, gyomorgörcsöt, puffadást és székrekedést. Ezenkívül serkenti az étvágyat és segít szabályozni az epe képződését, amely döntő szerepet játszik az emésztésben.
A kutatások azt igazolják, hogy a rozmaring-illóolaj aromájának belélegzése csökkentheti a kortizol stresszhormon szintjét a vérben.
A rozmaringolaj továbbá gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal is rendelkezik, így a bőrbe bemasszírozva enyhítheti a kellemetlen tüneteket.
A rozmaringolaj belélegezve köptetőként hat, enyhíti az allergia, a megfázás vagy az influenza okozta panaszokat. Fertőtlenítő tulajdonságai által pedig leküzdheted a légúti fertőzéseket.
A fejbőrbe masszírozott rozmaring-illóolaj pedig segíti a hajnövekedést, hiszen kedvezően hat a vérkeringésre. De a rozmaringolaj lassítja a haj őszülését is, emellett fényessé teszi a hajat, és még a korpásodást is csökkenti. Szájvízként használva pedig hatékonyan megszünteti a rossz leheletet.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés