A túró a magyar konyha egyik fontos alapanyaga, amely olyan hagyományos ételek alapjául szolgál, mint a túrógombóc, a túrós tészta vagy a túrós rétes. Nem mindenki tudja azonban, hogy milyen hatása lehet az egészségére, ezért cikkünkben összeszedtük, hogy fogyasztása milyen előnyökkel járhat.
Mi a túró?
„A túró a tejszín és a vajgyártás során melléktermékként képződött sovány tejből készül a tejfehérje (kazein) kicsapásával” – írja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Attól függően, hogy mivel csapják ki a kazeint, kétféle túrót különböztetünk meg.
Miközben a savanyú étkezési túró előállításánál az alvasztást vajkultúrával végzik, addig az oltós túró gyártásánál a vajkultúra mellett oltót is alkalmaznak.
Magyarországon általában savanyú étkezési túrót gyártanak.
Mennyire egészséges?
A túró koncentráltan tartalmazza a tej fehérjéit és ásványi anyagait, ezért táplálkozás-élettani jelentősége tekintélyes. A Tejszín Alapítvány megjegyzi, a boltokban kapható rögös túró nem csupán kiváló fehérjeforrás, a benne található zsírok energiaforrásként szolgálnak, és szervezetünk anyagcseréjében is lényeges szerepet töltenek be.
Mindemellett számos diétába, többek között máj-, cukor-, szív- és érrendszeri- és daganatos betegek, valamint sportolók étrendjébe és a fogyókúrába is remekül beépíthető.
Fontos megjegyezni, hogy a rögös túró kalciumtartama a zsírtartalmával fordítottan arányos.
Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a sovány változat közel másfélszer több kalciumot tartalmaz, mint a zsíros.
A túróval olyan értékes vitaminokhoz és ásványi anyaghoz juthatsz, mint a foszfor, a kálium, a magnézium és az A-vitamin, így fogyasztása hozzájárulhat a csontok, a fogak és a bőr egészségének megőrzéséhez, valamint az agy, az ideg- és az immunrendszer megfelelő működéséhez.
Most lássuk részletesebben is a túró fogyasztásának potenciális előnyeit.
1. Segíthet a fogyásban
A túrónak meglepően alacsony a kalóriatartalma: 100 grammos adagjával mindössze 98 kalóriát viszel be. Ez azt jelenti, hogy a diétás étrend részeként hasznos eszköz lehet fogyókúrás törekvéseidhez.
2. Kiváltható vele a hús
Ha szeretnél leállni a húsfogyasztással, de aggódsz a napi fehérjebeviteled miatt, a túró lehet a megoldás, hiszen megfelelő mennyiségű fehérjével látja el a szervezetet – arról nem is beszélve, hogy teljesen természetes táplálék.
3. Hasznos a terhesség idején
A túróban lévő fehérjére, kalciumra és foszforra az anyának és a magzatnak is nagy szüksége van a várandósság ideje alatt. További előnye, hogy mivel szinte egyáltalán nincs szaga, nem okoz hányingert, ami más ételek esetében gyakran előfordul a terhesség során.
4. Tele van B-vitaminnal
A túróban található különféle B-vitaminok kiválóan hatnak az agy fejlődésére és az anyagcserére, illetve a koleszterinszintet is csökkenthetik. A B12-vitamin emellett a vas felszívódását is támogatja. A riboflavin pedig fontos szerepet játszik a szénhidrátok energiává alakításában.
5. Javítja a szív egészségét
A túró jótékony hatással van a szívre, és csökkentheti a szívroham kockázatát. Jó választás lehet cukorbetegek számára is, mivel elősegíti a megfelelő vércukorszint fenntartását.
Ez a bőséges mennyiségű magnéziumnak köszönhető, amely a túróban található.
A magnézium nemcsak a szívre és a vércukorszintre van jótékony hatással, hanem az idegek, az izmok és az immunrendszer működésére is, ráadásul javítja a hangulatot, illetve olyan enzimek kiválasztását segíti, amelyek enyhítik a migrént és a székrekedést, valamint serkentik az emésztést.
6. Csökkenti a mellrák kockázatát
A túróban lévő kalcium és D-vitamin bizonyítottan csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét. Ha éppen a menopauza előtt állsz, különösen hasznos lehet a túró fogyasztása, hiszen ebben az időszakban nagyobb a mellrák kockázata.
7. Gátolja a szorongást
Káliumtartalma révén a túró fogyasztása enyhítheti a szorongást, miközben hatékonyan szabályozza a vérnyomást, megelőzheti a gyomorégést és csökkentheti az agyvérzés kockázatát.
8. Antioxidáns hatású
A túró gazdag forrása a szelénnek, amely antioxidánsként védi a sejteket a károsodástól, és csökkenti a prosztata- és végbélrák kockázatát. Fontos azonban tudni, hogy a szervezetnek csak kisebb mennyiségű szelénre (kb. 50–70 mcg) van szüksége. Ha ennél többet fogyasztasz belőle, az súlyos mellékhatásokkal járhat.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés