Hat perc napi gyakorlat, amely elég lehet az Alzheimer-kór megelőzésére

GettyImages-1184287729

Napi hat perc nagy intenzitású testmozgás késleltetheti az Alzheimer-kór kialakulását – derül ki egy új kutatásból.

A tudósok azt találták, hogy a rövid kitörésekkel végzett, intenzív fizikai aktivitás meghosszabbíthatja az egészséges agy élettartamát, valamint késlelteti a kognitív hanyatlást.

Az agy számára nélkülözhetetlen

Az új-zélandi Otago Egyetem munkatársai arra keresték a választ, hogyan lehet egy fehérje, az úgynevezett agyi eredetű neurotróf faktor (BDNF) termelését leginkább fokozni.
Mint ismert, ez a fehérje nélkülözhetetlen az agy kialakulásához, hatékonnyá teszi a tanulást, segíti a memória megfelelő működését és a logikus gondolkodást.

A Alzheimer-kór megelőzéséhez néhány otthon végzett gyakorlat is elegendő
A Alzheimer-kór megelőzéséhez néhány otthon végzett gyakorlat is elegendőTom Werner / Getty Images Hungary

Állatkísérletek kimutatták, hogy a megnövekedett BDNF ösztönzi az emlékek kialakulását és tárolását.

A gyógyszernél is hatékonyabb

Ez idáig gyógyszeres kezeléssel nem tudták sikeresen növelni az emberi szervezet által termelt neurotróf mennyiségét. Eddig a rövid, de erőteljes testmozgás volt a leghatékonyabb módja a BDNF növelésének. Ezzel akár ötszörösére lehetett emelni a fehérje szintjét a szervezetben. 

A kutatók szerint ennek az az oka, hogy az intenzív testmozgás növeli a vérlemezkék számát, amelyek nagy mennyiségben tárolják a szervezet által kibocsátott fehérjét.

Egy nemrégiben készült tanulmány azt is megállapította, hogy az olyan, mindössze néhány perces tevékenységek sorozata, mint például a buszhoz sietés, meghosszabbíthatja az életet.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra