A déli stílusú rántott csirke arról is nevezetes, hogy belül finom és szaftos, kívül pedig fantasztikusan ropogós, így komoly lélekjelenlét kell hozzá, hogy az ember képes legyen leállni vele. A jó hír, hogy a tengerentúli gyorséttermek nagy klasszikusáért már nem kell Amerikáig menned, hiszen otthoni körülmények között sem reménytelen jól elkészíteni. Főleg, ha a Saveur által prezentált pofonegyszerű receptet követed.
1. Fűszerezd be
Először is vedd elő a lisztet, majd szórj bele sót, esetleg ízlés szerint őrölt borsot. Az előbbivel nyugodtan bánj bőkezűen, nem fog ártani neki, sőt igazából elengedhetetlen a megfelelő ízvilág eléréséhez.
2. Készítsd elő az olajat
A rántott csirke zsírban is készíthető, de manapság inkább valamilyen semleges ízű növényi olajban szokták kisütni. Tölts fel vele egy mélyebb serpenyőt 7-8 centis magasságig, majd melegítsd fel 160 Celsius-fokra.
3. És a csirkét is
Vedd ki a csirkét a hűtőből, és várj 20-30 percet, amíg szobahőmérsékletűre melegszik. Ez segíteni fog, hogy egyenletesen átsüljön, anélkül hogy odaégne a külseje.
4. „Panírozd” be
A panír itt egy kicsit másképp néz ki, mint ahogy megszokhattuk, hiszen zsemlemorzsa nem is kell hozzá, csak némi tejjel felöntött tojás, illetve a fentebb említett fűszeres liszt. Fontos, hogy ezt a lépést csak akkor végezd el, amikor már melegszik az olaj, különben a liszt gumiszerűvé válhat. A csirkerészeket előbb mártsd bele a tojásos masszába, majd forgasd meg a lisztkeverékben. A felesleget érdemes lerázni róla, mert az olajba kerülve csak meg fog égni.
5. Ne zsúfold túl a serpenyőt
A csirkedarabok most már mehetnek a serpenyőbe, de ne egyszerre az összes! Ha telepakolod a serpenyőt, túlzottan lecsökkenhet az olaj hőmérséklete, ami megnövelheti a sütési időt és kedvezőtlenül befolyásolhatja a végeredményt. A csirkét ezért inkább több adagban készítsd el, vagy ha sietned kell, használj egy második serpenyőt is.
6. Légy résen
A húsnak körülbelül 15-20 percre lesz szüksége, hogy egyenletesen átsüljön, ám ez nem jelenti azt, hogy felügyelet nélkül szabad hagyni. Mivel a hőmérséklet bármikor megugorhat, célszerű időnként egy konyhai hőmérővel ellenőrizni. Így szükség esetén még állíthatsz a fokozaton, hogy korrigálni tudj.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
7. Frissen tálald
Ha a csirke egyenletesen átsült és szép, aranybarna színt kapott, szedd ki egy papírtörlővel kibélelt tányérra vagy tálra. Ezután hagyd pihenni 5 percen át, hogy még puhább és szaftosabb legyen, majd tálald ki!
8. Gondoskodj a maradékról
Ha az a szerencse ér, hogy az éhes barátok, családtagok nem kapkodják el az összes csirkét, a maradékot rakd el a hűtőbe. Akár hidegen is fogyasztható, de újra is lehet melegíteni. Ha azt akarod, hogy kívülről ropogós, belül pedig szaftos maradjon, 30 percre hagyd szobahőmérsékleten, majd egy rácsra helyezve 200 fokon melegítsd át a sütőben. A másik opció, hogy újra felhevíted az olajat 160 fokra, és abban forrósítod fel.