A repedések elkerülésének egyik alapvetése éppen az, hogy a tojást ne hidegen tedd a forró vízbe, hanem a hűtőből kivéve várd meg, amíg eléri a szobahőmérsékletet. Ha már itt tartunk, igazából nem kéne forszíroznod a forró vizet sem. A repedések esélyét azzal is csökkentheted, ha a tojást a vízzel együtt, fokozatosan melegíted fel. Az Indian Express felvázolt néhány további hasznos tippet is.
Kínáld meg olajjal vagy sóval
Kabita Singh, a Kabita’s Kitchen YouTube-csatorna séfje azt javasolja, hogy a főzővízhez adj egy evőkanálnyi olajat, illetve a tojást legfeljebb a forrástól számított 10 percig főzd. Ez ugyancsak segíthet, hogy a héja egyben maradjon. Egy másik népszerű tipp szerint hasonló eredményt érhetsz el úgy is, ha a főzés előtt megsózod a vizet.
A laboratorium.hu megemlít egy valamivel komplikáltabb megközelítést is, ami nem kockázat nélküli, viszont ha jól csinálod, remek eredménnyel kecsegtet: „A tojás laposabb végén egy tű segítségével hozzunk létre egy kis nyílást. Óvatos lyukasztás esetén a belső héj sértetlen marad, és a fehérje nem tud távozni a nyíláson át.”
Ha a tojás mégis megrepedne, még akkor sincs minden veszve. Ebben az esetben csupán annyi a teendőd, hogy sós/citromsavas vízben főzöd tovább, mivel a kiáramló fehérje így még a nyílásban kicsapódik és eltömíti azt. Hát nem fantasztikus?
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
A tojáspucolásnak szintén számtalan iskolája van. Ha érdekel, hogy melyiknél számíthatsz a legkevesebb komplikációra, olvasd el az erről szóló cikkünket is!