Ettől lehet rózsaszín a csirke húsa: nem biztos, hogy nem sült át

GettyImages-1430722414
Olvasási idő kb. 3 perc

A csirkehús rózsaszín árnyalata valójában nem csak az alulsütésből származhat, más okai is lehetnek.

Ha szoktál csirkét (vagy pulykát) sütni, akkor valószínűleg már veled is előfordult, hogy amikor elkezdted felvágni a húst, szembesültél vele, hogy véresnek vagy legalábbis rózsaszínűnek tűnik, ezért nem merted megenni – tegyük hozzá, hogy a szalmonella és a többi, igen kellemetlen bélrendszeri panaszokkal járó élelmiszer-eredetű megbetegedések tükrében nem teljesen alaptalanul. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a csirkehús nem sült át.

Ezért maradhat rózsaszín a csirke húsa

A csirkehús gyanús színe az izmok oxigénellátásáért felelős mioglibon nevű fehérjével is összefügghet, amely a combokban magasabb koncentrációban van jelen, és vízzel keveredve rózsaszín árnyalatot ölt. Ugyanezzel a folyadékkal – ami nem összetévesztendő a vérrel – találkozhatsz a nyers csirkehúsok csomagolásában is.

Attól, hogy a csirkehús belseje rózsaszín marad, még nem biztos, hogy nem ehető
Attól, hogy a csirkehús belseje rózsaszín marad, még nem biztos, hogy nem ehetősharonotai / Getty Images Hungary

A jelenséghez az is hozzájárulhat, ha az állatokat fiatalon, 6-8 hetesen vágják le. Ebben az életkorban a csontok még nem keményednek meg teljesen, így a csontvelőből származó pigmentek átszivároghatnak a környező területekre, ami sötét, véres megjelenést kölcsönözhet a húsnak.

A fagyasztás fokozhatja ezt a hatást, mivel a jégkristályok átszúrhatják a csontot, így még több csontvelő szabadulhat fel.

Sőt, számolni kell azzal is, hogy a fiatal csirkék bőr alatti zsírrétegének hiánya lehetővé teszi, hogy sütés közben több gáz jusson a húsba, ami megint csak rózsaszínes elszíneződést eredményezhet.

Az is számít, hogyan készíted el

A rózsaszín szín visszamaradását bizonyos főzési módok is elősegítik. Bár a mioglobin 60 fokon barnulni kezd, a füstben lévő nitrogén-monoxid gátolhatja a színváltozást.

Ez magyarázatot adhat arra, hogy a füstölt vagy grillezett csirkehús miért maradhat rózsaszín.

Hasonlóképpen, rózsaszínes árnyalatot okozhatnak a gyakran tartósítószerként használt, illetve a takarmányban és a vízben természetesen előforduló nitrátok és nitritek is.

Nem véletlen, hogy a grillezésnél gyakrabban tapasztalható a jelenség
Nem véletlen, hogy a grillezésnél gyakrabban tapasztalható a jelenségGabi Musat / 500px / Getty Images Hungary

Csak a hőmérséklet számít, nem a szín

Ha kétségeid támadnak, hogy a csirke biztosan átsül-e, egy maghőmérő segítségével könnyedén eloszlathatod aggályaidat. Ha ugyanis a belseje elér egy bizonyos hőmérsékletet, akkor biztonságosan fogyasztható, függetlenül attól, hogy milyen a színe.

Egy maghőmérővel kizárhatod a kockázatokat
Egy maghőmérővel kizárhatod a kockázatokatJasonDoiy / Getty Images Hungary

„Élelmiszer-biztonsági alapszabály, hogy nyers húst, tojást tartalmazó ételeket addig kell sütni, főzni, míg belső hőmérsékletük el nem éri a 75 Celsius-fokot. Ezen a hőmérsékleten ugyanis a legtöbb, emberre veszélyes, hasmenést, hányást okozó mikroba elpusztítható” – írja ajánlásában a Nébih.

Ennél alacsonyabb hőmérsékleten (50-60 fok körül) a baktériumok ugyan legyengülnek, számuk csökken, azonban maradnak olyan túlélő csírák, melyek az étel hosszabb eltartása idején ismét elszaporodhatnak, és megbetegedésekhez vezethetnek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek