A tojás hiába egészséges, folyamatosan emelkedik az ára, ezért az ember kétszer is meggondolja, hogy milyet vegyen belőle. Így aztán adja magát a kérdés: mit nyerünk azzal, ha szabadtartású vagy biotojást vásárolunk? „Csak” a tyúkoknak teszünk vele jót, vagy döntésünk számottevően befolyásolja a tojás minőségét is? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.
Miben különbözik a bio- és a mélyalmos tojás?
Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a boltokban kapható tojásokon különböző, a tyúkok tartására vonatkozó információk is szerepelnek. Erre a héjon lévő jelölés első számjegye utal, amely a szakember magyarázata szerint a következőket jelentheti:
0 – Bio-, szabadtartásból származó tojás. Azok a tyúkok, amelyektől a 0-s jelölésű tojás származik, csak biotakarmányt kapnak, és szabadon sétálhatnak a tartásukhoz elkerített kinti részek és fedett területek között.
1 – Szabadtartásból származó tojás. A tartási mód itt is ugyanaz, mint az előző kategóriánál, vagyis az állatok a szabadban és a fedett részen is lehetnek, de a takarmányuk nem bio.
2 – Mélyalmos, istállós tartás. A tyúkok ebben az esetben egész életüket egy fedett istállóban, összezárva töltik, ami azért is hátrányos, mert gyakran „harcba” bocsátkoznak egymással.
3 – Ketreces tartás. Az állatok gyakorlatilag egész életüket egy ketrecbe zárva töltik, ahol igen kevés a helyük. Manapság már feljavított ketreces vagy kiscsoportos tartás van előírva, de igazából így sem jut sokkal több hely nekik.
Melyik tojás a jobb?
A szakember szerint erre nincs egyértelmű válasz, mert mindegyik változatnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. „Amennyiben az állatok érdekeit nézzük, természetesen a bio, illetve a szabadtartás a leginkább humánus megoldás.” A fogyasztók oldaláról azonban már sokkal összetettebb a helyzet. Már csak azért is, mert a tojás árát nagyban befolyásolja a tartási mód is.
„A tojás minősége sok tényezőn múlhat, beleértve az állatok közérzetét is. Abban, hogy a különféle tartású tyúkok tojásai között van-e érzékszervi különbség, nem lehet általánosítani, ezt próbálja mindenki maga eldönteni.”
Az élelmiszermérnök úgy véli, csakúgy, mint más élelmiszereknél, a valamit valamiért elve itt is érvényesül. A szabadtartású, megfelelő takarmánnyal ellátott tyúkok általában szebb és nagyobb sárga tojásokat tojnak, ám cserébe ezeknek az árfekvésük is magasabb.
„Vigasztalhat minket a tudat, hogy az állatok így a természeteshez leginkább közelítő körülmények között töltik életüket. A mélyalmos, illetve ketreces tartásból származó tojások árban többnyire kedvezőbbek, de minőségben valószínűleg nem adják ugyanazt, mint szabadtartású társaik. Azonban azt, hogy a minőségbeli és árbeli eltérések mennyire vannak összhangban, nehéz pontosan meghatározni.”
Van olyan tojás, amely fertőtlenítést igényel?
„A megfelelően tárolt és feldolgozott tojás fogyasztása nem jelent kockázatot, mivel a kereskedelemben kapható darabokat ózonnal szokták fertőtleníteni. Amennyiben piacon vásárolunk tojást, és biztosra akarunk menni, vagy esetleg nyersen fogyasztanánk azt, a magam részéről nem a mosást, sokkal inkább a héj fertőtlenítését javasolnám” – válaszolt a szakértő.
A mosással könnyen szétfröcskölhetjük a konyhában az esetleges kórokozókat, így keresztfertőzés léphet fel.
A fertőtlenítéshez a tojásokat néhány percre 2%-os hipóba érdemes áztatni, majd folyó víz alatt alaposan leöblíteni. A vegyszer ennyi idő alatt nem jut be a tojás belsejébe, de mivel roncsolja annak természetes védőrétegét, ezután már nem szabad tovább tárolni, és azonnal fel kell használni.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés