A harminc fokos melegben nem árt jóval óvatosabbnak lenni az elöl hagyott ételekkel mint otthon, a Lifehacker szerint ugyanis ebben az esetben gyorsan érvényét vesztik a konyhapulton hagyott ételekre vonatkozó szabályok. Abban az esetben akár két órát is várhatunk, mielőtt nekiállnánk falatozni, a napon hervadozó szendvicsek esetében azonban már más a helyzet.
A baktériumok is imádnak piknikezni
A szalmonella baktériumok száma például egy óra leforgása alatt nagyjából a tízszeresére emelkedett a baktériumok terjedését letesztelő ételbiztonsági szakember, Ben Chapman tesztjei során. Egy másik gyakori kórokozónak, a Staphylococcus aureusnak már egy kicsivel többre, úgy másfél-két órára volt szüksége ugyanehhez, de két óra mindkét esetben bőven elég lehet ahhoz, hogy kritikus mennyiségű baci lepje el az elöl hagyott ételeket.
Mi az, ami viszonylag biztonságos
A legóvatosabban a megfőzött zöldségekkel, a köretekkel, a húsokkal és az alacsony savtartalmú gyümölcsökkel érdemes bánni a Lifehacker szerint. A szárazabb hozzávalókkal, például a kenyérrel már nehezebb a dolga a baktériumoknak, és a savas, például ecetet is tartalmazó öntetekkel is meggyűlik a bajuk.
Segíthet a katasztrofális utóhatásokkal járó piknikek elkerülésében, ha:
- mindig elrejtjük a fogásokat a gonosz napsugarak elől
- nem felejtünk el kezet mosni étkezés előtt
- mindig időben a hűtőtáskába csúsztatjuk a kevésbé népszerű fogásokat.