„Hihetetlen számomra, hogy a második helyezéssel tértünk haza, hiszen csak három versenyen vagyok túl, de mégis a dobogón végeztem! Büszkeséggel tölt el ez a pár év, amit magam mögött tudhatok” – mondta Fazekas Ádám, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik nélkül nem érhette volna el ezt a figyelemre méltó eredményt.
De mióta is imádja az emberiség a fagylaltot?
Úgy ötezer évvel ezelőtt a kínaiak, állítólag, már élvezték hűsítő hatását egy gyümölcsökből, tejből és hóból kevert édességnek. Az ősfagyi kultusza feltehetően Egyiptom közbenjárásával jutott térségünkbe, ahol Nagy Sándort, Hippokratészt és Nérót is rajongói sorába állította, a kedvezőtlen klimatikus viszonyok ellenére is. Persze az első igazi populáris áttörést a hűtés biztosításának lehetősége hozta el a fagyos kedvenc számára, majd a következőt az 1904-es esztendő, amikor Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, és ezzel a street food ősatyjává avanzsált a közönséges hóból tökéletesített hűvös édesség.
A most díjnyertes pisztáciakreáció titka
Az ezüstérmes pisztáciaálom valójában egy tonkababos málnavelővel és ostyával tálalt, enyhén sós pisztáciafagylalt. 2008 óta már a kényelmi termékek is csak természetes alapanyagokból készülhetnek, így ez a műremek is teljesen természetes alapanyagokból készül.
Az első helyen Marco Venturino maestro végzett. Az aranyérmes fagyos desszert tejjel, fehér csokoládéval és házi rózsavíz alappal készült. Egyedülálló ízét egy kevésbé ismert különlegesség, a Slow Food Presidium gazdag, krémes, aromás rózsaszörpje ihlette.
Hiába esszük régóta, van, amit biztosan nem tudtunk a fagyiról…
- Az első írott fagyireceptet 1665-ben találták meg.
- A csokoládés ízű fagylaltot már a vanília előtt megálmodták, de az 1700-as években már azt is élvezhette az ínyenc elit.
- New Yorkban nyílt az Egyesült Államok első fagyizója 1776-ban, nem is csoda hát, hogy Thomas Jefferson és Georges Washington is lelkes és elkötelezett fagylaltrajongók voltak.
- Amerikában 1851 óta van ipari fagyigyártás, s ott azóta is annyira népszerű a fagyos desszert, hogy a lakosság nagyjából 90%-a tart otthon a fagyasztójában fagyit vagy jégkrémet.
- A fagylaltkóstolók bizonyos körökben aranykanalat használnak, hogy a fém íze semmiképp se befolyásolja a kóstolandó édesség ízhatását.
- A legmagasabbra érő gombócot Olaszországban tornyozták több mint 2,5 méter magasra.
De honnan tudhatjuk, hogy jó minőségű fagylaltot eszünk-e?
Nincs különös ismertető jele a rossz ízű, vagy a gyenge alapanyagokból készült fagyinak, vagyis ránézésre nem lehet megállapítani, melyik a minőségi fagylalt. Csak komolyabb mennyiség elfogyasztása után, bizonyos tünetek tehetik nyilvánvalóvá, hogy az adagunk jó minőségű volt-e, vagy csak ízletes. A bélrendszeri panaszok nem számítanak jó jelnek, s nemcsak a hasmenésre vagy fájdalomra gondolunk, de a puffadásra is.
Új idők, új ízek
Az idők során a fagylaltok kínálata sokat változott. Az idővel alakult az elérhető alapanyagok listája is és formálódott a közízlés. Még az olyan klasszikusok is, mint a csokoládéfagylalt, jócskán átalakult. Manapság sokkal töményebb, mint korábban volt. Kialakultak új ízharmóniák, melyeket ma már mindenki keres a fagyipultban, pedig volt idő, amikor még a sztracsatella is kimondhatatlan nevű újdonságként jelent meg a csoki, eper, citrom, vanília hagyományos sorában. Fazekas Ádámnak 16. kerületi és rétsági cukrászdáiban a tavaly decemberben a Gelato Festival World Masters nevű versenyen első díjat szerző mester kínálatában a pisztácia és a klasszikusok mellett megtaláljuk a sós karamellt, a tökmagolajat, és az igazán extrém kovászos uborkás fagylaltot is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés