Tévedés azt gondolni, hogy a penész elsősorban azon az élelmiszeren jelenik meg, amelyikben nincs tartósítószer, vagy nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot. A penész elsősorban a rossz higiéniás körülményeknek, és annak a jele, hogy az étel romlásnak indult. Ettől függetlenül a penészes ételnek nem feltétlenül kell a kukában landolnia.
Ezeket még nyugodtan megeheted
A kemény zöldségekbe és gyümölcsökbe, mint a káposzta, a karfiol, a karalábé, a sárgarépa, a brokkoli, a zeller, az alma, a barack és a körte, a penész kevésbé tud behatolni. Ezért, ha ezeken a nyers ételeken éktelenkedik a penész, nem kell kidobnod, azok még használhatók. Nincs más dolgod, mint a penészes folt körül levágni legalább 1,5-2,5 centit. Fontos, hogy a vágást úgy ejtsd meg, hogy a kés pengéje ne érintkezzen a penészes felülettel, nehogy a fertőzés átkerüljön a még ép részekre.

A tejtermékek közül az olyan kemény sajtokat, melyek előállításához nem használnak nemes penészt, ilyen például a parmezán, még nyugodtan megeheted, ha bepenészesedik. Ezekkel ugyanaz a teendő, mint a gyümölcsökkel.
A feldolgozott élelmiszerek közül a téliszalámi, a kolbász és a szárazon pácolt sonkák, például a serrano vagy a pármai sonka is ehető még attól, hogy penészes, csak fogyasztás előtt dörzsöld le róla egy papírtörlővel a puha, szürke felületet. Azért nem kell levágni, mert ezeknél a húskészítményeknél természetes, hogy penészes lesz a felszínük.
Ezeket a penészes ételeket tilos elfogyasztani
Vannak olyan ételek, amelyeket azonban tilos elfogyasztani, ha penészesek. A tiltás nem csak arra vonatkozik, ha az ételt már belepte a penész. Akkor sem szabad megenni, ha csak egy kis felületén ütötte fel a fejét a folt, mert a penész nemcsak az élelmiszerek felületén jelenik meg, hanem az étel mélyebb rétegébe is behatol, és ez sokszor szabad szemmel nem látható.

Azonnal dobd a kukába, ha penészes a kenyér, a péksütemény, a puha állagú gyümölcs és zöldség, például az uborka, a bogyós gyümölcs, a paradicsom vagy a barack.
Ne edd meg a penészes száraz hüvelyeseket, az olajos magvakat és a lekvárokat, a dzsemek tetejéről se kapargasd le a penészes felületet, hanem dobd az egészet a szemetesbe.
Ha penészes a löncshús, a bacon, a virsli, a főtt és a sült hús vagy zöldség, illetve a rakott ételek, a főtt gomba vagy a tészta, akkor azokat is tilos elfogyasztani. Ugyanis a magas nedvességtartalmú élelmiszerek a felszín alatt is fertőzöttek lehetnek, és a penészgomba mellett még ráadásul elszaporodhatnak a baktériumok is.
A penészes ételtől akár beteg is lehetsz
A penészes étel elfogyasztása nagyon kellemetlen következményekkel járhat, mivel a penész olyan káros, sőt mérgező mikotoxint termel, amely szervezetünkbe kerülve hányást, allergiás reakciókat, hasmenést, remegést és légzési nehézségeket okozhat. A penész rendkívüli módon fokozza az asztmás tüneteket, és még bőrpanaszokat is okozhat. Mindemellett a mikotoxin egy típusa, amely főként a nem megfelelően tárolt őrölt magvakon jelenik meg, rákkeltő is.

Nem árt óvatosnak lenni a romlott, például nyálkás felületű vagy már megbüdösödött étel szagolgatásával sem, melyen ott lehet a penész annak ellenére, hogy nem látjuk. A láthatatlan spórák belégzése ugyanúgy szintén káros az egészségünkre, mint a látható penész.
A penészes, romlott ételek elfogyasztása kifejezetten veszélyes a kismamáknak, a csecsemőknek, a daganatos betegeknek és Candida-fertőzéssel kezelteknek. Igaz ez a penésszel érlelt ételekre is.
A hűtőben, a szekrényben vagy a polcon talált penészes étel helyét célszerű lefertőtleníteni, és ellenőrizni, hogy a körülötte lévő ételek nem fertőződtek-e meg.
A penészes élelmiszert tanácsos zacskóba csomagolva kidobni a kukába.
Így előzhető meg, hogy penészes legyen az étel
A legjobb módja annak, hogy elkerüld a mikotoxin felhalmozódását, ha megakadályozod a penészgombák növekedését. Ezt az élelmiszerek megfelelő tárolásával lehet elérni.
A penészgombák szaporodását a 20-25 Celsius-fokos hőmérsékletű, savas, nedves közeg segíti. Többségük tehát a szobahőmérsékletet kedveli, ám a hűtőszekrényben lévő élelmiszerek sincsenek teljes biztonságban, mert vannak olyan penészgombák, amelyek a 2-8 ℃ hűvösében szaporodnak. Ezek főként a hőkezelt gyümölcskészítmények romlását okozzák.
Ügyelj arra, hogy kiváló minőségű, lehetőleg ellenőrizhető forrásból származó alapanyagot vásárolj, amit az adott élelmiszer igényeinek megfelelő hőmérsékleten és nedvességtartalommal tárolj.

Nagyanyáink sokkal ráérősebben éltek, ennek ellenére főzés előtt ők is beáztatták a hüvelyeseket. De nem csak azért, hogy lerövidüljön a főzési idő.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés