A csapvíz romlandóságának kérdése a Lifehacker szerzőjének fejébe ütött szöget, ezért Dr. Benjamin Chapman élelmiszerbiztonsági szakértőhöz fordult, hogy kiderítse az igazságot. Máris mondjuk, mire jutott.
Nem romlik meg
Dr. Chapman úgy vélte, hogy a tiszta, de állott csapvíz akkor tartogat kockázatokat, ha a poharat nem mosod el megfelelően, és emiatt tápanyagnyomok – mondjuk az előzőleg beletöltött gyümölcslé láthatatlan emlékei – maradnak rajta.
Ami még tényleg számítana, az az lenne, ha valaki kakis ujjal nyúlna bele.
Az viszont szintén nem befolyásol semmit, ha korábban már ittál a pohárból, rajta hagyva az ajaklenyomatodat. A szakember szerint a szádból származó baktériumokkal nem tudod megmérgezni magad.
De nem fog ízleni
A víz hiába kristálytiszta, már néhány óra elteltével sem lesz tökéletes az íze. Susan Richardson kémikus ezt azzal magyarázta, hogy az ember több ízt érez a meleg (akár szobahőmérséletű) vízben, mint a hidegben. A folyamatot csak még inkább felerősíti, hogy a víz idővel párologni kezd, a benne lévő anyagnak pedig ezzel nő a koncentrációja. Ennek pedig az a vége, hogy nem egészen olyan lesz az íze, mint amit megszoktál.
Persze, ha a vízforrás már elve szennyezett, az alaposan átírja a képletet, mert a káros anyagok attól még nem fognak nyomtalanul eltűnni, hogy a pohár tartalmát nem hörpinted fel azonnal. De amíg tiszta a vized, és körültekintően mosogatsz, semmitől nem kell tartanod.
Arról, hogy mennyi vizet érdemes inni, itt írtunk.