A magyar konyha kedvenc alapanyaga csökkenti az agyvérzés és a rák kockázatát

GettyImages-1047561958
Olvasási idő kb. 5 perc

Értékes fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a túró fogyasztása több szempontból is jótékony hatással lehet az egészségedre.

A túró a magyar konyha egyik fontos alapanyaga, amely olyan hagyományos ételek alapjául szolgál, mint a túrógombóc, a túrós tészta vagy a túrós rétes. Nem mindenki tudja azonban, hogy milyen hatása lehet az egészségére, ezért cikkünkben összeszedtük, hogy fogyasztása milyen előnyökkel járhat.

Mi a túró?

„A túró a tejszín és a vajgyártás során melléktermékként képződött sovány tejből készül a tejfehérje (kazein) kicsapásával” – írja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Attól függően, hogy mivel csapják ki a kazeint, kétféle túrót különböztetünk meg.

Miközben a savanyú étkezési túró előállításánál az alvasztást vajkultúrával végzik, addig az oltós túró gyártásánál a vajkultúra mellett oltót is alkalmaznak.

Magyarországon általában savanyú étkezési túrót gyártanak.

Mennyire egészséges?

A túró koncentráltan tartalmazza a tej fehérjéit és ásványi anyagait, ezért táplálkozás-élettani jelentősége tekintélyes. A Tejszín Alapítvány megjegyzi, a boltokban kapható rögös túró nem csupán kiváló fehérjeforrás, a benne található zsírok energiaforrásként szolgálnak, és szervezetünk anyagcseréjében is lényeges szerepet töltenek be.

Mindemellett számos diétába, többek között máj-, cukor-, szív- és érrendszeri- és daganatos betegek, valamint sportolók étrendjébe és a fogyókúrába is remekül beépíthető.

A magas fehérjetartalmú túró számos magyar ételben köszön vissza
A magas fehérjetartalmú túró számos magyar ételben köszön visszaMychkoAlezander / Getty Images Hungary

Fontos megjegyezni, hogy a rögös túró kalciumtartama a zsírtartalmával fordítottan arányos.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a sovány változat közel másfélszer több kalciumot tartalmaz, mint a zsíros.

A túróval olyan értékes vitaminokhoz és ásványi anyaghoz juthatsz, mint a foszfor, a kálium, a magnézium és az A-vitamin, így fogyasztása hozzájárulhat a csontok, a fogak és a bőr egészségének megőrzéséhez, valamint az agy, az ideg- és az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Most lássuk részletesebben is a túró fogyasztásának potenciális előnyeit.

1. Segíthet a fogyásban

A túrónak meglepően alacsony a kalóriatartalma: 100 grammos adagjával mindössze 98 kalóriát viszel be. Ez azt jelenti, hogy a diétás étrend részeként hasznos eszköz lehet fogyókúrás törekvéseidhez.

2. Kiváltható vele a hús

Ha szeretnél leállni a húsfogyasztással, de aggódsz a napi fehérjebeviteled miatt, a túró lehet a megoldás, hiszen megfelelő mennyiségű fehérjével látja el a szervezetet – arról nem is beszélve, hogy teljesen természetes táplálék.

3. Hasznos a terhesség idején

A túróban lévő fehérjére, kalciumra és foszforra az anyának és a magzatnak is nagy szüksége van a várandósság ideje alatt. További előnye, hogy mivel szinte egyáltalán nincs szaga, nem okoz hányingert, ami más ételek esetében gyakran előfordul a terhesség során.

4. Tele van B-vitaminnal

A túróban található különféle B-vitaminok kiválóan hatnak az agy fejlődésére és az anyagcserére, illetve a koleszterinszintet is csökkenthetik. A B12-vitamin emellett a vas felszívódását is támogatja. A riboflavin pedig fontos szerepet játszik a szénhidrátok energiává alakításában.

Tele van egészségvédő hatású vitaminokkal és ásványi anyagokkal
Tele van egészségvédő hatású vitaminokkal és ásványi anyagokkalBohdan Bevz / Getty Images Hungary

5. Javítja a szív egészségét

A túró jótékony hatással van a szívre, és csökkentheti a szívroham kockázatát. Jó választás lehet cukorbetegek számára is, mivel elősegíti a megfelelő vércukorszint fenntartását.

Ez a bőséges mennyiségű magnéziumnak köszönhető, amely a túróban található.

A magnézium nemcsak a szívre és a vércukorszintre van jótékony hatással, hanem az idegek, az izmok és az immunrendszer működésére is, ráadásul javítja a hangulatot, illetve olyan enzimek kiválasztását segíti, amelyek enyhítik a migrént és a székrekedést, valamint serkentik az emésztést.

6. Csökkenti a mellrák kockázatát

A túróban lévő kalcium és D-vitamin bizonyítottan csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét. Ha éppen a menopauza előtt állsz, különösen hasznos lehet a túró fogyasztása, hiszen ebben az időszakban nagyobb a mellrák kockázata.

7. Gátolja a szorongást

Káliumtartalma révén a túró fogyasztása enyhítheti a szorongást, miközben hatékonyan szabályozza a vérnyomást, megelőzheti a gyomorégést és csökkentheti az agyvérzés kockázatát.

Akár házilag is elkészíthető
Akár házilag is elkészíthetőÐð²Ð³Ðµð½Ðñ Ðœðñð²Ðµðµñ / Getty Images Hungary

8. Antioxidáns hatású

A túró gazdag forrása a szelénnek, amely antioxidánsként védi a sejteket a károsodástól, és csökkenti a prosztata- és végbélrák kockázatát. Fontos azonban tudni, hogy a szervezetnek csak kisebb mennyiségű szelénre (kb. 50–70 mcg) van szüksége. Ha ennél többet fogyasztasz belőle, az súlyos mellékhatásokkal járhat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek