Ezzel a módszerrel marad a legtovább ropogós a csipsz

GettyImages-1192879524
Olvasási idő kb. 4 perc

Nincs annál bosszantóbb, mikor a megmaradt fél zacskó csipsz a kukában landol, mert amikor megennéd, már egyáltalán nem finom és ropogós. Találtunk egy módszert, amivel sokáig friss marad ez a finomság!

Jártál már úgy, hogy a polcon vagy a kamrában kutattál valami ropogtatnivaló után, mert hirtelen rád tört az érzés, hogy mindenképp rágcsálnod kell valamit? Ha ilyenkor a kezedbe keveredik egy fél zacskó csipsz, amit ráadásul még szeretsz is, az első örömhullámot gyorsan hatalmas csalódás válthatja fel, amint megkóstolod.

Ugyanis hiába zárjuk le a zacskót, a csipszet roppant nehéz úgy tárolni felbontás után, hogy megmaradjon a finom ropogós állaga.

Megvan az a szuperképessége, hogy a levegő nem létező nedvességtartalmát is magába szívja, és fincsi ropogós szeletek helyett puha, szivacsos, fűszeres valamit találunk a zacsiban, ami cseppet sem emlékeztet a vágyott finomságra.

Frissen az igazi

Igen, van néhány élelmiszer, ami kifejezetten finom, mondhatni ellenállhatatlan, de kizárólag frissen. Ezek közé tartozik a csipsz is, na persze csak akkor, ha megéri a másnapot. Ha kiskorúval élsz egy háztartásban, akkor tapasztalatom szerint esélye sincs erre, de talán felnőttként már nagyobb önuralommal rendelkezünk, és meg tudjuk állni, hogy egy ültő helyünkben elpusztítsuk a csomag tartalmát. Ám ha képesek vagyunk erre a – minden iróniát nélkülözve mondom – hatalmas teljesítményre, akkor szükségünk van egy tuti módszerre, amivel frissen és ropogósan tarthatjuk. Ellenkező esetben hiába volt minden erőfeszítésünk, hogy ellenálljunk a csábításnak, mert kárba vész az elraktározott adag. 

Másnap a bontott csipsz már nem az igazi, de fagyasztóban sokáig friss marad
Másnap a bontott csipsz már nem az igazi, de fagyasztóban sokáig friss maradJGI/Jamie Grill / Getty Images Hungary

Így marad friss és ropogós a csipsz

Erre a problémára talált egy egyszerű, ám az elbeszélések szerint nagyon hatékony megoldást az internet népe, és ez nem más, mint a fagyasztó. Sokszor jó szolgálatot tehet, ha meg szeretnénk hosszabbítani egy közeli lejáratú étel eltarthatóságát, vagy ha valamiből nagyobb tételt vásárolunk, és szeretnénk elrakni későbbre. Fagyasztóban akár a hús is hosszú ideig biztonságosan tárolható. Azonban néhány esetben felolvasztás után nem azt kapjuk, amire vártunk. Ilyen például a majonéz, tej, joghurt, friss leveles zöldségek, amelyek nem szeretik a fagypont alatti hőmérsékletet, így ezeknek nem a legoptimálisabb a mélyhűtő fiókja. Szerencsére a csipsz nem tartozik ezek közé,

bátran tárolhatjuk fagyasztva, és amikor elővesszük, épp olyan ropogós lesz, mint új korában.

Ráadásul nem is kell órákat várni, csupán néhány perc alatt szobahőmérsékletű lesz.

A fagyasztóból kivéve gyorsa felmelegszik a csipsz
A fagyasztóból kivéve gyorsa felmelegszik a csipszAleksandr Zubkov / Getty Images Hungary

Amikor a burgonyacsipszet a fagyasztóba tesszük, víztartalma nagyon alacsony, csak ez a maradék víz fagy meg – mondja Sally Mitchell, az Amerikai Kémiai Társaság munkatársa. Elmélete szerint a csipszben lévő csekély mennyiségű víz lefagyasztása akadályozza meg a keményítő átalakulását, ami a puhulási folyamathoz vezetne. 

A fagyasztott víz mennyisége elég kicsi ahhoz, hogy egyáltalán ne változtassa meg a csipsz szerkezetét, ízét vagy tápanyagtartalmát, és ne fagyjanak keményre a burgonyaszirmok.

Nos ha a kémiát nem is teljesen értjük mögötte, a lényeg a végeredmény, ami magáért beszél. Arra azért figyeljünk, hogy mielőtt a fagyasztóba kerülne, jól záródó csomagolást találjunk neki, vagy ha marad az eredetiben, akkor próbáljuk kiszorítani a levegőt belőle, és zárjuk le egy csipesszel, ellenkező esetben átveheti a többi étel szagát-illatát, ami nem biztos, hogy előnyére válik. Szóval, ha legközelebb valamilyen csoda folytán bontott zacskó csipsz marad a háztartásban, akkor mehet is a mélyhűtőbe! Már csak az a kérdés, kinek van ott annyi helye, hogy még az is beférjen?

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek