Nem mindenkinek van ideje (vagy tehetsége) saját bejglit sütni, ezért a hagyományos karácsonyi édesség beszerzése gyakran a boltokból történik. A vásárlásnál azonban érdemes észnél lenni, mert ha nem nézed meg, mi van a csomagolásra írva, lehet, hogy nem is bejgli lesz, amit hazaviszel a családnak.
Milyennek kell lennie a bejglinek?
Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a tipikus karácsonyi édességnek számító bejgli összetételét a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. „Otthon természetesen úgy készíthetjük a bejglit, ahogy szeretnénk, de amennyiben kereskedelmi forgalomba kerül, meg kell felelnie az előírásoknak.”
A szakember szerint a bejgli búzaőrleményből (liszt), cukor, tej vagy esetleg tejpor, élesztő, zsiradék és só felhasználásával készül, valamint a liszt minden kilogrammjára számolva legalább egy tojást vagy annak megfelelő tojáskészítményt is tartalmaznia kell. Emellett a dúsítás érdekében megengedett az adalékanyagok alkalmazása is. „A bejgli készítésekor a tésztát lappá nyújtják, a töltelékkel egyenletesen elkenik, felhengerlik, majd száraz kemencében kisütik.”
Fontos előírás, hogy a bejgli tömegének minimum 250 grammnak kell lennie, töltelékének aránya pedig nem lehet kevesebb mint 40 százalék.
További szabály, hogy a bélzet cukortartalma legalább 5 százalék legyen, illetve hogy a termék nevében utalni kell a töltelék jellegére, és annak százalékos arányára is.
Mire érdemes figyelni a vásárlásnál?
„Nem minden tekinthető bejglinek, ami annak látszik” – figyelmeztet Traszkovics Zsolt. Mint mondta, ugyan készíthetők a Magyar Élelmiszerkönyv előírásaitól eltérő termékek is, de azokat nem nevezhetik bejglinek. Vagyis ha a boltban egy bejglinek látszó, de például mákos rúd elnevezésű termékkel találkozol, akkor jobb, ha tudod, hogy az nem felel meg a vonatkozó előírásoknak.
Ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a termék gyengébb minőségű lenne. Előfordulhat, hogy csak annyi választja el attól, hogy bejgli legyen, hogy gyártásakor a cukor helyett édesítőszert használtak. „Persze az is lehet, hogy alacsonyabb a töltelék aránya, ezért mindig érdemes elolvasni a termék címkéjét.”
A bolti kínálatban különleges bejglikkel is találkozhatsz, amelyekre még szigorúbb előírások vonatkoznak. „Ezeknél a termékeknél a töltelék mennyisége nem lehet kevesebb 50 százaléknál, míg a bélzet cukortartalmának el kell érnie a 7,5 százalékot. Sőt, az is meg van szabva, hogy a termék megnevezésében szereplő, a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége legalább 40 százalékot tegyen ki a töltelékben” – tette hozzá a szakember.
A Szupermenta a fentieken túl azt tanácsolja, hogy a vásárlásnál mindig ellenőrizd a minőségmegőrzési időt, és a sérült csomagolású, töredezett bejglit ne vedd meg. „A bejglihez felhasznált alapanyagok nem tartoznak az olcsóbb termékekhez, ezért a túl alacsony ár gyanúra adhat okot a minőségével kapcsolatban” – írták tippjeikben.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés