Egy áramkimaradás nemcsak bosszantó, hanem akár veszélyes is lehet: a hűtetlenül maradt ételek elfogyasztása ételmérgezést is okozhat.
A hűtőszekrény használata az áramszünet alatt
Ha az ajtók zárva maradnak, a szakemberek szerint a hűtőszekrényben lévő ételek akár négy órán keresztüli áramszünet esetén is fogyaszthatóak maradnak. Próbáld meg tehát a lehető legkevesebbszert kinyitni az ajtaját, így hosszabb ideig hidegebb marad a belső hőmérséklet.
Érdemes lehet beszerezni egy hőmérőt a hűtőszekrényedbe, ezzel megbizonyosodhatsz arról, hogy biztonságos hőmérséklet van-e benne – ideális esetben, mielőtt áramszünetet tapasztalnál, 5 Celsius-fok körül az optimális. Meleg hőmérsékleten a romlandó ételeken gyorsan szaporodhatnak a baktériumokat, a megromlott étel elfogyasztása pedig komoly gyomorproblémákat okozhat.
Egy új kutatás szerint, ha jeget teszünk a hűtőszekrénybe, akkor akár 10 órán át is megtarthatjuk az optimális hőmérsékletet az ételeinkhez.
Megmenthető ételek
Míg néhány ételt négy óra után mindenképpen ki kell dobni, más hűtőben lévő ételek még megmenthetők lehetnek. Az alábbiakat biztonságosan fogyaszthatod:
- kemény sajtok, mint a cheddar, a Colby, a svájci és a provolone; a feldolgozott sajtok, valamint a reszelt parmezán és a Romano is,
- vaj és margarin,
- nyers zöldségek és gyümölcsök, amelyek nincsenek felvágva, valamint aszalt gyümölcsök,
- felnyitott gyümölcslevek vagy konzervgyümölcsök,
- mogyoróvaj, dzsem,
- savanyúság,
- ketchup és mustár,
- szószok, például barbecue, Worcestershire, valamint megkezdett ecetes alapú salátaöntetek,
- kenyerek és tortillák.
Ezeket az ételeket ki kell dobni
Ha az áramszünet négy óránál tovább tart, az alábbi ételek elfogyasztása már nem biztonságos:
- nyers vagy főtt marhahús, baromfi vagy tenger gyümölcsei, szójából készült húspótlók,
- feldolgozott húsok, például felvágottak, virsli és szalonna,
- tej és tejtermékek, mint a joghurt és a tejföl, valamint a tejhelyettesítők (például szójatej),
- tojás és tojásalapú ételek,
- rakott ételek, levesek és pörköltek,
- főtt tészta, rizs vagy burgonya,
- friss tészta,
- megmaradt pizza,
- lágy sajtok, például krémsajt, márványsajt, mozzarella,
- reszelt és alacsony zsírtartalmú sajtok,
- felvágott friss gyümölcsök és zöldségek, főtt zöldségek,
- felvágott vagy megmosott salátafélék,
- megkezdett öntetek, például tejszínes dresszingek, majonéz, tartármártás és torma, valamint a felbontott üveges spagettiszószok,
- megkezdett zöldséglé,
- megkezdett bébiétel.
Fagyasztó áramszünet esetén
Áramszünet idején a fagyasztott élelmiszerek tovább tartanak, mint a hűtött ételek. Egy teljesen tele fagyasztó körülbelül 48 órán át tartja a hőmérsékletét, míg egy félig tele körülbelül 24 órán át, feltéve, hogy az ajtót zárva tartod.
A fagyasztott hús vagy készételek általában újrafagyaszthatók, ha a csomagoláson jégkristályokat látsz, vagy ha az áramszünet végén „hűtőhidegnek” érzed őket tapintásra. Ugyanakkor bizonyos ételek (például a gyümölcsök vagy zöldségek) minősége romolhat az újrafagyasztás során. A legtöbb ételt ki kell dobni, ha a fagyasztó hőmérséklete 4 Celsius-fok fölé emelkedik több mint két órára.
A hűtőszekrényben nemcsak az áramszünet okozhat gondot, hanem a szagok is. Az alábbi cikkünkben megnéztük, milyen rossz szokások tehetik büdössé.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés