Így tudod megőrizni a frissességét ennek a kincset érő zöldségnek

GettyImages-508880972

Megfelelő tárolási körülmények között a fokhagyma akár fél évig is eláll.

A fokhagymának számos jótékony hatást tulajdonítanak, de elsősorban arról ismert, hogy eltávolítja a szervezetből a toxinok jelentős részét, és természetes méregtelenítő, vírusölő hatással bír. Nem elhanyagolható gasztronómiai szerepe sem. A magyar konyhában számos olyan étel van, amelynek nélkülözhetetlen hozzávalója. Ezért sem árt, ha mindig van belőle néhány fej tartalékban. Emellett szól az is, hogy a fokhagyma tárolási szempontból viszonylag igénytelennek számít, de be kell tartanod néhány alapvető szabályt, hogy sokáig megőrizze frissességét.

Mire kell figyelni a fokhagyma tárolásánál?

A legfontosabb szabály, hogy ne bontsd meg a fokhagyma fejét, csak ha feltétlenül szükséges. Ha egyben hagyod, akár 6 hónapig is friss maradhat. Csak arra kell figyelned, hogy megfelelően szellőzzön. Erre való tekintettel a legjobb kötegbe kötve, felakasztva tárolni.

A fokhagymát felakasztva érdemes tárolni
A fokhagymát felakasztva érdemes tárolniLucia Hisatsuga / EyeEm / Getty Images Hungary

Hol érdemes tárolni?

Ha nem akarod felakasztani, a célnak szinte bármilyen kosár vagy kerámiaedény megfelel, ami nem túlzottan zárt. A műanyag zacskót viszont mindenképp kerüld, mert bezárja a nedvességet, és felgyorsítja a romlási folyamatokat.

A fokhagymát sötét, hűvös helyen tárold.

Vannak, akik ezt a pincében vélik megtalálni, de ott hiába alacsonyabb a hőmérséklet, a páratartalom nem megfelelő a fokhagyma számára, ezért gyorsan megpuhulhat és kiszáradhat. Szakemberek szerint jobb helye van egy papírzacskóba téve, a hűtő frissen tartó fiókjában vagy a kamrában – mindaddig, amíg távol tartod a burgonyától, mert olyan gázokat bocsát ki, ami felgyorsítja annak csírázását.

Megbontva meddig áll el?

Ha gerezdekre bontod a fokhagymát, onnantól kezdve a napjai meg vannak számlálva. Körülbelül 10-14 nap után menthetetlenül csírázni kezd. A kicsírázott fokhagyma ugyanakkor továbbra is fogyasztható. Bár kissé keserű lehet az íze, kifejezetten egészséges.

Egy tanulmány szerint az 5 napig csírázó fokhagymának magasabb az antioxidáns-tartalma.

A már megpucolt fokhagymagerezdeket mindig a hűtőben tárold. Egy zárt zacskóban vagy ételtároló dobozban akár egy hétig is eláll. Az apróra vágott fokhagymát viszont ne tartogasd egy napnál tovább.

A fokhagymapüré fagyasztásra is alkalmas
A fokhagymapüré fagyasztásra is alkalmasQwart / Getty Images Hungary

Le is lehet fagyasztani?

Naná! Ehhez van egy trükk, ami a kiolvasztásnál megkönnyíti a dolgodat. Ha a fokhagymát apróra vágod, majd egy kevés vízzel a jégkockatartóban fagyasztod le, főzés közben elegendő kipattintanod belőle egy kockát, és már mehet is a serpenyőbe! A fagyasztás egyetlen hátránya, hogy a fokhagyma veszíthet miatta az erejéből.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra