A majmok jobban tudják? Nem úgy kell meghámozni a banánt, ahogy eddig hitted

GettyImages-1213641943
Berényi Bianka

A népszerű déligyümölcsről elterjedt, hogy a majmok kedvence, pedig a banán nem tartozik a természetes étrendjükbe. Azonban ha mégis banánt esznek, profin hámozzák azt meg.

A banánevés nem nagy művészet, nem is igazán szoktunk azon gondolkozni, miközben banánt eszünk, hogyan is kell azt a héjából kiszabadítani, igaz? Pedig a legújabb kutatások szerint van, amit elleshetnénk a majmoktól.

Tévhitben éltünk a majmok és a banán kapcsolatáról

A majmok nincsenek annyira oda a banánért, mint azt mi, emberek, hisszük. Természetesen megeszik és ízlik nekik, de nem akkora rajongói a gyümölcsnek, mint a sztereotípiák vélik, a banán ugyanis nem része a vadmajmok természetes étrendjének. „Az egész vadmajom-banán kapcsolat valójában totális kitaláció” – mondta Katharine Milton, a Kaliforniai Egyetem főemlősök táplálkozási ökológiájával foglalkozó professzora.

„Az ehető banán termesztett, háziasított növény és gyümölcs. 

A vadon élő majmok soha nem találkoznak banánnal, hacsak nem olyan emberi lakhely közelében vannak, ahol banánt ültettek vagy ültettek.”

Ezen mi is meglepődtünk. Viszont az elvitathatatlan tőlük, hogy profin hámozzák azt meg. 

A majmok profik a banán meghámozásában, még ha nem is természetes étrendjük része ez az étel
A majmok profik a banán meghámozásában, még ha nem is természetes étrendjük része ez az ételKacper Rzepecki / Getty Images Hungary

Cipzár vagy fogantyú a szár a hámozásnál?

A banán hámozásában kapaszkodót jelent a szár, a nagy kérdés pedig az, hogy megfogod, és lehúzod, mint egy cipzárt, vagy fogantyúként használod, miközben a tömzsi végénél hámozod?

Ha az első kérdésre igennel válaszoltál, akkor sajnálattal tudatjuk, hogy ez a banánhámozás rossz módja. Hogyan tudtál eddig így élni? 

Ha prémium banánevési élményre vágysz, az úgynevezett „majommódszer” lehet a helyes út. Hogy pontosan hogyan is csinálják a majmok

Mindjárt kiderül, de előbb jöjjön egy kis banánanatómia.

A banán fürtben nő, tömzsi vége valójában a gyümölcs „teteje”,

a kemény szár pedig az „alja”. Ezért úgy tűnik, hogy a szár fogantyúként alkalmazása a logikusabb módja a pucolásnak.

Így néz ki ez a gyakorlatban: 

Így jutnak hozzá a majmok ehhez az ételhez

A szárat az egyik kezedben tartva ujjaid között összenyomhatod a gyümölcs tetejét, amely érett banán esetében könnyen szétesik. Ezután meghámozhatod a banánt anélkül, hogy a gyümölcs megnyomódna. Mondjuk azért szerintünk így egy kicsivel körülményesebb banánt enni

Meg az sem kizárt, hogy furcsán néznének ránk közben. De ha nem lett volna egyértelmű az útmutató, mutatunk egy videót is, hogyan hámozza meg a majom a banánját. 

Ezek után nem tudjuk, hányan fognak változtatni banánevési szokásaikon, de legalább ma is tanultunk valami újat. És reméljük, mosolyogtál a cikk olvasása közben.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra