Bár az aggodalomra okot adó vegyi anyagok egy részét már eltávolították a bolti pop-cornból, egyes vélemények szerint továbbra sem lehetünk teljesen nyugodtak miatta, írja a Howstuffworks. Ezt a nézetet osztja Dan DeFigio táplálkozási szakértő is, aki úgy véli, félrevezető lehet a mikrós pattogatott kukoricára valamiféle alacsony kalóriatartalmú, magas rosttartalmú snackként gondolni, hiszen távolról sem tekinthető egészségesnek (nyugi, a mozis sem sokkal jobb).
Most már máshogy káros
A mikrós pop-cornt érintő aggályok kezdetben onnan eredtek, hogy kiderült, a termék zacskóját a gyártás során perfluorozott vegyi anyagokkal vonják be, hogy ne szivárogjon át rajta a zsír, és az egyik vegyszer, a perfluor-oktánsav (PFOA) rákkeltő hatású lehet. A kockázatok miatt az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) 2011-ben elérte, hogy a gyártók kivonják PFOA-t a zacskóból, majd 2017-ben az EU is a tettek mezejére lépett és korlátozta felhasználását. Ez eddig rendben is volna, ám közben felmerült, hogy a helyettesítésére használt anyagok épp olyan károsak lehetnek, csak még kevesebbet tudni róluk.
Hasonló a helyzet a vajas ízesítéshez alkalmazott diacetil nevű anyaggal is, amely ritkán, de súlyos tüdőkárosodást okozhat. Egészségkárosító hatása először a pattogatott kukoricát gyártó üzemek dolgozóinál mutatkozott meg, majd bebizonyosodott, hogy a fogyasztókat is ugyanúgy érinti. Egy 2007-es tanulmány azt is megállapította, hogy a vegyi anyag 80 százaléka a zacskónyitást követően szabadul fel. A diacetilt azóta ugyan kivonták a legtöbb termékből, de a helyettesítésére szolgáló vegyületnek megint csak egészségkárosító hatást tulajdonítanak.
Inkább magadnak pattogtasd
Mivel a diacetil jelentős része nem az evéssel, hanem illékony formában, a belégzéssel kerül az emberi szervezetbe, a szakemberek azt javasolják, hogy a pop-corn mikrózása után várd meg, amíg kihűl a zacskó, és csak utána nyisd ki. A vásárlásnál érdemes átolvasni az összetevők felsorolását is. Minél kevesebb vegyi anyag van egy termékben, annál jobb! Lehetőség szerint válassz olyat, ami mesterséges aromáktól és színezékektől mentes, illetve alacsony a telített zsír- és nátriumtartalma.
Persze, a legegészségesebb megoldás még mindig az, ha frissen készíted a pop-cornt. DiFigio azt javasolja, hogy az otthoni kukoricapattogtatóba GMO-mentes kukorica kerüljön. Ha ízesíteni is szeretnéd, némi biovajat, tengeri sót vagy (igazi) sajtot is adj hozzá.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés