Meg lehet enni másnap a pizzát, ha nem raktam be a hűtőbe?

GettyImages-1389975246
Olvasási idő kb. 3 perc

Néha megesik, hogy az ember túl sok pizzát rendel vagy készít, majd megfeledkezik a maradékról, így csak másnap eszmél rá, hogy nem fogyott el. Mi a teendő ilyenkor?

A hűtés nélkül tárolt pizza másnapi elfogyasztása nem veszélytelen vállalkozás. Cikkünkből megtudhatod, hogy szakemberek szerint mi a legkésőbbi időpont, amíg a pizza biztosan ehető lehet, illetve milyen kockázatai lehetnek annak, ha egy hirtelen ötlettől vezérelve ennél később falod fel.

Miért veszélyes másnap megenni a pizzát?

A helytelenül tárolt pizzát mindenképp rossz ötlet megenni – figyelmeztetnek a szakemberek. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a romlandó ételeknél, köztük a pizzánál, szobahőmérsékleten már egy éjszaka alatt beindulnak a romlást okozó folyamatok.

Szobahőmérsékleten gyorsan romlásnak indul a pizza, ezért másnap kockázatos lehet megenni
Szobahőmérsékleten gyorsan romlásnak indul a pizza, ezért másnap kockázatos lehet megenniSimon McGill / Getty Images Hungary

További rossz hír, hogy ez éppúgy érvényes a zöldséges, mint a húsos pizzákra. Mivel egyik legfontosabb összetevőjük a sajt (ami tejtermék lévén erősen romlandó), a pizzáknál általános érvényű szabály, hogy hűtve kell tárolni őket. Ha ez elmarad, az a veszélyes, megbetegedést okozó baktériumok elszaporodásának kedvez.

Meddig biztonságos megenni a pizzát?

Az ajánlás itt is az, mint ami a legtöbb élelmiszernél, vagyis a pizzát 2 órán belül lehet biztonságosan elfogyasztani. Ha azonban magasabb a hőmérséklet (például a nyári kánikula idején), akkor az időkeret egy órára szűkül.

Ezután a pizzát fel kell melegíteni, és elfogyasztani, vagy betenni a hűtőbe.

A vegán sajtok szintén romlandóak, ezért a szabály alól a vegán pizzák sem jelentenek kivételt.

A szakértők azt mondják, 2 óra után jobb kidobni
A szakértők azt mondják, 2 óra után jobb kidobnilucentius / Getty Images Hungary

Mi történik, ha túl későn eszem meg?

Bár az első gondolatod az lehet, hogy egy kis maradék pizza meg sem kottyan neked, érdemes szem előtt tartanod a potenciális kockázatokat: az elszaporodó baktériumok olyan súlyos élelmiszer-eredetű megbetegedéseket okozhatnak, mint a szalmonella, az MRSA-, az E. coli- vagy a Campylobacter-fertőzés.

Az ételmérgezés tünetei, a gyomorrontás, a hányinger, a hányás vagy a gyomorfájdalom néhány órával a szennyezett étel fogyasztása után, vagy akár napokkal később is jelentkezhetnek.

Utólag ezért nem is feltétlenül lehet rájönni, hogy a pizza volt a „bűnös”.

Hogyan kell biztonságosan tárolni a pizzát?

Szakemberek szerint a pizza akár 3-4 napig is eláll a hűtőben. Ezután sem feltétlenül lesz baja, de számolni kell vele, hogy fogyasztása esetén megnövekedhet az élelmiszer-eredetű betegségek kockázata. A hosszabb távú tárolásra jobb megoldás a fagyasztás, ami 1-2 hónapra tolja ki a pizza eltarthatóságát.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek