A kényelem ára: van értelme gyorsrizst venni?

DSC5194

A zacskós kiszerelésű gyorsrizs nem sokkal gyorsabb, ráadásul drágább is a hagyományosnál, cserébe viszont legalább mentes a maceráktól.

A rizs főzésében ugyan semmi ördöngösség nincs, mégis vannak, akik tartanak tőle, vagy egyszerűen csak komplikációk nélkül, minél hamarabb szeretnék letudni. Számukra a főzőtasakos, konyhakész rizs jelenti a megváltást. A kényelemnek azonban ára van.

Mi a különbség a hagyományos és a gyorsrizs között?

„Igazából nem sok” – mondja Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője. „Mindkettő ugyanabból az alapanyagból készül, csupán a gyorsrizst a csomagolás előtt némileg előfőzik. Ennek következtében a főzési ideje rövidebb, mint a hagyományos változaté.”

A hagyományos rizst sem tart sokkal tovább elkészíteni
A hagyományos rizst sem tart sokkal tovább elkészítenimotosuke_moku / Getty Images Hungary

A gyorsrizs további előnye, hogy tasakokba van csomagolva, ami megkönnyíti elkészítését. Ezeket csak forrásban lévő vízbe kell tenni, majd a megadott idő elteltével kissé lecsepegtetni, és tartalmuk a tányérra öntve már fogyasztható is. Így megspórolható néhány járulékos teendő, mint például az előzetes méricskélés.

A hagyományos rizs elkészítése nem feltétlenül igényel komolyabb szaktudást, de a gyorsrizst egy kezdő háziasszony vagy akár egy gyerek is meg tudja csinálni.

Természetesen a kényelemnek megvan az ára, hiszen a konyhakész, zacskós rizsek jellemzően jóval magasabb árkategóriába tartoznak. „Mégis sokan kedvelik őket. Szóval, ha valaki érez magában egy kis bátorságot, főzhet hagyományos rizst is, de ha siet, vagy éppen több dologra kell egyszerre figyelnie, a gyorsrizs praktikus megoldás lehet számára” – tette hozzá a szakember.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra