A hungarikum, amit 20 országba exportálunk, a legtöbb külföldi mégsem ismeri

Hidegtál szendvicsekből Piros Arannyal díszítve

A Piros Arany a nyolcvanas években ért népszerűsége csúcsára, de a mai napig elmaradhatatlan kelléke a magyar szendvicseknek.

Az elsősorban szendvicskrémként és ételízesítőként használatos Piros Arany már több mint 50 éves múltra tekint vissza, 2016 óta pedig a hungarikumok között tartják számon. De vajon honnan ered a híres paprikakrém, miért nevezik Piros Aranynak, és hogyan készül? Élelmiszeripari sorozatunkból megismerheted a termék történetét, ami számos érdekességet tartogat.

Honnan származik a Piros Arany?

A kecskeméti Univer Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet hetényegyházi konzervüzeme az 1960-as évek közepén fejlesztette ki a Piros Arany receptjét. A kezdetben ötféle paprikából készített termék megszületésében állítólag az is közrejátszott, hogy az asszonyok által házilag eltett paprikakrémek csak korlátozott ideig voltak eltarthatók minőségromlás nélkül, és hajlamosak voltak megbarnulni, megpenészedni.

A Piros Arany fejlesztéséhez az adta az ötletet, hogy a házi paprikakrémek hamar megromlottak
A Piros Arany fejlesztéséhez az adta az ötletet, hogy a házi paprikakrémek hamar megromlottakKeystone-France / Getty Images Hungary

Az ötlet telitalálatnak bizonyult. A könnyen tárolható, kiszámítható minőségű, a szezontól függetlenül egész évben elérhető Piros Aranyból évvel később már több mint egymillió tubust adtak el. Népszerűségét jól mutatja, hogy a ma Kecskeméthez tartozó Hetényegyházán utcát neveztek el róla, illetve

volt olyan év, amikor az országban egy főre vetítve több tubus Piros Arany fogyott, mint fogkrém.

A Piros Arany történetében fontos mérföldkövet jelentett, hogy 2015 januárjában – az ugyancsak Univer-termék Erős Pistával együtt – felvételt nyert a Magyar Értéktárba, majd 2016 júniusában a Hungarikumok Gyűjteményébe. A két terméket azóta már Németországon, Csehországon, Lengyelországon, az Egyesült Államokon keresztül a világ közel 20 országába exportálják.

Miért nevezik Piros Aranynak?

A „piros arany” elnevezés – elsősorban a Kalocsa-vidéki paprikatermesztő területeken, de másutt is – már korábban is használatos volt magára a fűszerpaprikára, habár Szentes környékén a paradicsompaprika jelzőjeként ismerték. A szövetkezetesítés időszakában aztán Bátyán Piros Arany néven alakult meg a termelőszövetkezet, Kalocsán pedig Piros Arany néven működött étterem és szálloda.

Hogyan készül?

A Piros Arany a legkiválóbb minőségű, pirosra érett, kézzel csipkedett, 100 százalékban hazai nemesítésű fűszerpaprikából készül, amely a kalocsai és a szegedi tájkörzetből származik.

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, ez azért is lényeges, mert a termék összetételét 87 százalékban a fűszerpaprika és a pritaminpaprika teszi ki.

„Előkészítése után a paprikát pépesre aprítják, majd ebbe a paprikakrémbe keverik bele a termék többi összetevőjét. Aki már kóstolta a Piros Aranyat, az tudja, hogy nagyon sós az íze. Ennek az az oka, hogy nagy mennyiségű só tartalmaz, amelynek aránya a 11 százalékot is meghaladja” – magyarázta a szakember.

A termék gyártásához a legkiválóbb minőségű magyar fűszerpaprikát használják fel
A termék gyártásához a legkiválóbb minőségű magyar fűszerpaprikát használják felSean Gallup / Getty Images Hungary

A magas sótartalom a hosszabb eltarthatósági időt szolgálja, de ez önmagában nem lenne elegendő a biztonságos tartósításához, ezért kálium-szorbátot is adnak hozzá. A gyártás során emellett különféle adalékanyagok is kerülnek a termékbe, amelyek sűrűbbé teszik állományát, megakadályozva, hogy a víz kiváljon belőle.

„Miután az összetevőket alaposan elkeverték, már csak a töltés van hátra. A termékből a pontos mennyiséget az eleinte henger alakú tubus alján keresztül töltik be, majd egy gép ügyesen összehajtogatja azt, ami légmentes zárást biztosít” – tette hozzá Traszkovics Zsolt, megjegyezve, hogy a Piros Aranynak van csípős változata is, melynek gyártásához értelemszerűen csípős paprikát használnak fel.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek