Mitől lesz bio a tojás? Megéri többet költeni a mélyalmosra?

GettyImages-156952116

Bio-, szabadtartású és mélyalmos tojás. Neked sem teljesen világos, hogy mi a különbség köztük? A szakértő segít képbe kerülni!

A tojás hiába egészséges, folyamatosan emelkedik az ára, ezért az ember kétszer is meggondolja, hogy milyet vegyen belőle. Így aztán adja magát a kérdés: mit nyerünk azzal, ha szabadtartású vagy biotojást vásárolunk? „Csak” a tyúkoknak teszünk vele jót, vagy döntésünk számottevően befolyásolja a tojás minőségét is? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Miben különbözik a bio- és a mélyalmos tojás?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a boltokban kapható tojásokon különböző, a tyúkok tartására vonatkozó információk is szerepelnek. Erre a héjon lévő jelölés első számjegye utal, amely a szakember magyarázata szerint a következőket jelentheti:

0 – Bio-, szabadtartásból származó tojás. Azok a tyúkok, amelyektől a 0-s jelölésű tojás származik, csak biotakarmányt kapnak, és szabadon sétálhatnak a tartásukhoz elkerített kinti részek és fedett területek között.

1 – Szabadtartásból származó tojás. A tartási mód itt is ugyanaz, mint az előző kategóriánál, vagyis az állatok a szabadban és a fedett részen is lehetnek, de a takarmányuk nem bio.

2 – Mélyalmos, istállós tartás. A tyúkok ebben az esetben egész életüket egy fedett istállóban, összezárva töltik, ami azért is hátrányos, mert gyakran „harcba” bocsátkoznak egymással.

3 – Ketreces tartás. Az állatok gyakorlatilag egész életüket egy ketrecbe zárva töltik, ahol igen kevés a helyük. Manapság már feljavított ketreces vagy kiscsoportos tartás van előírva, de igazából így sem jut sokkal több hely nekik.

A bio- és szabadtartású tojásokat adó tyúkok a szabadba is kimehetnek
A bio- és szabadtartású tojásokat adó tyúkok a szabadba is kimehetnekMartin Helgemeir / Getty Images Hungary

Melyik tojás a jobb?

A szakember szerint erre nincs egyértelmű válasz, mert mindegyik változatnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. „Amennyiben az állatok érdekeit nézzük, természetesen a bio, illetve a szabadtartás a leginkább humánus megoldás.” A fogyasztók oldaláról azonban már sokkal összetettebb a helyzet. Már csak azért is, mert a tojás árát nagyban befolyásolja a tartási mód is.

„A tojás minősége sok tényezőn múlhat, beleértve az állatok közérzetét is. Abban, hogy a különféle tartású tyúkok tojásai között van-e érzékszervi különbség, nem lehet általánosítani, ezt próbálja mindenki maga eldönteni.”

A tartás módja és a tojás minősége szorosan összefügg
A tartás módja és a tojás minősége szorosan összefüggSuntorn Somtong / Getty Images Hungary

Az élelmiszermérnök úgy véli, csakúgy, mint más élelmiszereknél, a valamit valamiért elve itt is érvényesül. A szabadtartású, megfelelő takarmánnyal ellátott tyúkok általában szebb és nagyobb sárga tojásokat tojnak, ám cserébe ezeknek az árfekvésük is magasabb.

„Vigasztalhat minket a tudat, hogy az állatok így a természeteshez leginkább közelítő körülmények között töltik életüket. A mélyalmos, illetve ketreces tartásból származó tojások árban többnyire kedvezőbbek, de minőségben valószínűleg nem adják ugyanazt, mint szabadtartású társaik. Azonban azt, hogy a minőségbeli és árbeli eltérések mennyire vannak összhangban, nehéz pontosan meghatározni.”

Van olyan tojás, amely fertőtlenítést igényel?

„A megfelelően tárolt és feldolgozott tojás fogyasztása nem jelent kockázatot, mivel a kereskedelemben kapható darabokat ózonnal szokták fertőtleníteni. Amennyiben piacon vásárolunk tojást, és biztosra akarunk menni, vagy esetleg nyersen fogyasztanánk azt, a magam részéről nem a mosást, sokkal inkább a héj fertőtlenítését javasolnám” – válaszolt a szakértő.

A mosással könnyen szétfröcskölhetjük a konyhában az esetleges kórokozókat, így keresztfertőzés léphet fel.

A fertőtlenítéshez a tojásokat néhány percre 2%-os hipóba érdemes áztatni, majd folyó víz alatt alaposan leöblíteni. A vegyszer ennyi idő alatt nem jut be a tojás belsejébe, de mivel roncsolja annak természetes védőrétegét, ezután már nem szabad tovább tárolni, és azonnal fel kell használni.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra