A méz több egy finom csemegénél, hiszen igazán különleges tulajdonságokkal bír: tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, antibakteriális és étvágyfokozó hatású, serkenti az emésztőnedvek, enzimek és hormonok kiválasztását, illetve támogatja az immunrendszer működését. Bár általában élelmiszerként fogyasztják, vagy más ételek, italok ízesítésére használják, a méznek van néhány kevésbé ismert előnye is, amelyek akkor jelentkeznek, ha külsőleg alkalmazzák. Mutatjuk, hogy ilyen formában milyen területeken veheted a legnagyobb hasznát.
1. Hajápolás
Ha felviszed a hajadra és a fejbőrödre, a méz hajápolóként is megállja a helyét. Nem véletlen, hogy számos kozmetikai termékben is megtalálható. „A méz bőrpuhító, nedvesítő és kondicionáló hatású, fiatalossá teszi a bőrt, késlelteti a ráncok kialakulását, szabályozza a pH-értéket, és megelőzi a fertőzések kialakulását” – írja a Journal of Cosmetic Dermatology.
Caitlin Duggan szépségszakíró azt javasolja, hogy az optimális hatás elérése érdekében a mézes pakolást heti egy alkalommal, lehetőség szerint kókusz- vagy valamilyen más hordozóolajjal kombinálva használd.
2. Ajakápolás
Egy kis méz csodákat tesz az ajkaiddal is. Pekar Ildi bőrápolási szakértő szerint a méznek hidratáló és nyugtató hatása van, így puhává teszi az ajkakat, megakadályozva azok kiszáradását. A legjobb, ha ehhez ajakbalzsamot készítesz belőle. Itt van pár bevált házi recept, amit kipróbálhatsz.
3. Bőrsimítás
Puha, sima bőrre vágysz? Akkor egyszerűen adj egy csészényi mézet a (forró) fürdővizedhez. A mézben lévő aminosavak és antioxidánsok kisimítják a bőrt, ezért mire végzel a fürdéssel, érezni fogod a különbséget.
4. Sebgyógyítás
A Wound Care Learning Network 2015-ös tanulmánya szerint kedvező fizikai tulajdonsági révén a méz képes felgyorsítani a sebgyógyulási folyamatokat. Pár perc alatt megszünteti a vérzést, stimulálja az ereket, továbbá serkenti a sejtképződést, ami kiterjed a seb befedését szolgáló hámsejtekre is, így szinte teljesen hegmentes gyógyulást tesz lehetővé.
Akár a teádba, akár a hajadra tennéd, a mézből nyugodtan vásárolhatsz nagyobb mennyiséget is, mivel soha nem romlik meg (legfeljebb kristályos lesz). A Science Focus szerint ez annak köszönhető, hogy alacsony víztartalmához magas savtartalom párosul, ezért a romlást okozó baktériumok nem tudnak elszaporodni benne.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés