Az elsősorban szendvicskrémként és ételízesítőként használatos Piros Arany már több mint 50 éves múltra tekint vissza, 2016 óta pedig a hungarikumok között tartják számon. De vajon honnan ered a híres paprikakrém, miért nevezik Piros Aranynak, és hogyan készül? Élelmiszeripari sorozatunkból megismerheted a termék történetét, ami számos érdekességet tartogat.
Honnan származik a Piros Arany?
A kecskeméti Univer Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet hetényegyházi konzervüzeme az 1960-as évek közepén fejlesztette ki a Piros Arany receptjét. A kezdetben ötféle paprikából készített termék megszületésében állítólag az is közrejátszott, hogy az asszonyok által házilag eltett paprikakrémek csak korlátozott ideig voltak eltarthatók minőségromlás nélkül, és hajlamosak voltak megbarnulni, megpenészedni.
![A Piros Arany fejlesztéséhez az adta az ötletet, hogy a házi paprikakrémek hamar megromlottak](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4774/47743/477435/47743590_1cc0be0fac24702638a557b652c8734f_wm.jpg)
Az ötlet telitalálatnak bizonyult. A könnyen tárolható, kiszámítható minőségű, a szezontól függetlenül egész évben elérhető Piros Aranyból 4 évvel később már több mint egymillió tubust adtak el. Népszerűségét jól mutatja, hogy a ma Kecskeméthez tartozó Hetényegyházán utcát neveztek el róla, illetve
volt olyan év, amikor az országban egy főre vetítve több tubus Piros Arany fogyott, mint fogkrém.
A Piros Arany történetében fontos mérföldkövet jelentett, hogy 2015 januárjában – az ugyancsak Univer-termék Erős Pistával együtt – felvételt nyert a Magyar Értéktárba, majd 2016 júniusában a Hungarikumok Gyűjteményébe. A két terméket azóta már Németországon, Csehországon, Lengyelországon, az Egyesült Államokon keresztül a világ közel 20 országába exportálják.
Miért nevezik Piros Aranynak?
A „piros arany” elnevezés – elsősorban a Kalocsa-vidéki paprikatermesztő területeken, de másutt is – már korábban is használatos volt magára a fűszerpaprikára, habár Szentes környékén a paradicsompaprika jelzőjeként ismerték. A szövetkezetesítés időszakában aztán Bátyán Piros Arany néven alakult meg a termelőszövetkezet, Kalocsán pedig Piros Arany néven működött étterem és szálloda.
Hogyan készül?
A Piros Arany a legkiválóbb minőségű, pirosra érett, kézzel csipkedett, 100 százalékban hazai nemesítésű fűszerpaprikából készül, amely a kalocsai és a szegedi tájkörzetből származik.
Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, ez azért is lényeges, mert a termék összetételét 87 százalékban a fűszerpaprika és a pritaminpaprika teszi ki.
„Előkészítése után a paprikát pépesre aprítják, majd ebbe a paprikakrémbe keverik bele a termék többi összetevőjét. Aki már kóstolta a Piros Aranyat, az tudja, hogy nagyon sós az íze. Ennek az az oka, hogy nagy mennyiségű só tartalmaz, amelynek aránya a 11 százalékot is meghaladja” – magyarázta a szakember.
![A termék gyártásához a legkiválóbb minőségű magyar fűszerpaprikát használják fel](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4774/47743/477436/47743656_ac3d3c36bbd527af18289531456a43d9_wm.jpg)
A magas sótartalom a hosszabb eltarthatósági időt szolgálja, de ez önmagában nem lenne elegendő a biztonságos tartósításához, ezért kálium-szorbátot is adnak hozzá. A gyártás során emellett különféle adalékanyagok is kerülnek a termékbe, amelyek sűrűbbé teszik állományát, megakadályozva, hogy a víz kiváljon belőle.
„Miután az összetevőket alaposan elkeverték, már csak a töltés van hátra. A termékből a pontos mennyiséget az eleinte henger alakú tubus alján keresztül töltik be, majd egy gép ügyesen összehajtogatja azt, ami légmentes zárást biztosít” – tette hozzá Traszkovics Zsolt, megjegyezve, hogy a Piros Aranynak van csípős változata is, melynek gyártásához értelemszerűen csípős paprikát használnak fel.
![](https://kep.index.hu/1/0/5745/57454/574548/57454875_b252945c3edff78029d100d12850877a_wm.jpg)
Kutyabarátok készüljetek!
Jön a Dogz, az év legnagyobb kutyás fesztiválja! Falkasétákkal, állatorvosi tanácsadással, kutyás bemutatókkal, kutya&gazdi fotózással és sok más ingyenes programmal várunk szeptember 7-én a Városligeti Nagyréten.
Váltsatok jegyet a DOGZ fesztivál színpad izgalmas előadásaira is!
hirdetés