Így tudod megőrizni a frissességét ennek a kincset érő zöldségnek

GettyImages-508880972

Megfelelő tárolási körülmények között a fokhagyma akár fél évig is eláll.

A fokhagymának számos jótékony hatást tulajdonítanak, de elsősorban arról ismert, hogy eltávolítja a szervezetből a toxinok jelentős részét, és természetes méregtelenítő, vírusölő hatással bír. Nem elhanyagolható gasztronómiai szerepe sem. A magyar konyhában számos olyan étel van, amelynek nélkülözhetetlen hozzávalója. Ezért sem árt, ha mindig van belőle néhány fej tartalékban. Emellett szól az is, hogy a fokhagyma tárolási szempontból viszonylag igénytelennek számít, de be kell tartanod néhány alapvető szabályt, hogy sokáig megőrizze frissességét.

Mire kell figyelni a fokhagyma tárolásánál?

A legfontosabb szabály, hogy ne bontsd meg a fokhagyma fejét, csak ha feltétlenül szükséges. Ha egyben hagyod, akár 6 hónapig is friss maradhat. Csak arra kell figyelned, hogy megfelelően szellőzzön. Erre való tekintettel a legjobb kötegbe kötve, felakasztva tárolni.

A fokhagymát felakasztva érdemes tárolni
A fokhagymát felakasztva érdemes tárolniLucia Hisatsuga / EyeEm / Getty Images Hungary

Hol érdemes tárolni?

Ha nem akarod felakasztani, a célnak szinte bármilyen kosár vagy kerámiaedény megfelel, ami nem túlzottan zárt. A műanyag zacskót viszont mindenképp kerüld, mert bezárja a nedvességet, és felgyorsítja a romlási folyamatokat.

A fokhagymát sötét, hűvös helyen tárold.

Vannak, akik ezt a pincében vélik megtalálni, de ott hiába alacsonyabb a hőmérséklet, a páratartalom nem megfelelő a fokhagyma számára, ezért gyorsan megpuhulhat és kiszáradhat. Szakemberek szerint jobb helye van egy papírzacskóba téve, a hűtő frissen tartó fiókjában vagy a kamrában – mindaddig, amíg távol tartod a burgonyától, mert olyan gázokat bocsát ki, ami felgyorsítja annak csírázását.

Megbontva meddig áll el?

Ha gerezdekre bontod a fokhagymát, onnantól kezdve a napjai meg vannak számlálva. Körülbelül 10-14 nap után menthetetlenül csírázni kezd. A kicsírázott fokhagyma ugyanakkor továbbra is fogyasztható. Bár kissé keserű lehet az íze, kifejezetten egészséges.

Egy tanulmány szerint az 5 napig csírázó fokhagymának magasabb az antioxidáns-tartalma.

A már megpucolt fokhagymagerezdeket mindig a hűtőben tárold. Egy zárt zacskóban vagy ételtároló dobozban akár egy hétig is eláll. Az apróra vágott fokhagymát viszont ne tartogasd egy napnál tovább.

A fokhagymapüré fagyasztásra is alkalmas
A fokhagymapüré fagyasztásra is alkalmasQwart / Getty Images Hungary

Le is lehet fagyasztani?

Naná! Ehhez van egy trükk, ami a kiolvasztásnál megkönnyíti a dolgodat. Ha a fokhagymát apróra vágod, majd egy kevés vízzel a jégkockatartóban fagyasztod le, főzés közben elegendő kipattintanod belőle egy kockát, és már mehet is a serpenyőbe! A fagyasztás egyetlen hátránya, hogy a fokhagyma veszíthet miatta az erejéből.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek