Ételmérgezés nyáron: így kerüld el a veszélyt!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összeszedte, mire érdemes figyelned a nyári bevásárlás, főzés során, hogy ne kerüljön veszélybe az egészséged.

A Nébih először is azt javasolja, hogy az étkezéshez, főzéshez szükséges alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható forrásból, üzletből vagy piacról szerezd be. Ellenőrizetlen helyről, alkalmi árustól viszont még zöldséget, édességet se vegyél. Figyelj oda az üzlet tisztaságára, az árutárolás rendjére és az eladók ruházatára is. Ha trehányságot tapasztalsz, inkább fordulj ki onnan, mert elképzelhető, hogy az élelmiszereket is ilyen hanyagul kezelik.

Nézd meg, mit vásárolsz

Ha a csomagolás szabályos, magyar nyelven kell megtalálnod rajta a termék nevét, a gyártót vagy forgalmazót, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági időt, az összetevőket (csökkenő mennyiség szerint), a tömeget, illetve a tárolási útmutatót. Az „E-számok” az adalékanyagokat jelzik, ám ezek miatt általában nincs értelme visszakozni.

Tévhit, hogy az ún. E-számokkal jelölt anyagoktól minden esetben félni kell. A szabályosan előállított termékekben az adalékanyagokból, tartósítószerekből csak annyi található az élelmiszerekben, amennyi azokhoz megengedett, és átlagos mennyiségű fogyasztás esetén egészségártalmat nem okoz.

Amennyiben allergiás vagy valamilyen élelmiszer-összetevőre, adalékanyagra, az nyilván más lapra tartozik. Ebben az esetben különös gonddal olvasd el az összetételt. Ha máshogy nem boldogulsz, a feliratok értelmezéséhez ne restellj szemüveghez vagy akár nagyítóhoz nyúlni.

Bizonyosodj meg róla, hogy friss-e az áru
Bizonyosodj meg róla, hogy friss-e az áruShutterstock

A vásárláskor ügyelj a termékek minőségmegőrzési, fogyaszthatósági idejére, valamint a csomagolás épségére! A lejárt, sérült csomagolású élelmiszert értelemszerűen ne vedd meg. Hűtendő terméket csak olyan helyről szerezz be, ahol azt tényleg a hűtőtérben tárolják. Ha egy mélyhűtött áru belül zúzmarás és tömbbé van fagyva, keress másikat. A húsok frissességét a szaguk, színük, felületük alapján tudod megítélni.

Fontos, hogy mindig a hűtendő terméket vedd meg utoljára, majd mielőbb vidd haza. A vásárláshoz vigyél magaddal több táskát, szatyrot is, hogy a különböző áruk – zöldségek, nyers húsok – ne szennyezhessék be egymást.

Ne hagyj elöl semmit

A megvásárolt termékeket hazaérve mielőbb rakd el a megfelelő tárolóhelyre. Ami hűtést igényel, azt tedd a hűtőbe. A többi élelmiszer mehet a kamrába, vagy valami más jól szellőző, hűvös helyre.

A hűtés csak akkor hatásos, ha a húsokat, tejet 5 Celsius-fok alatt tárolod, de a zöldségek, gyümölcsök számára például ennél magasabb, 10-15 fokos hőmérséklet az előnyösebb. Itt szintén ajánlott odafigyelni arra, hogy a termékek ne szennyezhessék egymást. Ez különösen igaz a tojásra, előre megmosni viszont azért nem kell.

Tarts rendet a hűtőben
Tarts rendet a hűtőbenShutterstock

Gondoskodj a higiéniáról

Főleg nyáron! A nyers húson bármikor előfordulhat egészségre ártalmas baktérium, akár szalmonella is, ezért az összes többi élelmiszertől elszeparálva készítsd el. Biztonságod érdekében a húshoz külön vágódeszkát, kést használj, majd azokat azonnal mosd el meleg, mosogatószeres vízben.

A legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból – edénnyel, eszközzel, kézzel – a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák!

A zöldségeket, gyümölcséket alaposan mosd meg. Ezeket célszerű két percig tiszta vízbe áztatni, aztán szűrőedényben erős vízsugárral átmosni, mert rovarok, földes szennyeződések, növényvédőszer maradványok lehetnek rajtuk (az almánál ennél több is kellhet).

Ugyancsak alapvető, hogy a konyhád és az eszközeid tiszták legyenek, ahogy az is, hogy ételkészítés egyes fázisai között alaposan megmosd a kezed.

Legyen tiszta a konyhád
Legyen tiszta a konyhádShutterstock

Az ételeket, pláne ha húst, tojást tartalmaznak, jól süsd vagy főzd át, hiszen ez elpusztítja a baktériumokat, vírusokat. A maradékot pedig minél hamarabb hűtsd le, mert már néhány szobahőmérsékleten töltött órától is veszélyessé válhat.

Étkezés előtt forrósítsd át újra az ételt. A maradékokban elszaporodhatnak a baktériumok, az átforralás azonban elpusztítja azokat.

Étkezz egészségesen

A rendszertelen, kapkodva, útközben elfogyasztott gyorsételek, a csipegetés, eszegetés, nassolás helyett igyekezz rendesen étkezni. Nyáron fogyassz könnyű ételeket, sok zöldséget, gyümölcsöt és salátát. A szomjoltásra a víz is kiváló. Arról, hogy mennyit érdemes inni, itt írtunk részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek