Letaszították a trónról a carolina reapert, megvan az új legcsípősebb étel

GettyImages-1496967246

A lágy ízek kedvelői számára érthetetlen, miért is élvezi valaki, ha evés közben lángba borul a szája. A csípős fogások kedvelői mégis nagy tömeget képviselnek, évről évre igyekeznek kikísérletezni a rekorder erősségű élelmiszert. Idén, tíz év után, ez végre sikerült.

A carolina reaper paprikáról valószínűleg még az is hallott, akinek az Erős Pista is sok. A capsicum chinese legpikánsabb változata nemesítés eredménye, egy álló évtizedig a legcsípősebb növény volt a Földön.

2013-ban jegyezték be a Guinness-rekordok listájára a kis, puffadt pirospaprika Trinidad Scorpion Butch T változatát, mint a legmagasabb kapszaicintartalommal bíró élelmiszert. 

Tíz éven át a carolina reaper volt a legcsípősebb csili
Tíz éven át a carolina reaper volt a legcsípősebb csiliJohn Callahan / Getty Images Hungary

Extraerős inger

A kapszaicin egyfajta alkaloid, mely leginkább a paprikában található, s azok csípős érzéséért felel. Farmakológiai hatását tekintve az idegsejtekre hat, az azokat ingerlő, gyulladási folyamatokat kiváltó összetevőnek saját erősségi skálája van, melyet Scoville-skálának (SHU) neveznek. Minél magasabb SHU-val rendelkezik egy fajta, annál inkább hat a bőr és a nyálkahártya hőérzékelő idegvégződéseire. Csíp, mar, éget. Még 1912-ben egy amerikai kémikus, Wilbur Scoville számszerűsítette a változatos színben pompázó növénynemzetség erejét jelző egységrendszert. 

Az, hogy miként állapítható meg az egyes nemesítések skálán való elhelyezkedése, organoleptikus módszereknek köszönhető. Ezek legismertebb formája, minő meglepetés: a kóstolás, azonban a szubjektív tesztnél bonyolultabb a vizsgálat a paprikák esetén, az eredeti eljárás során cukros vízzel hígították a paprikadarálmányokat addig, míg a tesztelők már nem tudták érzékelni az erejüket. Nullával jelölik a skálán az egyáltalán nem csípős zöldpaprikákat, melyeket oldani sem kell, míg például a leginkább elterjedt, manapság már csak közepes erősségű 300 000-es habanero háromszázezerszeresre hígítva veszti el fűszeres aromáit. Manapság folyadékkromatográfiával vizsgálják ezt a tulajdonságot, így az emberi szubjektivitás már nem befolyásolja az eredményeket. 

15 SHU jelenleg egymilliomod rész kapszaicinnek felel meg, a tiszta kapszaicin tehát 15 millió SHU-val bír. 

Érdekes módon az úgynevezett paprikaspray, vagyis a rendőrség által is alkalmazott tömegoszlató fegyver, a könnygáz 2-5 millió SHU erősségű. Olyan, mintha a legerősebb carolina reapert dörzsölnénk a szemünkbe. 

Ez a paprikafajta volt idén nyárig a világ legcsípősebbje, melyet egy évtizede a Fort Mill-i PuckerButt Pepper Company tulajdonosa, „Smokin” Ed Currie nemesített Rock Hill-i, dél-karolinai üvegházában. 

Valóban kétszer csíp

A Guinness-rekordokat kezelő bizottság vizsgálatai alapján átlagos csípőssége 1,569,300 SHU, ezt a Winthrop Egyetem 2013-ban végzett vizsgálata alapján állapították meg. Az egyes példányok között komoly eltérések vannak, a legcsípősebb darab ereje 2,2 millió SHU volt.

A cseresznyepaprika mindössze 5000-es SHU-ja meglehetősen kispályásnak tűnik mellette. 

Smokin Ed két extrán csípős fajtát keresztezve alkotta meg a kecses farkáról reapernek, azaz kaszásnak nevezett dél-karolinai paprikáját, egy piros habanero és a korábbi rekorder, a bhut jolokia házasításából. Leírása szerint az íze gyümölcsös, bár ezt nehezen érezhetjük, ugyanis a pingponglabdányi vörös puffancsok azonnal csípnek, embertelen módon.

A trónfosztó Pepper-X kétszer olyan erős
A trónfosztó Pepper-X kétszer olyan erősKyivnataliS / Getty Images Hungary

A carolina reaper rekordja azonban idén megdőlt, ráadásul ugyanannak a termesztőnek köszönhetjük a még ennél is intenzívebb ízű Pepper X-et. A már 2017-ben termeszthetővé vált fajtát idén augusztus 23-án ismerte el a világrekordokat számontartó bizottsag. SHU-értéke átlagosan 3,18 milliónyi. Minden harapás pokoli erősséggel bír, sokaknak elképzelhetetlen, vajon miért is eszik valaki bármit, amitől idegvégződései azonnal begyulladnak. 

A kérdésre a válasz magában a kapszaicinben rejlik, ugyanis fogyasztása során endorfin, egyfajta boldogsághormon szabadul fel a szervezetben. Ugyanaz az anyag, ami például szex közben. Az agyalapi mirigyben termelődő hormon euforikus állapotot okoz, egyfajta természetes drog, melyre éppen úgy rá lehet szokni, mint szintetikus változataira. 

Nem csak ízlés kérdése, egy hormon az oka, ami miatt a férfiak jobban szeretik a csípőset
Nem csak ízlés kérdése, egy hormon az oka, ami miatt a férfiak jobban szeretik a csípősetWestend61 / Getty Images Hungary

Ezért szeretik jobban a férfiak

Talán környezetünkben is tapasztaltuk, de tudományos bizonyítékai is vannak annak, hogy a férfiak jobban vonzódnak a csípős ételekhez, mint a nők. A magyarázatra egy 2014-es kutatás világított rá, minél több csípőset eszik valaki, annál magasabb a tesztoszteronszint a szervezetében. S hogy vajon melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Netán az alfa-hímek szeretik a paprikát annyira, hogy társadalmi szokás vált belőle, vagy a csilifogyasztás fokozza a tesztoszterontermelést? Nos, erre a kérdésre még nem született válasz. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra