6 jótékony hatás, amit azzal nyerhetsz, ha reggel megiszol egy nagy pohár vizet

GettyImages-460077945
Olvasási idő kb. 6 perc

A reggeli vízivásról nem túlzás azt állítani, hogy üdítő hatású. De ez még nem minden!

Bizonyára nem árulunk el túl nagy titkot azzal, hogy az elégséges folyadékpótlás mennyire fontos. De nemcsak annak lehet jelentősége, hogy miből és mennyit iszol, hanem annak is, hogy mikor. Orvosok ismertetik a reggeli vízivás potenciális egészségügyi előnyeit.

Miért érdemes vízivással indítani a napot?

„Az emberi test körülbelül 60 százalékban vízből áll, ami az életkortól, nemtől és az aktuális hidratáltsági szinttől függően kismértékben változhat” – magyarázta dr. Casey Kelley, a Case Integrative Health alapítója és orvosigazgatója.

A szervezetnek vízre van szüksége az ízületek kenéséhez, a testhőmérséklet szabályozásához, a tápanyagok szállításához, valamint a salakanyagok vizeléssel és izzadással való kiválasztásához – csak hogy néhány olyan biológiai funkciót említsünk, amelyhez elengedhetetlen a megfelelő hidratálás.

Reggelre kiszárad a szervezeted, ezért nagy szüksége van a vízre
Reggelre kiszárad a szervezeted, ezért nagy szüksége van a vízrecyano66 / Getty Images Hungary

A folyadékpótlást azért sem szabad elhanyagolni, mert a szervezet bizonyos testi folyamatok során, mint például az izzadás, a kilélegzés vagy a vizelés, folyamatosan vizet veszít. Egyes tényezők – így a testmozgás, a meleg időjárás vagy a gyógyszerszedés – pedig felgyorsíthatják a folyadékvesztést. De függetlenül attól, hogy milyenek az egyéni igényeid, egy dolog biztos:

mindennap vizet kell innod.

Minél korábban elkezded, annál jobb – főleg, miután szervezeted éjszaka is vizet veszít, anélkül hogy utánpótlást kapna. Lássunk néhány példát, hogy egy pohár víz reggelente milyen előnyökkel járhat.

1. Rehidratál az éjszaka után

„Mivel alvás közben értelemszerűen nem tudsz vizet inni, a tested reggelre a kiszáradás jeleit mutathatja” – figyelmeztetett dr. Kelley. Ezért is érezheted magad annyira szomjasnak, amikor megszólal az ébresztő.

Az ébredés utáni vízivás pótolja az elveszett folyadékot.

Erre különösen nagy szükséged lehet, ha nyitott szájjal alszol, meleg van a hálószobádban, vagy előző éjszaka alkoholt fogyasztottál (ami köztudottan vízhajtó hatású).

2. Segít felébredni

Dr. Kelley szerint sokan úgy tapasztalják, hogy ha reggel hideg vizet isznak, attól könnyebben magukhoz térnek. Ez azzal függhet össze, hogy a kiszáradás fáradtságot és szédülést okozhat. Ha viszont egy pohár vízzel kezded a napot, felgyorsíthatod a rehidratációs folyamatot, biztosítva, hogy szerveid és szöveteid minél előbb hozzájussanak a működésükhöz szükséges folyadékmennyiséghez.

Hozzájárulhat, hogy jobban induljon a nap
Hozzájárulhat, hogy jobban induljon a napJasmina007 / Getty Images Hungary

3. Megnöveli a szellemi teljesítőképességet

A kiszáradást még enyhébb esetben is ködös tudatállapot, rövid távú memóriavesztés, fejfájás, illetve koncentrációs zavarok kísérhetik, így egy pohár víz legurítása nagyszerű megoldás lehet a mentális teljesítmény fokozására a nap további részére.

4. Serkenti az anyagcserét

A vízivás felpörgeti az anyagcserét is. Pontosabban a hideg víz arra készteti a szervezetet, hogy aktiválja a termogenézisnek nevezett mechanizmust. Ez egy hőgerjesztő folyamat, ami egy másik orvos, dr. William W. Li szerint az anyagcserét beindítva a szervezetbe kerülő vizet is felmelegíti. De mivel a termogenezis nem időfüggő, nem fontos reggel történnie – legfeljebb akkor, ha az anyagcseréd szeretnéd minél előbb csúcsra járatni.

5. Elősegíti az emésztést

„A vízivás kritikus fontosságú az egészséges emésztés szempontjából” – jegyezte meg dr. Kelley, hozzátéve, hogy a hidratáltság segít a székrekedés enyhítésében, amely a kiszáradás egyik gyakori mellékhatása. Ebben a tekintetben egyébként a meleg víz a jobb, mert gyorsabban képes lebontani az elfogyasztott ételeket a hideg vízhez képest. De attól függetlenül, hogy mennyire hideg vagy sem, a reggeli vízivás mindenképp az előnyödre válhat, ha hajlamos vagy a székrekedésre.

6. Csökkenti az éhségérzetet

Ha szeretnéd elkerülni, hogy a reggelinél túlzottan telezabáld magad, vagy épp ellenkezőleg, nincs időd enni, igyál meg éhgyomorra egy pohár vizet. Mint arra egy 2018-as tanulmány is rámutatott, a reggeli vízfogyasztás csillapíthatja az éhségérzetet, így könnyebben kihúzhatod a következő étkezésig. „Az éhség- és szomjúságérzetet gyakran összekeverjük, így a hidratáltság csökkentheti a harapnivalók és a túlevés iránti vágyat” – mutatott rá dr. Kelley.

Vannak, akik a citromos vízre esküsznek
Vannak, akik a citromos vízre esküsznekSam Edwards / Getty Images Hungary

Mire kell figyelni, hogy tényleg hatásos legyen?

Nincsenek kőbe vésett szabályok, amelyek meghatároznák, hogy a reggeli vízivás milyen keretek között történjen, de azért van pár dolog, amire érdemes figyelni. Ha például nem tudsz meglenni kávé nélkül, hasznos lehet, ha előtte és utána is vizet iszol, mivel a koffein is vízhajtó hatású. „Ami a hőmérsékletet illet, mind a hideg, mind a meleg víznek megvannak a maga előnyei” – mondja dr. Kelley.

A hideg víz felpörgeti az anyagcserét és megakadályozza a test túlmelegedését, míg a meleg víz segíti az emésztést és enyhíti a székrekedés tüneteit.

A legjobb, ha nem próbálod túlgondolni az egészet. Ha reggel éhgyomorra vizet iszol, az valóban előnyös lehet, de ha nem kívánod, csak ezért ne erőltesd. Sokkal fontosabb, hogy a nap folyamán elegendő folyadékot fogyassz, és hidratált maradj. Hogy ehhez mennyi víz szükséges, arról alábbi cikkünkből tájékozódhatsz.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek