Hiába próbálsz óvatosan eljárni, nem könnyű megakadályozni, hogy az apró ételmaradékok egy része a lefolyóba jusson. Ez néhány másik, apróságnak tűnő dologgal együtt hosszú távon duguláshoz vezethet, melyhez drága pénzen szakembert kell hívni. Az Apartment Therapy a duguláselhárító szakma képviselőihez fordult, hogy a végére járjon, milyen lépéseket lehet tenni megelőzés gyanánt.
1. Felejtsd el a folyékony lefolyótisztítókat
Laura Lee Pokavich, a duguláselhárítással foglalkozó Gotelli Plumbing elnöke szerint a folyékony lefolyótisztítók többet ártanak, mint segítenek, mert gyakran csak tovább rontanak a már meglévő duguláson, illetve olyan durva vegyszereket tartalmazhatnak, melyek kárt tehetnek a csövekben. Neki az az építő jellegű javaslata, hogy szükség esetén inkább hagyományos módszerekkel, pumpálással vagy csőgörénnyel próbálkozz.

Nem feltétlenül kell szakembert hívnod, és drága vegyszereket sem kell használnod.
Tovább olvasom2. Soha ne önts zsírt vagy olajat a lefolyóba
A Manariti Plumbing igazgatója, Chris Manariti óva int ettől, hiszen a zsíros szennyeződések lerakódhatnak a csövekben és előbb-utóbb eldugítják őket. Arról, hogy milyen alternatív lehetőségek vannak a használt zsír és olaj felhasználására, ebben a cikkben írtunk.

3. Öblítéshez hideg vizet használj
Ha amúgy is elkerülhetetlen, hogy egy kevés zsír kerüljön a lefolyóba, a mosogatnivalókat hideg vízzel öblítsd el. A zsír így továbbra is tömör marad, ezért könnyebben átjuthat a csöveken. A meleg víz ezzel szemben hiába oldja fel a zsírt, ha az a csővezetéken áthaladva lehűl, majd újra megszilárdul. Bizonyára sejted, mi lesz a vége.
4. Ne terheld túl a konyhamalacot
A konyhamalac hasznos találmány, ami elbánik a szerves hulladékokkal, de ez nem jelenti azt, hogy válogatás nélkül mindent bele kéne szórnod. Ha marad valami a tányéron, söpörd bele a kukába, hogy tehermentesítsd a készüléket. Minél kevesebb ételmaradék kerül bele, annál kisebb egy dugulás esélye.
A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
A konyhamalacot érintő másik fontos szabály, hogy nem szabad rostos élelmiszerekkel (beleértve a zellert, a rebarbarát és a burgonyahéjat) és keményítőtartalmú hozzávalókkal (idetartozik a tészta, a rizst és a burgonya is) etetni. Ezek ugyanis idővel gélesednek a lefolyóban, és eltömődést okoznak – olyat, amit nehéz felszámolni, mutatott rá Paul Abrams, a Roto-Rooter Plumbing & Water Cleanup szóvivője.
5. Használj enzimalapú lefolyótisztítót
A dugulások megelőzéséhez érdemes rendszeresen karbantartanod a lefolyót. Abrams ehhez az enzimalapú termékeket ajánlja, melyek jó baktériumok révén oldják fel a szerves anyagokat, így a zsírt és ételmaradékokat. Mint mondta, alkalmazásuk különösen hasznos lehet egy professzionális duguláselhárítás után, de egy ilyen készítménnyel akkor is jó eredményt érhetsz el, ha éjszakára a lefolyóba öntöd, majd reggel vizet engedsz rá.