Bejgli vagy mákos rúd? Nem mindegy! Ezekre figyelj, ha bolti bejglit vásárolnál

GettyImages-1192537097

Nem mindegy, hogy mekkora a bejgli tömege, és az előírások azt is megszabják, hogy mennyi töltelék kerüljön a termékbe.

Nem mindenkinek van ideje (vagy tehetsége) saját bejglit sütni, ezért a hagyományos karácsonyi édesség beszerzése gyakran a boltokból történik. A vásárlásnál azonban érdemes észnél lenni, mert ha nem nézed meg, mi van a csomagolásra írva, lehet, hogy nem is bejgli lesz, amit hazaviszel a családnak.

Milyennek kell lennie a bejglinek?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a tipikus karácsonyi édességnek számító bejgli összetételét a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. „Otthon természetesen úgy készíthetjük a bejglit, ahogy szeretnénk, de amennyiben kereskedelmi forgalomba kerül, meg kell felelnie az előírásoknak.”

A mákos és a diós a két legnépszerűbb változat
A mákos és a diós a két legnépszerűbb változatEva-Katalin / Getty Images Hungary

A szakember szerint a bejgli búzaőrleményből (liszt), cukor, tej vagy esetleg tejpor, élesztő, zsiradék és só felhasználásával készül, valamint a liszt minden kilogrammjára számolva legalább egy tojást vagy annak megfelelő tojáskészítményt is tartalmaznia kell. Emellett a dúsítás érdekében megengedett az adalékanyagok alkalmazása is. „A bejgli készítésekor a tésztát lappá nyújtják, a töltelékkel egyenletesen elkenik, felhengerlik, majd száraz kemencében kisütik.”

Fontos előírás, hogy a bejgli tömegének minimum 250 grammnak kell lennie, töltelékének aránya pedig nem lehet kevesebb mint 40 százalék.

További szabály, hogy a bélzet cukortartalma legalább 5 százalék legyen, illetve hogy a termék nevében utalni kell a töltelék jellegére, és annak százalékos arányára is.

Mire érdemes figyelni a vásárlásnál?

„Nem minden tekinthető bejglinek, ami annak látszik” – figyelmeztet Traszkovics Zsolt. Mint mondta, ugyan készíthetők a Magyar Élelmiszerkönyv előírásaitól eltérő termékek is, de azokat nem nevezhetik bejglinek. Vagyis ha a boltban egy bejglinek látszó, de például mákos rúd elnevezésű termékkel találkozol, akkor jobb, ha tudod, hogy az nem felel meg a vonatkozó előírásoknak.

Ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a termék gyengébb minőségű lenne. Előfordulhat, hogy csak annyi választja el attól, hogy bejgli legyen, hogy gyártásakor a cukor helyett édesítőszert használtak. „Persze az is lehet, hogy alacsonyabb a töltelék aránya, ezért mindig érdemes elolvasni a termék címkéjét.”

Ha nincs benne elegendő töltelék, nem nevezhető bejglinek
Ha nincs benne elegendő töltelék, nem nevezhető bejglinekErika Bourne / Getty Images Hungary

A bolti kínálatban különleges bejglikkel is találkozhatsz, amelyekre még szigorúbb előírások vonatkoznak. „Ezeknél a termékeknél a töltelék mennyisége nem lehet kevesebb 50 százaléknál, míg a bélzet cukortartalmának el kell érnie a 7,5 százalékot. Sőt, az is meg van szabva, hogy a termék megnevezésében szereplő, a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége legalább 40 százalékot tegyen ki a töltelékben” – tette hozzá a szakember.

A Szupermenta a fentieken túl azt tanácsolja, hogy a vásárlásnál mindig ellenőrizd a minőségmegőrzési időt, és a sérült csomagolású, töredezett bejglit ne vedd meg. „A bejglihez felhasznált alapanyagok nem tartoznak az olcsóbb termékekhez, ezért a túl alacsony ár gyanúra adhat okot a minőségével kapcsolatban” – írták tippjeikben.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra