5 tipp, hogy elkerüld a konyhai dugulást

Egy dugulás rendkívül kellemetlen tud lenni, és néha olyan mértéket ölt, amit már nem lehet házilagos módszerekkel kezelni. Némi odafigyeléssel azonban sokat tehetsz azért, hogy a helyzet ne tudjon elfajulni.

Hiába próbálsz óvatosan eljárni, nem könnyű megakadályozni, hogy az apró ételmaradékok egy része a lefolyóba jusson. Ez néhány másik, apróságnak tűnő dologgal együtt hosszú távon duguláshoz vezethet, melyhez drága pénzen szakembert kell hívni. Az Apartment Therapy a duguláselhárító szakma képviselőihez fordult, hogy a végére járjon, milyen lépéseket lehet tenni megelőzés gyanánt.

1. Felejtsd el a folyékony lefolyótisztítókat

Laura Lee Pokavich, a duguláselhárítással foglalkozó Gotelli Plumbing elnöke szerint a folyékony lefolyótisztítók többet ártanak, mint segítenek, mert gyakran csak tovább rontanak a már meglévő duguláson, illetve olyan durva vegyszereket tartalmazhatnak, melyek kárt tehetnek a csövekben. Neki az az építő jellegű javaslata, hogy szükség esetén inkább hagyományos módszerekkel, pumpálással vagy csőgörénnyel próbálkozz.

2. Soha ne önts zsírt vagy olajat a lefolyóba

A Manariti Plumbing igazgatója, Chris Manariti óva int ettől, hiszen a zsíros szennyeződések lerakódhatnak a csövekben és előbb-utóbb eldugítják őket. Arról, hogy milyen alternatív lehetőségek vannak a használt zsír és olaj felhasználására, ebben a cikkben írtunk.

A jó öreg pumpa az egyik legjobb megoldás
A jó öreg pumpa az egyik legjobb megoldásAndreyPopov / Getty Images Hungary

3. Öblítéshez hideg vizet használj

Ha amúgy is elkerülhetetlen, hogy egy kevés zsír kerüljön a lefolyóba, a mosogatnivalókat hideg vízzel öblítsd el. A zsír így továbbra is tömör marad, ezért könnyebben átjuthat a csöveken. A meleg víz ezzel szemben hiába oldja fel a zsírt, ha az a csővezetéken áthaladva lehűl, majd újra megszilárdul. Bizonyára sejted, mi lesz a vége.

4. Ne terheld túl a konyhamalacot

A konyhamalac hasznos találmány, ami elbánik a szerves hulladékokkal, de ez nem jelenti azt, hogy válogatás nélkül mindent bele kéne szórnod. Ha marad valami a tányéron, söpörd bele a kukába, hogy tehermentesítsd a készüléket. Minél kevesebb ételmaradék kerül bele, annál kisebb egy dugulás esélye.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A konyhamalacot érintő másik fontos szabály, hogy nem szabad rostos élelmiszerekkel (beleértve a zellert, a rebarbarát és a burgonyahéjat) és keményítőtartalmú hozzávalókkal (idetartozik a tészta, a rizst és a burgonya is) etetni. Ezek ugyanis idővel gélesednek a lefolyóban, és eltömődést okoznak – olyat, amit nehéz felszámolni, mutatott rá Paul Abrams, a Roto-Rooter Plumbing & Water Cleanup szóvivője.

5. Használj enzimalapú lefolyótisztítót

A dugulások megelőzéséhez érdemes rendszeresen karbantartanod a lefolyót. Abrams ehhez az enzimalapú termékeket ajánlja, melyek jó baktériumok révén oldják fel a szerves anyagokat, így a zsírt és ételmaradékokat. Mint mondta, alkalmazásuk különösen hasznos lehet egy professzionális duguláselhárítás után, de egy ilyen készítménnyel akkor is jó eredményt érhetsz el, ha éjszakára a lefolyóba öntöd, majd reggel vizet engedsz rá.

Oszd meg másokkal is!
Mustra