Ezt a gyulladáscsökkentőt könnyen beépítheted étrendedbe, és nem is drága

GettyImages-1462034371
Olvasási idő kb. 4 perc

Talán egész évben, de szilveszterhez közeledve egészen biztosan minden hűtőszekrényben lapul kevéske a jótevő élelmiszerből. Még szerencse, hiszen fejfására éppúgy jó, mint gyulladáscsökkentőnek vagy megfázásos tünetekre. Meglepő módon lábvízbe is kifejezetten ajánlott tenni belőle.

Amikor egy élelmiszer egészségre gyakorolt áldásos hatásairól hallunk, automatikusan azok szájon át történő fogyasztásától várjuk a megoldást. Így aztán meglepetéssel fogadhatjuk, ha ezt inkább bizonyos testrészekre kenve vagy lábvízzé oldva ajánlja a különböző nyavalyák elűzésére a tapasztalatokon alapuló népi gyógyászat. A mustárral pedig éppen ez a helyzet.

„Adjatok lábvizet!”

A L'art pour l'art társulat ikonikussá vált dalának bravúros komponálásakor talán még Laár András sem sejtette, mennyi mindent tehet egészsége megőrzéséért, ha a kért lábvizet egy kevéske mustárral bolondítja meg. A mustármagot vagy annak porrá zúzott változatát oldó lábvíz például hatékonyan lép fel a lábgombával szemben. De köszönhetően annak, hogy a mustármagos lábfürdő pezsdíti a láb vérkeringését, stimulálja a talpban futó számos idegvégződést is. Ez, az akár kényeztetőnek is nevezhető aktus így nemcsak a végtagoknak kedvez, hanem segíthet lázas állapot esetén is annak mérséklésében, és bevethető fejfájás ellen is.

A mustár magjának őrleménye az igazán jó a legtöbb nyavalyára
A mustár magjának őrleménye az igazán jó a legtöbb nyavalyáraFotografiaBasica / Getty Images Hungary

Rákenni, nem megenni!

Még mindig nem megenni, hanem rákenni kell megfázásos tünetek enyhítésére a pár evőkanálnyi porrá zúzott mustármagot. Ezt egy bögre liszttel keverjünk össze, tanácsolja a népi praktika, az elegyet kevés víz hozzáadásával keverjük masszává, azt pedig vastag vazelinréteg tetején kenjük a mellkasra. Már negyedóra elteltével a vérkeringés élénkebbé tételének hála, tapasztalható lesz az orr kitisztulása, miközben a vazelinréteg megóv majd a bőrirritációtól.

Ha helyi vérellátás elégtelensége miatt az ujjainkon elfehéredést, fájdalommal kísért keringési zavart tapasztalunk, egy kis keringést serkentő kencére lehet szükségünk. A mustár ebben is jó segítség lehet, de még indig nem szájon át. Elég hozzá az ugyancsak porrá zúzott mustármagot meleg vízzel krémállagúra keverni. Egy 10 dkg mustármagot tartalmazó krémet gézlapon keresztül elegendő egy percig az érintett felületen tartani ahhoz, hogy beindítsa a keringést, de még ne okozzon bőrirritációt. Ha mégis ez következne be, olívaolajjal vagy vazelinnel enyhíthető.

Így gyakoribb látvány a jó mustár, mint lábvízben
Így gyakoribb látvány a jó mustár, mint lábvízbenSimon McGill / Getty Images Hungary

„Anyám, borogass!”

A népi hagyományos orvoslás úgy tartja, hát- és ízületi fájdalmak ellen is alkalmazhatjuk a mustár főzetét, mégpedig úgy, hogy egy teáskanálnyi mustármagőrleményre egy bögre forró, lobogó vizet zúdítunk. Néhány percig állni hagyjuk az oldatot, és már áztathatjuk is bele a rongyot, amellyel a fájdalomtól sújtott testtájakat borogatni kívánjuk.

Gyulladáscsökkentő és finom is a mustár

Ha végre ahhoz is hozzájutunk, hogy együnk egy kis mustárt, akkor megtapasztalhatjuk a mondás igazát, hogy tudniillik: evés közben jön meg az étvágy. Ha ugyanis magunkhoz veszünk egy kis mustárt, találkozhatunk annak étvágyfokozó hatásával. Az étvágytalanságtól szenvedők így külön hasznot is húzhatnak az emésztőnedveket serkentő funkciójából. 

A mustár nemcsak a virslire, hanem gyulladásokra is kiváló
A mustár nemcsak a virslire, hanem gyulladásokra is kiválóHoward Kingsnorth / Getty Images Hungary

Ha ennyi mustárhoz megkívántál szilveszterre vagy csak egy gyors otthoni vacsorára egy pár virslit, egy korábbi cikkünkből arról is sok érdekeset tudhatsz meg.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek