Ha szokásod, hogy áfonyát szórsz a reggeli zabpelyhedbe vagy joghurtodba, akkor máris sokat tettél az egészségedért. Apró mérete ellenére a jellegzetes ízű, kék színű bogyós gyümölcs rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, amelyek hosszú távon fejtik ki jótékony hatásukat. Lássuk, hogy mi a 4 legfontosabb előny, amit az áfonya fogyasztásával nyerhetsz.
1. Csökkenti a krónikus betegségek kockázatát
A legtöbb zöldség és gyümölcs gazdag forrása a polifenoloknak, azoknak az antioxidánsoknak, melyek gyulladáscsökkentő tulajdonságaik mellett arról is ismertek, hogy semlegesítik a szervezetben lévő szabad gyököket. Ez alól nem kivétel az áfonya sem, amely tele van antioxidánsokkal, így rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a krónikus betegségek megelőzéséhez.
A gyümölcs kék színét adó antocianinok például a szabad gyökök számát csökkentve olyan kóros állapotoktól kímélhetnek meg, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség vagy éppen az idős korra jellemző neurológiai hanyatlás.
2. Harcba száll a „rossz” koleszterinnel
Az áfonya csökkenti a „rossz” koleszterinként emlegetett LDL szintjét a szervezetben, amely az erek falán lerakódva érelmeszesedést okozhat. Egy, a Journal of Nutrition című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint az áfonya fogyasztása 27 százalékkal csökkentette az LDL jelenlétét a vizsgálat résztvevőinél egy 8 hetes időszakon belül, ezzel is mérsékelve a metabolikus szindróma és más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
3. Rostforrásnak sem utolsó
A legtöbb áfonyafajta kiváló eszköz a rostpótláshoz is, ami szerepet játszhat az egészségmegőrzésben. Ha ugyanis elegendő rostot fogyasztasz, az stabilizálja a vércukorszintet, és visszafogja az LDL-koleszterin koncentrációját a szervezetben.
Egy tanulmány kimutatta, hogy már 8 gramm rost bevitele is (egy csészényi áfonya körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz) csökkenti a halálozás kockázatát, valamint a szívbetegségek, a cukorbetegség és a vastagbélrák előfordulásának esélyét. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a rostok eltelítenek, így segítenek hosszabb ideig fenntartani a jóllakottság érzését.
4. C-vitamint tartalmaz
Egy csészényi áfonya a napi C-vitamin-szükségleted 15 százalékát fedezi, vagyis abból ennyivel kevesebbet kell más forrásból bevinned. A C-vitamin szintén antioxidánsként működik, ezért hatékony megoldás a szabad gyökökkel szemben, miközben jótékonyan hat az idegrendszerre, az immunrendszerre, a csontokra, a porcokra és véredények hálózatára is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés