Tévedés azt gondolni, hogy a penész elsősorban azon az élelmiszeren jelenik meg, amelyikben nincs tartósítószer, vagy nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot. A penész elsősorban a rossz higiéniás körülményeknek, és annak a jele, hogy az étel romlásnak indult. Ettől függetlenül a penészes ételnek nem feltétlenül kell a kukában landolnia.
Ezeket még nyugodtan megeheted
A kemény zöldségekbe és gyümölcsökbe, mint a káposzta, a karfiol, a karalábé, a sárgarépa, a brokkoli, a zeller, az alma, a barack és a körte, a penész kevésbé tud behatolni. Ezért, ha ezeken a nyers ételeken éktelenkedik a penész, nem kell kidobnod, azok még használhatók. Nincs más dolgod, mint a penészes folt körül levágni legalább 1,5-2,5 centit. Fontos, hogy a vágást úgy ejtsd meg, hogy a kés pengéje ne érintkezzen a penészes felülettel, nehogy a fertőzés átkerüljön a még ép részekre.
A tejtermékek közül az olyan kemény sajtokat, melyek előállításához nem használnak nemes penészt, ilyen például a parmezán, még nyugodtan megeheted, ha bepenészesedik. Ezekkel ugyanaz a teendő, mint a gyümölcsökkel.
A feldolgozott élelmiszerek közül a téliszalámi, a kolbász és a szárazon pácolt sonkák, például a serrano vagy a pármai sonka is ehető még attól, hogy penészes, csak fogyasztás előtt dörzsöld le róla egy papírtörlővel a puha, szürke felületet. Azért nem kell levágni, mert ezeknél a húskészítményeknél természetes, hogy penészes lesz a felszínük.
Ezeket a penészes ételeket tilos elfogyasztani
Vannak olyan ételek, amelyeket azonban tilos elfogyasztani, ha penészesek. A tiltás nem csak arra vonatkozik, ha az ételt már belepte a penész. Akkor sem szabad megenni, ha csak egy kis felületén ütötte fel a fejét a folt, mert a penész nemcsak az élelmiszerek felületén jelenik meg, hanem az étel mélyebb rétegébe is behatol, és ez sokszor szabad szemmel nem látható.
Azonnal dobd a kukába, ha penészes a kenyér, a péksütemény, a puha állagú gyümölcs és zöldség, például az uborka, a bogyós gyümölcs, a paradicsom vagy a barack.
Ne edd meg a penészes száraz hüvelyeseket, az olajos magvakat és a lekvárokat, a dzsemek tetejéről se kapargasd le a penészes felületet, hanem dobd az egészet a szemetesbe.
Ha penészes a löncshús, a bacon, a virsli, a főtt és a sült hús vagy zöldség, illetve a rakott ételek, a főtt gomba vagy a tészta, akkor azokat is tilos elfogyasztani. Ugyanis a magas nedvességtartalmú élelmiszerek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek, és a penészgomba mellett még ráadásul elszaporodhatnak a baktériumok is.
A penészes ételtől akár beteg is lehetsz
A penészes étel elfogyasztása nagyon kellemetlen következményekkel járhat, mivel a penész olyan káros, sőt mérgező mikotoxint termel, amely szervezetünkbe kerülve hányást, allergiás reakciókat, hasmenést, remegést és légzési nehézségeket okozhat. A penész rendkívüli módon fokozza az asztmás tüneteket, és még bőrpanaszokat is okozhat. Mindemellett a mikotoxin egy típusa, amely főként a nem megfelelően tárolt őrölt magvakon jelenik meg, rákkeltő is.
Nem árt óvatosnak lenni a romlott, például nyálkás felületű vagy már megbüdösödött étel szagolgatásával sem, melyen ott lehet a penész annak ellenére, hogy nem látjuk. A láthatatlan spórák belégzése ugyanúgy szintén káros az egészségünkre, mint a látható penész.
A penészes, romlott ételek elfogyasztása kifejezetten veszélyes a kismamáknak, a csecsemőknek, a daganatos betegeknek és Candida-fertőzéssel kezelteknek. Igaz ez a penésszel érlelt ételekre is.
A hűtőben, a szekrényben vagy a polcon talált penészes étel helyét célszerű lefertőtleníteni, és ellenőrizni, hogy a körülötte lévő ételek nem fertőződtek-e meg.
A penészes élelmiszert tanácsos zacskóba csomagolva kidobni a kukába.
Így előzhető meg, hogy penészes legyen az étel
A legjobb módja annak, hogy elkerüld a mikotoxin felhalmozódását, ha megakadályozod a penészgombák növekedését. Ezt az élelmiszerek megfelelő tárolásával lehet elérni.
A penészgombák szaporodását a 20-25 Celsius-fokos hőmérsékletű, savas, nedves közeg segíti. Többségük tehát a szobahőmérsékletet kedveli, ám a hűtőszekrényben lévő élelmiszerek sincsenek teljes biztonságban, mert vannak olyan penészgombák, amelyek a 2-8 ℃ hűvösében szaporodnak. Ezek főként a hőkezelt gyümölcskészítmények romlását okozzák.
Ügyelj arra, hogy kiváló minőségű, lehetőleg ellenőrizhető forrásból származó alapanyagot vásárolj, amit az adott élelmiszer igényeinek megfelelő hőmérsékleten és nedvességtartalommal tárolj.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés