A magyar konyha nem létezhet nélküle, de halálos veszélyt is jelenthet

GettyImages-1132278686
Olvasási idő kb. 5 perc

Csípős ételek nélkül elképzelhetetlen a magyar konyha, ám ez a gasztronómiai szenvedélyed veszélyt is jelenthet rád.

Több tragédiáról is beszámolt a New York Times, amely az erős ételek fogyasztásához kötődik. Egy TikTok-kihívás során – amelynek az volt a célja, hogy a világ két legcsípősebb paprikáját egyék a résztvevők, miközben nem isznak a fájdalom enyhítésére – meghalt egy tinédzser, de korábban is kerültek kórházba gyomor- és fejfájással, sőt, megrepedt légcsővel is olyan páciensek, akik túlzásba vitték az erős paprika fogyasztását. Ezek vajon elszigetelt esetek, vagy tényleg nagy veszélynek tesszük ki magunkat? 

A csípős ételek a fiatalokat jobban megviselik

A csípős paprikában található kapszaicin kelti az égető érzést a szádban, amikor erőset eszel, ilyenkor az agy üzenetet kap a fájdalomról, és ez arra késztet(ne), hogy ne egyél belőle többet. A növény így védekezik az állatok ellen, akik amúgy lelegelnék. A kapszaicin irritációt vált ki, de nemcsak a szádban, hanem a bőrödön is, amellyel érintkezik, vagy a szemednél, ha véletlenül belenyúlsz, miután erős paprikát fogyasztottál. Fazia Mirt, az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság szóvivője elmondta: 

A gyerekeket és a tinédzsereket sokkal jobban megviseli az erős ételek fogyasztása, ugyanis az ő szervezetük a felnőttekéhez képest jóval kevesebb kapszaicint tolerál. 

A kapszaicin mérése a Scoville-skálával történik, ez mutatja meg, hogy egy paprika mennyire csípős. Összehasonlításként: az Erős Pista 1000 SHU-t kapott ezen a skálán, a magyar hegyes, erős 2500 SHU-t, a jalapeño általában 2500 és 8000 SHU között mozog, ám a világ legerősebb paprikája tavaly augusztus óta a Pepper X, amelynek 3,18 millió a SHU-értéke.

A magyar hegyes erős nagyon barátságos a rekorder paprikához képest
A magyar hegyes erős nagyon barátságos a rekorder paprikához képestRick Neves / Getty Images Hungary

Mégis ez a hosszú élet titka? 

A negatív sajtóhírek ellenére azonban vannak olyan tanulmányok, amelyek kimondottan pártolják az erős ételek fogyasztását. Egy 2022 decemberében megjelent kutatás eredménye szerint azoknak, akik akár naponta esznek csípős ételeket, 14 százalékkal nagyobb az esélye a hosszú életre, mint akik csupán hetente egyszer vagy kevesebbszer szavaznak a pikáns fűszerezésre.

Ugyanez a vizsgálat azt is megállapította, hogy akik fogyasztanak erőset, kisebb az esélyük bizonyos daganatos megbetegedésekre, szívbetegségekre, de még légúti problémákkal is ritkábban küzdenek.

Ezenkívül a kapszaicin fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatással is bír. A kutatók úgy találták, hogy valószínűleg gátolja, hogy a neurotranszmitterek fájdalomüzeneteket küldjenek az agyba, emiatt több fájdalom- és ízületi gyulladást csökkentő krém összetevője a kapszaicin. 

Egy kutatás szerint nagyobb az esélyed a hosszú életre, ha eszel erőset
Egy kutatás szerint nagyobb az esélyed a hosszú életre, ha eszel erőset10'000 Hours / Getty Images Hungary

A Nutrition Journalben 2023 júniusában megjelent elemzésben arra a következtetésre jutottak, hogy a fűszeres ételek jótékony hatással lehetnek a magas vérnyomásra is. Ám ugyanez a tanulmány arra is rávilágított, hogy a fűszeres ételeket fogyasztó páciensek között gyakoribb lehet a magas LDL – azaz rossz – koleszterin szintje, illetve több elhízott is van közöttük. 

Súlyos rohamot okozhat

Bár még további kutatásokra van szükség, hogy hosszú távon milyen hatással járhat a fűszeres ételek fogyasztása, de azt már megállapították, hogy nem egyformán bírja mindenki ezt az igénybevételt. 

„Míg sokan gond nélkül élvezik a fűszeres ételeket, másoknak emésztési problémákat vagy akár még súlyosabb tüneteket is okozhatnak” – mondta a szakértő.

Az erős fogások után jelentkezhet hasi fájdalom, csípős hasmenés, de akár mellkasi fájdalom, fejfájás és hányás is.

A jelentős mennyiségű kapszaicin káros lehet a gyomor-bél traktusra, mert nagyobb hatékonysággal szívódik fel a gyomorban és a vékonybélben. A kapszaicin csípőssége miatt nagy dózisban fokozhatja a gyomorsavtermelést, és gyulladást okozhat. Sőt, az irritábilisbél-szindróma (IBS) lehetséges kiváltó okai közé sorolják az erős ételeket, ahogyan a nyelőcsőgyulladásért és a refluxért is felelhet. 

Az asztmásokra veszélyes lehet a kapszaicin belégzése
Az asztmásokra veszélyes lehet a kapszaicin belégzésefrantic00 / Getty Images Hungary

Mivel a paprika leve és maradványai is rendkívül fájdalmas és irritáló tüneteket okozhatnak, ezért a szakértők azt javasolják, hogy kesztyűben dolgozd fel az ételekbe. Fontos tudni, hogy a kapszaicinre érzékeny embereknél akár a belélegzés is súlyos rohamot okozhat, illetve az asztmás betegeknél is hörgőszűkületet és rohamot idézhet elő. Ezért – főleg fiatalok esetében – lényeges, hogy fokozatosan vezessék csak be az erős fogásokat a menüjükbe, és figyeljék a mellékhatásokat. 

Ha kíváncsi vagy, milyen extrém tüneteket okozhat a világ legerősebb paprikája, a Pepper X, olvasd el ezt a cikkünket is. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek