A hűtés nélkül tárolt pizza másnapi elfogyasztása nem veszélytelen vállalkozás. Cikkünkből megtudhatod, hogy szakemberek szerint mi a legkésőbbi időpont, amíg a pizza biztosan ehető lehet, illetve milyen kockázatai lehetnek annak, ha egy hirtelen ötlettől vezérelve ennél később falod fel.
Miért veszélyes másnap megenni a pizzát?
A helytelenül tárolt pizzát mindenképp rossz ötlet megenni – figyelmeztetnek a szakemberek. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a romlandó ételeknél, köztük a pizzánál, szobahőmérsékleten már egy éjszaka alatt beindulnak a romlást okozó folyamatok.
![Szobahőmérsékleten gyorsan romlásnak indul a pizza, ezért másnap kockázatos lehet megenni](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5144/51445/514453/51445313_41acb6aeca11900331746108acb351b6_wm.jpg)
További rossz hír, hogy ez éppúgy érvényes a zöldséges, mint a húsos pizzákra. Mivel egyik legfontosabb összetevőjük a sajt (ami tejtermék lévén erősen romlandó), a pizzáknál általános érvényű szabály, hogy hűtve kell tárolni őket. Ha ez elmarad, az a veszélyes, megbetegedést okozó baktériumok elszaporodásának kedvez.
Meddig biztonságos megenni a pizzát?
Az ajánlás itt is az, mint ami a legtöbb élelmiszernél, vagyis a pizzát 2 órán belül lehet biztonságosan elfogyasztani. Ha azonban magasabb a hőmérséklet (például a nyári kánikula idején), akkor az időkeret egy órára szűkül.
Ezután a pizzát fel kell melegíteni, és elfogyasztani, vagy betenni a hűtőbe.
A vegán sajtok szintén romlandóak, ezért a szabály alól a vegán pizzák sem jelentenek kivételt.
![A szakértők azt mondják, 2 óra után jobb kidobni](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5144/51445/514453/51445315_d745c37bcf2dfc4dbd89cad5856b5a8e_wm.jpg)
Mi történik, ha túl későn eszem meg?
Bár az első gondolatod az lehet, hogy egy kis maradék pizza meg sem kottyan neked, érdemes szem előtt tartanod a potenciális kockázatokat: az elszaporodó baktériumok olyan súlyos élelmiszer-eredetű megbetegedéseket okozhatnak, mint a szalmonella, az MRSA-, az E. coli- vagy a Campylobacter-fertőzés.
Az ételmérgezés tünetei, a gyomorrontás, a hányinger, a hányás vagy a gyomorfájdalom néhány órával a szennyezett étel fogyasztása után, vagy akár napokkal később is jelentkezhetnek.
Utólag ezért nem is feltétlenül lehet rájönni, hogy a pizza volt a „bűnös”.
Hogyan kell biztonságosan tárolni a pizzát?
Szakemberek szerint a pizza akár 3-4 napig is eláll a hűtőben. Ezután sem feltétlenül lesz baja, de számolni kell vele, hogy fogyasztása esetén megnövekedhet az élelmiszer-eredetű betegségek kockázata. A hosszabb távú tárolásra jobb megoldás a fagyasztás, ami 1-2 hónapra tolja ki a pizza eltarthatóságát.
![](https://kep.index.hu/1/0/5745/57454/574548/57454875_b252945c3edff78029d100d12850877a_wm.jpg)
Kutyabarátok készüljetek!
Jön a Dogz, az év legnagyobb kutyás fesztiválja! Falkasétákkal, állatorvosi tanácsadással, kutyás bemutatókkal, kutya&gazdi fotózással és sok más ingyenes programmal várunk szeptember 7-én a Városligeti Nagyréten.
Váltsatok jegyet a DOGZ fesztivál színpad izgalmas előadásaira is!
hirdetés