Tényleg futnak a kutyák álmukban, amikor úgy rángatják a lábukat?

Úgy mozgatják a lábukat, mintha csak a futásról álmodnának. De valóban így van, vagy valami egészen másról van szó?

A fiatal kölyköknél a futást idéző mozgás egyszerű izomrángás lehet, ami elterjedt jelenség a fejlődésben lévő kutyafélék között, mutatott rá a Mental Floss. Ha azonban egy kutya idősebb korában sem hagy fel a szokással, akkor nagy valószínűséggel csakugyan álmodni szokott.

Álmokat kergetnek

Bár egyelőre nincs olyan bizonyíték, ami 100 százalékosan alátámasztaná, hogy a kutyák képesek álmodni, azt már biztosan tudjuk, hogy a REM-fázist ők is átélik, vagyis végigmennek azon a mélyalvási cikluson, melynek során az álmok is jelentkeznek – legalábbis az embernél. Mivel a kutyák jóval kevesebb időt töltenek ebben a ciklusban (a teljes alvási idejük 10 százalékát, szemben a mi 25 százalékunkkal), általában többet is alszanak. A tanulság: kedvencedet nem feltétlenül a lustaság vezérli, ha a nap nagyobbik részét heverészéssel tölti.

Lételemük a futás
Lételemük a futásSolStock / Getty Images Hungary

A REM-fázisban lévő kutyák egyébként nemcsak a lábuk mozgatásával, hanem akár nyüszítéssel vagy ugatással is reagálhatnak álmaikra. Az említett reakciók leginkább akkor jelentkezhetnek, ha hosszabb időt töltenek mélyalvással, vagyis nincs semmilyen zavaró körülmény, ami kizökkentené őket.

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta: a kutyák agya ebből a szempontból nagyon hasonlóan működik, mint az emberé, amibe az is beletartozik, hogy a napközben történt eseményeket éjszaka dolgozzák fel. „Ha egy kutya mozgatja a lábát, akkor álmában a játék, a vadászat jelenthet meg.”

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek