A teafogyasztás számos pozitív egészségügyi hatással jár, elsősorban azért, mert gazdag polifenolokban. Ezek az antioxidánsok segítenek megvédeni a sejteket a károsodástól, illetve javítják a szív- és érrendszer állapotát, így a teázással csökkenthető a szívbetegségek és a cukorbetegségek kockázata, valamint a szívroham és a stroke esélye. Sőt, a tea polifenoljai rákmegelőző hatással is bírnak.
Most a tea új, meglepő tulajdonságára derült fény: segíthet a víz tisztításában.
A beáztatott tealevelek természetes módon képesek megkötni a vízben lévő nehézfémeket, például az ólmot és a kadmiumot
– olvasható az Illinois állambeli Northwestern Egyetem kutatóinak tanulmányában, amely az ACS Food Science & Technology című folyóiratban jelent meg.
A tea új szerepben: a vizet is tisztítja
Korábban nem igazán vizsgálták a hétköznapi teakészítés azon részét, amikor a tealeveleket vagy a filtert beáztatják a forró vízbe. A tudósok ezért most arra voltak kíváncsiak, hogyan változik a nehézfémek megkötése (adszorpciója) a különböző teafajtáktól és a kiszereléstől függően.

A kísérletben fekete, zöld, oolong, fehér, kamilla és rooibos teákat vizsgáltak, amelyeket nemcsak szálas és filteres formában, hanem a különböző anyagú – cellulóz, pamut és nejlon – filterekkel is teszteltek. Ehhez fémeket tartalmazó oldatot készítettek, amelyben egyebek mellett ólom, kadmium, króm, réz és cink volt.
A folyadékot csaknem forráspontig melegítették, majd beletették a tealeveleket. Az áztatás ideje néhány másodperctől egészen 24 óráig terjedt, végül megmérték, mennyi fém maradt a vízben.
Kísérleteik alapján egy átlagos módon elkészített tea az ivóvíz ólomtartalmának mintegy 15 százalékát képes eltávolítani.
Ez egy bögre vízre, egy filteres teára és három-öt perces áztatási időre vonatkozik. De ennél jóval több fémet is kiszűrhetünk, ha tovább áztatjuk a filtert.
Nem csak a tea, a filter is számít
A különböző teafajták között nem volt jelentős különbség a víztisztító képességben, de a finomra őrölt tealevelek – különösen a fekete tea esetében – valamivel több fémet kötöttek meg, mint a szálas teák. Ennek az az oka, hogy az apróra tört tealevelek növelik a felületet, ezért a filteres teáknak „nagyobb a kapacitása” a fémek megkötésére.

A filtereket tesztelve (tea nélkül) sokkal nagyobb eltérések mutatkoztak a víztisztító hatásban. Ebben a mezőnyben a cellulózból készült fajták teljesítettek a legjobban, míg a pamut- és nejlonzacskók alig kötöttek meg fémeket – mondjuk a a műanyag filterek eleve problémásak, hiszen mikroműanyaggal szennyezhetik az italt.
Az összes tényező közül egyvalami játszotta a legnagyobb szerepet: az áztatási idő. Minél tovább volt a tea a vízben, annál több káros nehézfémet szűrt ki.
Aki egy-két percig vagy ennél is rövidebb ideig áztatja a teáját, az nem sokat fog ebből a jótékony hatásból profitálni. De ha a teát hosszabb ideig, akár egy éjszakán át készítik, akkor a vízben lévő fémek nagy része, majdnem az összes kivonható a vízből. Meg kell jegyezni, hogy a világ fejlett országaiban nem fordul elő olyan szintű fémszennyezés az ivóvizekben, mint amilyennel kísérleteztek. De ha kisebb az ólom koncentrációja, akkor is hasonló arányú fémet távolít el a tea.
Most akkor teával tisztítsam a vizet?
„Nem azt javasoljuk, hogy mindenki kezdje el vízszűrőként. használni a tealeveleket” – mondta Vinayak P. Dravid, a tanulmány vezető szerzője. Szerinte ki lehetne keverni olyan anyagot, ami hasonló eredménnyel megköti a vízben lévő nehézfémeket. A vizsgálatot az teszi különlegessé, hogy a tea a világ egyik legtöbbet fogyasztott itala. Ráadásul nem kell semmi rendkívülit tenni vele, csak a megszokott módon beáztatni, és észrevétlenül, természetesen módon eltávolítja a fémeket.
Az új kutatási eredmények segíthetnek megmagyarázni, hogy azokban az országokban, ahol több teát fogyasztanak, miért alacsonyabb a szívbetegségek és a stroke előfordulási aránya. Esetleg később az is bizonyítást nyerhet, hogy napi egy csésze tea csökkentheti a nehézfémekkel összefüggő betegségek kockázatát.
Ha szereted a teát, ismerd meg ezt a különleges színű fajtát, ami a magas vérnyomástól és a vérrögképződéstől is megóv.

Ha a tea színe el is riasztana valakit, az íze, valamint az egészségre gyakorolt hatása, biztos, hogy meggyőző lesz.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés