Bejgli vagy mákos rúd? Nem mindegy! Ezekre figyelj, ha bolti bejglit vásárolnál

GettyImages-1192537097

Nem mindegy, hogy mekkora a bejgli tömege, és az előírások azt is megszabják, hogy mennyi töltelék kerüljön a termékbe.

Nem mindenkinek van ideje (vagy tehetsége) saját bejglit sütni, ezért a hagyományos karácsonyi édesség beszerzése gyakran a boltokból történik. A vásárlásnál azonban érdemes észnél lenni, mert ha nem nézed meg, mi van a csomagolásra írva, lehet, hogy nem is bejgli lesz, amit hazaviszel a családnak.

Milyennek kell lennie a bejglinek?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a tipikus karácsonyi édességnek számító bejgli összetételét a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. „Otthon természetesen úgy készíthetjük a bejglit, ahogy szeretnénk, de amennyiben kereskedelmi forgalomba kerül, meg kell felelnie az előírásoknak.”

A mákos és a diós a két legnépszerűbb változat
A mákos és a diós a két legnépszerűbb változatEva-Katalin / Getty Images Hungary

A szakember szerint a bejgli búzaőrleményből (liszt), cukor, tej vagy esetleg tejpor, élesztő, zsiradék és só felhasználásával készül, valamint a liszt minden kilogrammjára számolva legalább egy tojást vagy annak megfelelő tojáskészítményt is tartalmaznia kell. Emellett a dúsítás érdekében megengedett az adalékanyagok alkalmazása is. „A bejgli készítésekor a tésztát lappá nyújtják, a töltelékkel egyenletesen elkenik, felhengerlik, majd száraz kemencében kisütik.”

Fontos előírás, hogy a bejgli tömegének minimum 250 grammnak kell lennie, töltelékének aránya pedig nem lehet kevesebb mint 40 százalék.

További szabály, hogy a bélzet cukortartalma legalább 5 százalék legyen, illetve hogy a termék nevében utalni kell a töltelék jellegére, és annak százalékos arányára is.

Mire érdemes figyelni a vásárlásnál?

„Nem minden tekinthető bejglinek, ami annak látszik” – figyelmeztet Traszkovics Zsolt. Mint mondta, ugyan készíthetők a Magyar Élelmiszerkönyv előírásaitól eltérő termékek is, de azokat nem nevezhetik bejglinek. Vagyis ha a boltban egy bejglinek látszó, de például mákos rúd elnevezésű termékkel találkozol, akkor jobb, ha tudod, hogy az nem felel meg a vonatkozó előírásoknak.

Ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a termék gyengébb minőségű lenne. Előfordulhat, hogy csak annyi választja el attól, hogy bejgli legyen, hogy gyártásakor a cukor helyett édesítőszert használtak. „Persze az is lehet, hogy alacsonyabb a töltelék aránya, ezért mindig érdemes elolvasni a termék címkéjét.”

Ha nincs benne elegendő töltelék, nem nevezhető bejglinek
Ha nincs benne elegendő töltelék, nem nevezhető bejglinekErika Bourne / Getty Images Hungary

A bolti kínálatban különleges bejglikkel is találkozhatsz, amelyekre még szigorúbb előírások vonatkoznak. „Ezeknél a termékeknél a töltelék mennyisége nem lehet kevesebb 50 százaléknál, míg a bélzet cukortartalmának el kell érnie a 7,5 százalékot. Sőt, az is meg van szabva, hogy a termék megnevezésében szereplő, a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége legalább 40 százalékot tegyen ki a töltelékben” – tette hozzá a szakember.

A Szupermenta a fentieken túl azt tanácsolja, hogy a vásárlásnál mindig ellenőrizd a minőségmegőrzési időt, és a sérült csomagolású, töredezett bejglit ne vedd meg. „A bejglihez felhasznált alapanyagok nem tartoznak az olcsóbb termékekhez, ezért a túl alacsony ár gyanúra adhat okot a minőségével kapcsolatban” – írták tippjeikben.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra