Az elsősorban szendvicskrémként és ételízesítőként használatos Piros Arany már több mint 50 éves múltra tekint vissza, 2016 óta pedig a hungarikumok között tartják számon. De vajon honnan ered a híres paprikakrém, miért nevezik Piros Aranynak, és hogyan készül? Élelmiszeripari sorozatunkból megismerheted a termék történetét, ami számos érdekességet tartogat.
Honnan származik a Piros Arany?
A kecskeméti Univer Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet hetényegyházi konzervüzeme az 1960-as évek közepén fejlesztette ki a Piros Arany receptjét. A kezdetben ötféle paprikából készített termék megszületésében állítólag az is közrejátszott, hogy az asszonyok által házilag eltett paprikakrémek csak korlátozott ideig voltak eltarthatók minőségromlás nélkül, és hajlamosak voltak megbarnulni, megpenészedni.
Az ötlet telitalálatnak bizonyult. A könnyen tárolható, kiszámítható minőségű, a szezontól függetlenül egész évben elérhető Piros Aranyból 4 évvel később már több mint egymillió tubust adtak el. Népszerűségét jól mutatja, hogy a ma Kecskeméthez tartozó Hetényegyházán utcát neveztek el róla, illetve
volt olyan év, amikor az országban egy főre vetítve több tubus Piros Arany fogyott, mint fogkrém.
A Piros Arany történetében fontos mérföldkövet jelentett, hogy 2015 januárjában – az ugyancsak Univer-termék Erős Pistával együtt – felvételt nyert a Magyar Értéktárba, majd 2016 júniusában a Hungarikumok Gyűjteményébe. A két terméket azóta már Németországon, Csehországon, Lengyelországon, az Egyesült Államokon keresztül a világ közel 20 országába exportálják.
Miért nevezik Piros Aranynak?
A „piros arany” elnevezés – elsősorban a Kalocsa-vidéki paprikatermesztő területeken, de másutt is – már korábban is használatos volt magára a fűszerpaprikára, habár Szentes környékén a paradicsompaprika jelzőjeként ismerték. A szövetkezetesítés időszakában aztán Bátyán Piros Arany néven alakult meg a termelőszövetkezet, Kalocsán pedig Piros Arany néven működött étterem és szálloda.
Hogyan készül?
A Piros Arany a legkiválóbb minőségű, pirosra érett, kézzel csipkedett, 100 százalékban hazai nemesítésű fűszerpaprikából készül, amely a kalocsai és a szegedi tájkörzetből származik.
Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, ez azért is lényeges, mert a termék összetételét 87 százalékban a fűszerpaprika és a pritaminpaprika teszi ki.
„Előkészítése után a paprikát pépesre aprítják, majd ebbe a paprikakrémbe keverik bele a termék többi összetevőjét. Aki már kóstolta a Piros Aranyat, az tudja, hogy nagyon sós az íze. Ennek az az oka, hogy nagy mennyiségű só tartalmaz, amelynek aránya a 11 százalékot is meghaladja” – magyarázta a szakember.
A magas sótartalom a hosszabb eltarthatósági időt szolgálja, de ez önmagában nem lenne elegendő a biztonságos tartósításához, ezért kálium-szorbátot is adnak hozzá. A gyártás során emellett különféle adalékanyagok is kerülnek a termékbe, amelyek sűrűbbé teszik állományát, megakadályozva, hogy a víz kiváljon belőle.
„Miután az összetevőket alaposan elkeverték, már csak a töltés van hátra. A termékből a pontos mennyiséget az eleinte henger alakú tubus alján keresztül töltik be, majd egy gép ügyesen összehajtogatja azt, ami légmentes zárást biztosít” – tette hozzá Traszkovics Zsolt, megjegyezve, hogy a Piros Aranynak van csípős változata is, melynek gyártásához értelemszerűen csípős paprikát használnak fel.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés