A rizs főzésében ugyan semmi ördöngösség nincs, mégis vannak, akik tartanak tőle, vagy egyszerűen csak komplikációk nélkül, minél hamarabb szeretnék letudni. Számukra a főzőtasakos, konyhakész rizs jelenti a megváltást. A kényelemnek azonban ára van.
Mi a különbség a hagyományos és a gyorsrizs között?
„Igazából nem sok” – mondja Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője. „Mindkettő ugyanabból az alapanyagból készül, csupán a gyorsrizst a csomagolás előtt némileg előfőzik. Ennek következtében a főzési ideje rövidebb, mint a hagyományos változaté.”
A gyorsrizs további előnye, hogy tasakokba van csomagolva, ami megkönnyíti elkészítését. Ezeket csak forrásban lévő vízbe kell tenni, majd a megadott idő elteltével kissé lecsepegtetni, és tartalmuk a tányérra öntve már fogyasztható is. Így megspórolható néhány járulékos teendő, mint például az előzetes méricskélés.
A hagyományos rizs elkészítése nem feltétlenül igényel komolyabb szaktudást, de a gyorsrizst egy kezdő háziasszony vagy akár egy gyerek is meg tudja csinálni.
Természetesen a kényelemnek megvan az ára, hiszen a konyhakész, zacskós rizsek jellemzően jóval magasabb árkategóriába tartoznak. „Mégis sokan kedvelik őket. Szóval, ha valaki érez magában egy kis bátorságot, főzhet hagyományos rizst is, de ha siet, vagy éppen több dologra kell egyszerre figyelnie, a gyorsrizs praktikus megoldás lehet számára” – tette hozzá a szakember.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés