6 hiba, ami miatt a maradékokkal veszélybe sodorhatod az egészséged

GettyImages-527119395

Ha elköveted ezeket a hibákat, azzal komoly veszélynek teszed ki magad, mivel így a káros baktériumok elszaporodásának kedvezel.

A maradékok tárolása és felhasználása során érdemes betartani néhány alapvető szabályt ahhoz, hogy továbbra is biztonságosan fogyaszthatók legyenek. Mutatjuk, hogy az ajánlások szerint melyek azok a hibák, amiket véletlenül sem szabadna elkövetned.

1. Két óra elteltével sem rakod el az ételt

Soha ne hagyd, hogy a romlandó ételek, köztük a maradékok 2 óránál tovább szobahőmérsékleten álljanak. Ugyanis amint az étel hőmérséklete 60 Celsius-fok alá csökken, az ételmérgezést okozó baktériumok kezdenek elszaporodni benne.

A maradékokat minél hamarabb hűtsd le, és próbáld a lehető leggyorsabban lecsökkenti hőmérsékletüket.

Ebben segíthet, ha sekély kialakítású edényeket használsz, illetve az ételeket kisebb adagokban teszed el. Már letelt a 2 óra? Akkor ne vállalj felesleges kockázatot! Sőt, a nyári melegben, amikor a hőmérséklet meghaladja a 30 fokot, a kint hagyott ételt már egy óra után se fogyaszd el!

Ha a maradékok 2 óránál tovább állnak kint, jobb őket kidobni, mert fogyasztásuk veszélyes lehet az egészségre
Ha a maradékok 2 óránál tovább állnak kint, jobb őket kidobni, mert fogyasztásuk veszélyes lehet az egészségreAndreyPopov / Getty Images Hungary

2. Nem légmentesen zárható tárolódobozokat használsz

Az ételeket mindig jó minőségű, légmentesen zárható tárolóedényekben tartsd. A vékony falú elviteles műanyag dobozok nem alkalmasak a maradékok tárolására. Figyelj oda arra is, hogy az ételek megfelelő méretű tárolódobozokba kerüljenek. Minél kisebb légtér marad körülöttük, annál jobb. Ez segít távol tartani a baktériumokat, miközben bezárja a szagokat és a nedvességet.

3. Túl meleg van a hűtődben

A hűtőszekrény belső hőmérsékletét úgy állítsd be, hogy ne haladja meg a 4 fokot. Az Eatright.org felmérése szerint az emberek 40 százalékánál túl meleg van a hűtőben, és 41 százalékuk nem is tudja, hogy az élelmiszerek biztonságos tárolásához milyen hőmérséklet szükséges. Te már tudod, ezért kövesd a szabályt, hogy elkerülhesd a baktériumok elszaporodását.

Fontos, hogy helyesen állítsd be a hűtő hőmérsékletét
Fontos, hogy helyesen állítsd be a hűtő hőmérsékletétVladdeep / Getty Images Hungary

4. 3-5 napnál tovább tartogatod a maradékokat

A hűtve tárolt maradékokat 3-5 napon belül használd fel, vagy fagyaszd le – így 4 hónapig is elállnak. A legjobb, ha előre felcímkézed őket tárolási dátumukkal. Ha ezt megteszed, később nem kell találgatnod, hogy meddig fogyaszthatók. De mielőtt megennéd őket, a biztonság kedvéért ellenőrizd, hogy látható-e rajtuk valamilyen elváltozás, illetve nincs-e kellemetlen szaguk. Ha bármi gyanúsat észlelsz, inkább dobd ki az ételt!

5. Nem melegíted fel őket eléggé

A maradékok melegítésekor ügyelj rá, hogy hőmérsékletük elérje a 75 fokot, a szószokat, mártásokat és leveseket pedig forrald fel. „Az ételeket fedő alatt melegítsd újra. Ez megtartja a nedvességet, továbbá biztosítja, hogy egyenletesen átmelegedjenek” – javasolják az ajánlásokban. Ha biztosra akarsz menni, akkor egy ételhőmérő segítségével ellenőrizheted, hogy a maradékok kellően átmelegedtek-e.

A csirke, a tojás és a sertéshús melegítésekor különös óvatossággal járj el.

6. Rosszul használod a mikrót

Ha a mikrohullámú sütőt használod a maradékok felmelegítésére, az szintén fokozott óvatosságot igényel. Amennyiben a készülék nincs forgótányérral ellátva, a melegítési idő felénél forgasd el az edényt, majd kavard meg a tartalmát, hogy ne legyenek benne hideg foltok, ahol életben maradhatnak a baktériumok.

A mikróban nehezen tud egyenletesen átmelegedni az étel
A mikróban nehezen tud egyenletesen átmelegedni az ételmonkeybusinessimages / Getty Images Hungary

Az ételt a mikróban történő melegítésnél is tanácsos lefedni. A keletkező nedves hő segít elpusztítani a baktériumokat, és hozzájárul az egyenletes hőmérséklet eléréséhez.

Még valami, ami fontos lehet. A szakemberek nem ajánlják, hogy a fagyasztott húst a mikróban olvaszd ki. Ez ugyanis felveti a keresztszennyeződés lehetőségét, vagyis előfordulhat, hogy a húsból származó baktériumok később más ételeket is beszennyeznek. Ha mindenáron a mikrót akarod a hús kiolvasztására használni, tegyél óvintézkedéseket, és moss le minden felületet szappanos vízzel.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra