Így lágyíthatsz a legegyszerűbben a kőkeményre összeállt barna cukron

Aki használ barna cukrot, tudja, hogy könnyen kőtömbbé áll össze, ha nem vigyázunk. Ha ez megtörténik, véletlenül se dobd ki, mutatjuk, mitől lesz újra a régi.

A barna cukorról sokan gondolják, hogy a fehér egészségesebb változata, de ez korántsem igaz. Ugyanúgy cukorrépából készül, csak annyiban különbözik fehér társától, hogy a feldolgozás egy pontján melaszt kevernek hozzá. Ettől lesz egy kicsit karamelles az íze, és az állaga is tömörebb, hiszen nagyobb a nedvességtartalma. Ennek köszönhetően ragad össze néhány nap alatt, ám a TheKitchn nagy tesztjén az is kiderült, mivel érdemes megoldanod ezt a bosszantó problémát.

A kísérlet elvégzése érdekében öt doboz barna cukrot nyitottak ki, és 10 napig egy kamrában hagyták. Ezek után az összeállt barnacukor-téglákat öt ismert módszerrel lágyították meg. Valamennyi adagot ugyanazon a napon tesztelték, a végső pontszámok pedig a módszer eredményességén, egyszerűségén és hosszán alapultak. 

Egy szelet kenyérrel

Időtartam: 24 óra

Értékelés: 1/10

Az ötlet egyszerű: Adjunk egy szelet szendvicskenyeret a barna cukorhoz, és szorosan zárjuk le a tartályt. A cukor ennyi idő alatt felszívja a kenyér nedvességét, így lágy barna cukor és kemény kenyér lesz a művelet végeredménye. Sajnos ez a módszer legalább 24 órát vett igénybe, így nem valami hasznos, ha az ember azonnal sütni szeretne. De ne utasítsd el teljesen ezt a technikát, mert a kenyér arra még jó lehet, hogy tároláskor a kiszáradás megelőzésére használd.

Egy fél almával

Időtartam: 12–24 óra

Értékelés: 3/10

Állítólag a kenyérhez hasonlóan egy adag kemény barna cukorhoz adott alma is megadja neki a szükséges nedvességet, így segít a cukornak megpuhulni. Mivel az almák mérete és nedvességszintje eltér, nehéz megbecsülni, hogy ez a folyamat meddig fog tartani, de annyi biztos, hogy ez sem extra gyors, néhány órát biztosan rá kell szánni. 

A módszer kipróbálásához tedd a cukrot légmentesen lezárt edénybe egy vágott oldalával ráhelyezett, félbevágott almával együtt. 12 órán belül az almával közvetlenül érintkező barna cukor egy része megpuhul – ennyi elég is lesz egy adag sütihez. Ám akár egy napba is beletelik a tartályban lévő többi barna cukor megpuhítása, így csak időmilliomosoknak lesz jó az almás módszer. 

Nem sokkal egészségesebb, az íze viszont egy kicsit más.
Nem sokkal egészségesebb, az íze viszont egy kicsit más.FotografiaBasica / Getty Images Hungary

Sütőben, alacsony fokozaton

Időzítés: 15 perc

Értékelés: 3/10

Állítólag szintén működik, ha kifejezetten alacsony hőfokon (100 °C körül) szárítjuk a cukrot a sütőben, és néhány percenként megkeverjük. Ahhoz, hogy a cukor ne olvadjon meg, szuper alacsony fokozat kell – a tesztelőknek nem is sikerült a mutatvány. Ennek ellenére az ötlet nem kapott rossz pontszámot, mert működik, ám kis mennyiségnél nem érdemes a sütőt bekapcsolni miatta. 

Így néz ki egy adag tisztességes barna cukor.
Így néz ki egy adag tisztességes barna cukor.robynmac / Getty Images Hungary

Mikrohullámú sütőben, papírtörlővel

Időzítés: 2-3 perc 

Értékelés: 9/10

A mikrohullám és a gőz kombinációja csodákra képes. Mindössze annyit kell tenned, hogy a barna cukrot átteszed egy tálba, letakarod nedves papírtörlővel vagy konyharuhával, és mikrohullámú sütőben hagyod 20 másodpercig.

A tesztelők is meglepődtek, hogy mennyire eredményes volt ez a módszer. A mikrohullámú sütő segítségével lágyíthatsz egy kevés, vagy akár egy hatalmas adag cukrot is, amikor csak szükséged van rá. Az így megpuhított barna cukor ráadásul puha is marad, ha megfelelően tárolják a kamrában, vagy más néven légmentesen lezárt edényben. 

Vízzel, műanyag zacskóban

Időtartam: 10 perc

Értékelés: 10/10

A dolgok néha olyan egyszerűek, mint amilyennek látszanak: az elpárolgott nedvességet nem rossz gondolat egy kevés vízzel pótolni. Aki így tesz, tökéletes, gyors tippet kap, ami ráadásul eredményes is. Tedd át a barna cukrot egy nagy műanyag zacskóba, adj hozzá 1-2 teáskanál vizet, és hagyd állni 10 percen át. Ha az idő letelt, kezdd el gyurmázni a zacskót, ami megnedvesíti a barna cukor minden egyes szemcséjét. Ha sietsz, mikrózz egyet rajta, így nem kell kivárnod a 10 percet sem. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek