A hűtés nélkül tárolt pizza másnapi elfogyasztása nem veszélytelen vállalkozás. Cikkünkből megtudhatod, hogy szakemberek szerint mi a legkésőbbi időpont, amíg a pizza biztosan ehető lehet, illetve milyen kockázatai lehetnek annak, ha egy hirtelen ötlettől vezérelve ennél később falod fel.
Miért veszélyes másnap megenni a pizzát?
A helytelenül tárolt pizzát mindenképp rossz ötlet megenni – figyelmeztetnek a szakemberek. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a romlandó ételeknél, köztük a pizzánál, szobahőmérsékleten már egy éjszaka alatt beindulnak a romlást okozó folyamatok.
További rossz hír, hogy ez éppúgy érvényes a zöldséges, mint a húsos pizzákra. Mivel egyik legfontosabb összetevőjük a sajt (ami tejtermék lévén erősen romlandó), a pizzáknál általános érvényű szabály, hogy hűtve kell tárolni őket. Ha ez elmarad, az a veszélyes, megbetegedést okozó baktériumok elszaporodásának kedvez.
Meddig biztonságos megenni a pizzát?
Az ajánlás itt is az, mint ami a legtöbb élelmiszernél, vagyis a pizzát 2 órán belül lehet biztonságosan elfogyasztani. Ha azonban magasabb a hőmérséklet (például a nyári kánikula idején), akkor az időkeret egy órára szűkül.
Ezután a pizzát fel kell melegíteni, és elfogyasztani, vagy betenni a hűtőbe.
A vegán sajtok szintén romlandóak, ezért a szabály alól a vegán pizzák sem jelentenek kivételt.
Mi történik, ha túl későn eszem meg?
Bár az első gondolatod az lehet, hogy egy kis maradék pizza meg sem kottyan neked, érdemes szem előtt tartanod a potenciális kockázatokat: az elszaporodó baktériumok olyan súlyos élelmiszer-eredetű megbetegedéseket okozhatnak, mint a szalmonella, az MRSA-, az E. coli- vagy a Campylobacter-fertőzés.
Az ételmérgezés tünetei, a gyomorrontás, a hányinger, a hányás vagy a gyomorfájdalom néhány órával a szennyezett étel fogyasztása után, vagy akár napokkal később is jelentkezhetnek.
Utólag ezért nem is feltétlenül lehet rájönni, hogy a pizza volt a „bűnös”.
Hogyan kell biztonságosan tárolni a pizzát?
Szakemberek szerint a pizza akár 3-4 napig is eláll a hűtőben. Ezután sem feltétlenül lesz baja, de számolni kell vele, hogy fogyasztása esetén megnövekedhet az élelmiszer-eredetű betegségek kockázata. A hosszabb távú tárolásra jobb megoldás a fagyasztás, ami 1-2 hónapra tolja ki a pizza eltarthatóságát.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés