Lehet, hogy eddig te is rosszul használtad a mikródat

GettyImages-1546277533 (1)
Olvasási idő kb. 5 perc

Talán te sem hinnéd, de sokkal többre képes a mikród, mint azt eddig gondoltad. A mikrohullámú sütőt sokan csak arra használják, hogy egy ugyanazon hőfokon mindent megmelegítsenek benne. De van a gépen egy gomb, ami szinte csodákra képes.

Ennek köszönhetően finomabbak lesznek az ételek, és még a családi kasszában is több pénz marad. Ha eddig te sem használtad ezt a gombot a mikrón, itt az ideje elkezdeni, mert ez az apróság a titka annak, hogy a mikrohullámú sütőben minden alkalommal tökéletes állagú és ízű étel készüljön.

Ezt a gombot használd a mikrón

Nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy a mikrohullámú sütő forradalmasította a konyhatechnológiát, hiszen gyorsabbá és egyszerűbbé teszi az ételek melegítését, segít az élelmiszerek kiolvasztásában, és felgyorsítja a főzést is. Sőt vannak olyan készülékek is, amelyek sütési és grillezési funkcióval is rendelkeznek. 

A legtöbb mikró már grillezni és sütni is tud
A legtöbb mikró már grillezni és sütni is tudJupiterimages / Getty Images Hungary

Ennek ellenére leginkább csupán az ételek újramelegítésére használjuk a mikrohullámú sütőnket.

Ennek egyebek között az az oka, hogy sokan nem tudják, hogyan használhatnák ki maximálisan a a konyhai eszköz különféle funkcióit. Kevesen vannak tisztában azzal is, hogy van a készüléken egy teljesítményszabályzó gomb, amit tulajdonképpen ugyanúgy használhatunk, mintha a tűzhely vagy a sütő hőjét szabályoznánk. 

Így hozd ki a maximumot a mikródból

Ahogyan a tűzhely gombjai lehetővé teszik, hogy az edények és a serpenyők alatt beállítsuk a hőmérsékletet, ugyanígy a mikrohullámú sütő teljesítményszintet szabályozó gombja is arra szolgál, hogy a megfelelő hőmérsékleten süljön vagy főjön meg az étel a mikróban.

Alapvetően minden mikrohullámú sütő maximális teljesítménnyel, vagyis 10-es fokozaton főz.

A teljesítményszintet szabályozó gomb azonban lehetővé teszi, hogy bizonyos ételeket kíméletesebb hőfokon készítsünk el, miután a teljesítményszint funkció rövid időre leállítja a mikrohullámú sütőt, hogy az étel lassabban süljön vagy főjön meg. A szemfülesebbek ezt észre is vehetik a mikró működése közben, amikor a mikrohullám előállítására szolgáló vákuumcső, vagyis a magnetron be- és kikapcsol. 

Akkor, amikor az elektroncső kikapcsol, nem marad abba a sütés vagy a főzés, hiszen az ételben ekkor a teljes teljesítményű főzés során keletkező maradékhő tovább dolgozik intenzívebb és közvetlenebb mikrohullámú hőhatás nélkül.

Ez azt jelenti, hogy ha a mikrohullámú sütőt 5-ös teljesítményszintre vagy 50 százalékos teljesítményre állítjuk, akkor a mikrohullámok csak 50 százalékában jutnak be az ételbe, ami lehetővé teszi az étel kíméletesebb elkészítését.

Erre jó a teljesítményszintet szabályozó gomb

Ahogyan a tűzhelyen és a sütőben készült ételeket is különböző hőfokon készítjük el, úgy a mikróban készült ételek is különféle törődést igényelnek. Az alacsony hőmérsékleten való főzésnek köszönhetően az ételek kíméletesebben főnek és sülnek meg; így nem csak ízletesebbek lesznek, hanem az állaguk is megfelelő lesz, hiszen kisebb eséllyel főzzük túl az ebédet, vagy forrósítjuk túl a reggelire szánt zabpelyhet vagy kakaót. 

Ha alacsonyabb főfokon használjuk a mikrót, nem fut ki az étel, így nem kell majd fölöslegesen takarítanunk
Ha alacsonyabb főfokon használjuk a mikrót, nem fut ki az étel, így nem kell majd fölöslegesen takarítanunkMediaProduction / Getty Images Hungary

A teljesítményszint gomb használatával kisebb az esélye tehát annak is, hogy felforr és kifut az étel.

Ezeket az ételeket érdemes alacsony fokozaton mikrózni

A mikrohullámú sütő legalacsonyabb teljesítményszintje a legalkalmasabb arra, hogy a fagyasztott élelmiszereket kiolvasszuk. Bár a mikrohullámok molekulák, például víz rezgésével hőt termelnek, a készülék csak akkor tudja ezt megtenni, ha a víz folyadék formájában van jelen. Amikor kivesszük a fagyasztott élelmiszert a fagyasztóból, a víz legkülső rétege azonnal olvadni kezd. 

A mikrohullámú sütő képes áthatolni a vékony vízrétegen, amit felmelegít, majd az ebből származó hő aztán felmelegíti a következő jégréteget is.

Az alacsonyabb teljesítményszint fokozza ezt a folyamatot, így gyorsabb és hatékonyabb lesz a fagyasztott élelmiszer kiengedése. Ha azonban a mikrohullámú sütő teljes teljesítménnyel működik, túl sok vizet fog elpárologtatni ahhoz, hogy a mikrohullámok hatékonyan áthatoljanak a jégrétegen.

Szintén a legalacsonyabb teljesítményszintet ajánlott használni a vaj, a sajt, valamint a kenyerek és egyéb pékáruk felmelegítésére is.

Közepes hőfokon melegítsük a rizst, a quinoát, a tejalapú ételeket és a húsokat, mert így elkerülhetjük, hogy megégjenek, kifussanak vagy kiszáradjanak.

Egyes ételek akár mérgezőek is lehetnek, illetve súlyos betegséget is okozhatnak, ha mikrohullámú sütőben újramelegítjük őket. Kattints, hogy megtudd, melyik az az 5 étel, amit soha nem lenne szabad mikrózni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek