Fehér helyett barna cukrot veszel? Biztos, hogy így egészségesebb?

GettyImages-1237165897

Meglepő lehet, de a fehér és a barna cukor között igazából nincs is akkora különbség, sőt!

A fehér cukor, vagyis a kristálycukor fogyasztása kimondottan ártalmas lehet a szervezetre nézve. Nem is csoda, hogy ha van olyan alternatívája, ami egy kicsit egészségesebbnek tűnik, akkor inkább azt választjuk. De vajon ez igaz a barna cukorra is? Megkérdeztük a szakértőt.

Mi a különbség a fehér és a barna cukor között?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a kristálycukor és az egészségesebbnek tartott barna cukor között az áruktól eltekintve nincs számottevő különbség.

A barna cukor lényegében sima kristálycukor, amit a gyártási folyamat során egy kevés melasszal barnásra színeznek.

Hogy miért? A szakember szerint pusztán azért, mert így hajlamosabbak vagyunk több pénzt fizetni érte, hiszen különlegesebbnek, egészségesebbnek gondoljuk. „A melasz egyébként a cukorgyártás mellékterméke, amely a cukor mellett vizet és ásványi anyagokat tartalmaz.”

A barna cukrot csak némi melasz választja el a fehér cukortól
A barna cukrot csak némi melasz választja el a fehér cukortólMagone / Getty Images Hungary

Sokan azt hiszik, hogy a barna cukor éppen magasabb ásványianyag-tartalma miatt egészségesebb, ám ahogy arra Traszkovics Zsolt rávilágított, ez olyan elenyésző mennyiség, hogy szinte kimutatni sem lehet.

A szervezetünk számára szükséges ásványi anyagok forrása nem a cukor.

Mi a helyzet a nádcukorral?

„Bármennyire is hihetetlen, de a nádcukor és a sima királycukor között sincs lényegi különbség. Mindkettő ugyanaz a szacharóz” – tisztázta az élelmiszermérnök. Az egyetlen eltérés közöttük, hogy míg a kristálycukrot cukorrépából vonják ki, addig a nádcukrot cukornádból állítják elő.

„A világ cukortermelésének nagyobb része cukornádon alapul, vagyis korántsem annyira különleges alapanyag, mint azt elhitetik velünk. A barnás színt itt is a nagyobb melasztartalom adja, de a nádcukor ásványianyag-tartalma csak minimálisan magasabb.”

Hogyan készül a cukor?

Traszkovics Zsolt szerint a cukor gyártása az alapanyag (azaz a cukorrépa vagy nádcukor) aprításával kezdődik, amelyből aztán áztatással oldják ki a cukrot. A következő lépésben a cukros levet besűrítik, melynek hatására víztartalma csökken, majd a cukrot az így kapott sűrűbb léből kristályosítják ki. Ezeket a cukorkristályokat már csak formázni és csomagolni kell, mielőtt a boltokba kerülnek.

Szinte mindegy, hogy melyiket teszed a kávédba
Szinte mindegy, hogy melyiket teszed a kávédbastefanamer / Getty Images Hungary

Jó, de akkor melyiket vegyem?

A szakember úgy vélte, teljesen mindegy, hogy kristálycukrot, barna cukrot vagy nádcukrot fogyasztasz-e, mert kémiai szempontból 99,99999 százalékban megegyeznek. „A nádcukor olyan országokban készül, ahol a cukornád termeszthető, ami természetesen az árában is érzékelhető. De a barna cukor valójában nem más, mint egyszerű marketingfogás a gyártók részéről” – tette hozzá.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek