Miközben egyes élelmiszerek, mint a cukros üdítők vagy a sós csipszek, joggal örvendenek kétes hírnévnek, hiszen tápanyagtartalmuk gyakorlatilag a nullával egyenlő, addig mások féligazságok miatt tűnnek fel negatív színben. Ez sokszor abból fakad, hogy egy adott élelmiszer-kategórián belül mindent egy kalap alá vesznek, vagy nem számolnak azzal, hogy attól, hogy valami nagyobb mennyiségben káros, mértékkel fogyasztva még jótékony hatású lehet. Cikkünkben ilyen példákat mutatunk be.
1. Kenyér
A kenyér általában magas szénhidrát- és alacsony tápanyagtartalma miatt kerül tiltólistára, ami a fehér kenyér esetében valóban megalapozottnak tekinthető. Ám ez nem jelenti azt, hogy nem létezik egyszerre finom és tápláló kenyér. A teljes kiőrlésű kenyér, a kovászos kenyér, a zabkenyér és a lenkenyér ilyen szempontból egyaránt jó választás lehet – írja a HowStuffworks.
Ha a finomított lisztes változatok helyett a teljes kiőrlésű gabonafélékből készített kenyereket részesíted előnyben, az mindenképp az egészséged javát szolgálja: ezáltal csökkenthető a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás kockázata is. Vannak olyan termékek is, amelyeket vitaminokkal dúsítanak, így további tápanyagokat, például vasat, niacint, tiamint vagy riboflavint tartalmaznak.
2. Tészta
A tésztára ugyanaz érvényes, mint a kenyérre: meg kell nézni, hogy miből készül. Míg a fehér lisztes tésztákban egyszerű szénhidrátok találhatók, amelyek heves ingadozásra késztetik a vércukorszintet, addig a teljes kiőrlésű tésztákban lévő összetett szénhidrátok hozzájárulnak a jóllakottság érzéséhez, részt vesznek az emésztési folyamatok szabályozásában és segítenek fenntartani az egészséges koleszterinszintet. Bár sokan tartanak tőlük, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy szervezetünket a szénhidrátok látják el energiával, így bizonyos mértékig nagyon is szükségesek.
3. Sajt
Oké, ha mindenre sajtot olvasztasz, az nem fogja a fogyókúrád javát szolgálni. Zsír- és nátriumtartalma miatt a sajt fogyasztásánál ajánlott a mértékletességre törekedni. Így viszont kifejezetten hasznos lehet, hiszen telítő hatású fehérjéket, csonterősítő tulajdonságairól ismert kalciumot, illetve egy sor vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
4. Vörös húsok
A vörös húsokat néha orvosai javaslatra, a szív egészsége érdekében kell elhagyni, a dietetikusok pedig azt mondják, hogy egyébként is csak heti kétszer, alkalmanként legfeljebb 170 grammot szabad fogyasztani belőlük. Ettől azonban még nem kell teljesen lemondani róluk. Már csak azért sem, mert a vörös húsokban található B-vitamin, cink és vas fontos szerepet tölt be az emberi szervezet működésében. Arra mindenesetre érdemes odafigyelned, hogy a vásárlásnál soványabb darabokat válassz.
5. Krumpli
Magas szénhidráttartalma okán gyakran a krumpli is perifériára kerül, de tudni kell, hogy egyes krumplifajták táplálóbbak, mint mások. A sötét húsú krumplik különösen egészségesek: feltöltenek antioxidánsokkal, gyulladáscsökkentő hatással bírnak, illetve csökkenthetik a szívbetegségek és a stroke kialakulásának esélyét.
Ha nem vagy kísérletező kedvedben, az elterjedtebb piros burgonyában vagy a russett fajtában is megtalálhatod a számításod. A tápanyagtartalom fajtánként eltérő lehet, de általánosságban kijelenthető, hogy a megfelelő módon elkészített krumpli kiváló rost-, C-vitamin-, B-6-vitamin-, mangán- és káliumforrássá válhat.
6. Kávé
Persze kávéból is megárt a sok, ám mértékletes fogyasztása esetén (ami napi 2-5 csészényi mennyiségnek felel meg) jótékony hatása lehet az egészségre, és csökkentheti a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a Parkinson-kór, a depresszió, illetve egyes daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
7. Tojás
Sokáig úgy tartották, hogy magas koleszterintartalma miatt a tojás fogyasztása a szívbetegségek előszobája lehet, míg végül a kutatások rámutattak, hogy az ételekből származó koleszterin nem befolyásolja számottevően a vér koleszterinszintjét.
A tojást azért sem kéne teljesen megvonnod magadtól, mert nagyszerű fehérjeforrás, ráadásul az agyműködéshez kapcsolódó tápanyagokat, például folsavat és kolint tartalmaz, illetve megelőző szerepe lehet a stroke és a makuladegeneráció kialakulásában.
8. Csokoládé
Való igaz, hogy a tejcsokoládé és a fehér csokoládé maximum csak az édesség iránti vágyad kielégítésére alkalmas, a magas kakaótartalmú étcsokoládék ellenben tele vannak értékes antioxidánsokkal, valamint vasat, cinket, magnéziumot és a szív egészségét védő flavonoidokat is tartalmaznak, így alkalomszerű fogyasztásuk nagyon is jó ötlet lehet.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés