Kiderült, hány fokban a legjobb aludni

Hosszú távon komoly jelentősége lehet, hogy milyen klímát teremtesz a helyiségben, ahol alszol. Cikkünkből megtudhatod, milyen az ideális hálószobai hőmérséklet, és hogyan profitálhatsz belőle.

A párok között klasszikus probléma, hogy miközben az egyik fél váltig állítja, hogy túl meleg van a hálóban, a másik állandóan meg akar fagyni, ezért ádáz háború tör ki a termosztát irányításáért. De vajon kinek az oldalán áll a tudomány, vagyis a pihentető alvás szempontjából feljebb vagy lejjebb érdemes-e tekerni a fűtést? Az Atlantic megválaszolta a kínzó kérdést.

Tartózkodj a szélsőségektől

Az alvásminőséged közvetlenül befolyásolhatja az egészségedet, a kognitív funkcióidat, sőt akár az anyagi jólétedet is, amelyre a hálószobai körülmények is kihatással lehetnek. Az extrém hőmérsékleti viszonyok mindenképp kerülendők, hiszen nyilvánvalóan nem szolgálják a pihenésedet: gondolj csak egy forró nyári éjszakára, amikor a hőségtől szenvedve átizzadod a lepedőd, vagy egy fagyos téli estére, amikor magzatpózban vacogsz a takaró alatt. Sokan vannak, akik képesek lehetnének javítani alvásminőségükön azáltal, hogy jobban figyelnek a hőmérsékletre.

Inkább hideg legyen, mint meleg

Kutatások szerint az alvás közbeni magas hőmérséklet megemeli a kortizol stresszhormon szintjét a szervezetben, nemrégiben pedig azt is megállapították, hogy a betegek azért alszanak olyan rosszul a kórház intenzív osztályán, mert ott túlzottan meleg van.

Az alacsonyabb hőmérséklet ezzel szemben sokkal kifizetődőbbnek látszik. Egy alvási rendellenességben szenvedőket vizsgáló kutatás arra jutott, hogy az érintettek tovább tudtak aludni 16 Celsius-fokban, mint 24 fokban, továbbá reggel éberebbek is voltak.

Ha túl meleget csinálsz, nem fogsz jól aludni
Ha túl meleget csinálsz, nem fogsz jól aludninensuria / Getty Images Hungary

Ezen okok megértéséhez tudnod kell, hogy a tested több változáson megy keresztül az éjszaka folyamán, hogy megkönnyítse az alvást. A törzsed és az agyad hőmérséklete csökken, ahogy a vércukorszinted és a pulzusszámod is visszaesik. Éppen ezért ha szaunát csinálsz a hálószobából, csak a saját dolgod nehezíted vele. Az álmatlanságot egyenesen a test hőszabályozási ciklusainak hibás működéséhez kötik, vagyis bizonyos esetekben a rendellenes testhőmérséklettel függhet össze.

Ebben a tartományban gondolkozz

A fentiek fényében az alvásszakértők egyhangúan azt javasolják, hogy a hálószobádban legyen hűvösebb az otthonod átlagos nappali hőmérsékleténél. A tökéletes hőfok ugyanakkor nincs pontosan meghatározva, az orvosok inkább abból az irányból közelítik meg a kérdést, hogy milyen tartományban tanácsos mozogni.

Az egyik leggyakoribb ajánlás, amivel az amerikai National Sleep Foundation és a Cleveland Clinic is egyetért,

a 15 és 19 fokos közötti hőmérsékletet tartja célravezetőnek,

de az érték felső határát illetően már jobban megoszlanak a vélemények. A Health.com-nak nyilatkozó virginiai neurológus például 18 fokban határozta meg a mágikus számot, míg mások egy hajszálnyival alacsonyabb hőfokról beszélnek.

Ha ez így nem elég egyértelmű neked, és konkrétabb iránymutatásra lenne szükséged, a cikk a téli időszakra a 15 fokot ajánlja. Amennyiben ezt nehezen tudod tolerálni, aludj zokniban, tegyél egy melegítő palackot az ágyba, vagy vegyél fel egy meleg sapkát. Ha ugyanis csak a lábadnál vagy a fejednél szabályozod a hőmérsékletet, az sokkal hatékonyabb, mint ha további takarókba burkolóznál, vagy az egész szobában magasabbra állítanád a hőfokot.

A fokozatosság segíthet

Ha együtt alszol valakivel, az némileg bonyolíthatja a helyzetet, mivel nem biztos, hogy rögtön képes lesz megbarátkozni az alacsonyabb hőmérséklettel. Ilyen esetben fokozatos átmenetet érdemes teremtened.

Ha minden héten csak egy fokot változtatsz, könnyebb lesz megszokni. Még ha csak a korábbiaknál néhány fokkal merészkedsz is lejjebb, már az is jótékony hatással lehet az életminőségedre – a pénztárcád tartalmáról nem is beszélve.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek