Annak eldöntéséhez, hogy a barack vajon tényleg tökéletes-e, az mnn.com szerint három tényezőt, a színét, az állagát és az illatát kell figyelembe venned. A jó hír, hogy a procedúra legfeljebb 5 másodpercet vesz igénybe – ennyit bizonyára neked is megér, hogy egy finom, érett és lédús barackba haraphass.
Szín
Ha a piacon vásárolsz, ott ideális esetben egyenesen a termelőtől érdeklődhetsz, hogy mennyire érett a kiszemelt barack, egy szupermarketben viszont nem feltétlenül fogsz tudni a végére járni ennek. Ilyenkor elsőként a gyümölcs külsejét érdemes szemrevételezned. A barack színe a fajtától is függ, de ha mondjuk őszit választassz, és zöld csíkokat látsz a héj mintázatán, az általában nem számít jó jelnek, mert arra utal, hogy túl korán szedték le.
Állag
A következő árulkodó jel a barack állaga. Fogd meg a gyümölcsöt és óvatosan (de tényleg!) nyomd össze. Ha túl keménynek érzed, akkor elkönyvelheted, hogy még nincs megfelelően megérve. Hogy ez mennyire problémás, az attól is függ, hogy mikor szeretnéd megenni. A barack a szüret után tovább érik, szóval néhány napra előre gondolva nyugodtan betárazhatsz belőle. Amennyiben nem kívánsz ennyit várakozni, inkább folytasd a keresgélést, amíg nem találsz olyat, melynek a héja feszes, de nyomásra enged. Ezt már azonnal felfalhatod (persze, miután kifizetted).
Ha a barackot nagyon puhának érezned, az azt jelenti, hogy valószínűleg már túlérett. Ettől ugyanakkor még mindig hasznát veheted, egy házi lekvárhoz például így is szuper lesz.
Idén kevesebb barackból válogathatsz
A tavaszi fagyok akkora károkat okoztak a gyümölcsösökben, hogy a vártál jóval gyengébb baracktermésre lehet számítani idén – vetítette elő korábban az mno.hu-ra hivatkozva az Index.
Illat
Hiába szagolgatod a barackot, nem érzel semmit, vagy valami kellemetlen szag csapja meg az orrod? Tegyél le róla! Ha kellően érett lenne, gazdag barackillatot kéne árasztania. A keményebb gyümölcs ugyan szintén illatozik, de nem annyira erőteljesen. Ilyenkor kell még neki néhány nap, hogy aromái kiteljesedjenek.
Hogyan tároljam?
Az érett barackot hűvös helyen, szellős elrendezésben, más gyümölcsöktől távol három-négy napig tárolhatod. A hűtőszekrényben négy-öt napig is eláll, ám mielőtt elfogyasztanád, hagyd felmelegedni, mert így zamatosabb lesz – tanácsolta korábbi cikkében a Tudatos Vásárlók Egyesülete.