Készítsd fel a grillsütőt a nyárra!

A kerti grillsütőt valószínűleg már hosszú hónapok óta nem használtad, így rengeteg kosz és egyéb szennyeződés halmozódhatott fel benne.

A Fox News szerint akár szenes, akár gázos grillsütőd van, fontos, hogy feltűrd az ingujjad és felkészítsd a nyári szezonra. Ehhez pedig nem elegendő, ha simán csak áttörlöd a rácsot egy szivaccsal. Pláne, ha évek óta halogatod a nagytakarítást.

Vizsgáld át tetőtől talpig

A tomboló elemeknek kitett fémfelületeken rozsdafoltok jelenhetnek meg, ezért kezd azzal, hogy alaposan átnézed a készüléket. Ezt már csak azért is célszerű megtenned, mert a téli időszakban rovarok és kártevők verhetnek tanyát benne.

A gázgrilleknél nem szabad megfeledkezni a gázcső ellenőrzéséről sem. Az esetleges szivárgások kiszűréséhez egyszerűen kend be az egészet szappanos vízzel. Ha valahol buborékokat látsz, akkor sajnos tényleg gáz van. De csak addig, amíg meghúzod a csatlakozásoknál vagy kicseréled a csövet.

shutterstock 607634918
Shutterstock

Haladj belülről kifelé

A gázgrill belsejében lévő szennyeződéseket egy drótkefe segítségével távolíthatod el. Ezután ellenőrizd az égőfejeket is, hiszen a bogarak gyakran ezekben keresnek menedéket. Ha eltávolíthatóak, mosd át őket a kerti slaggal, a visszaszerelésükkel várj viszont addig, amíg teljesen megszáradnak. A következő lépésben jöhet a zsírgyűjtő tálca szemrevételezése. Ezt szintén indokolt lehet kipucolni, nehogy véletlenül később, a sütés közben lángra kapjon a zsír.

Amennyiben a faszenes változattal rendelkezel, kevesebb a teendőd. Az első és legfontosabb, hogy megszabadulj a grillben felhalmozódó hamutól, illetve az el nem égett széndaraboktól.

Folytasd a ráccsal

A grillsütő egyik legkritikusabb pontja a rács: mivel közvetlen érintkezik az étellel, előbb-utóbb vastag koszréteg lepheti el. Tisztításának ennek ellenére nem feltétlenül kell kínszenvedésnek lennie. Ha 15 percre magas fokozatra kapcsolsz (egy gázgrillnél), a láng meglazítja a szutykot, így utána már könnyedén ledörzsölheted róla. 

A művelethez lehetőleg ne a fent említett rozsdamentes kefét használd, ez ugyanis fémsörtéket hagyhat hátra, melyeket bizonyára te sem szeretnél lenyelni a kajával. Szerezz be inkább egy keményfából készült grillkaparót, amit a nagyobb hatás érdekében akár a hagyma tisztító erejével is kombinálhatsz.

shutterstock 113217628
Shutterstock

Ami a mélytisztítást illeti, ehhez ugyancsak létezik egy módszer, ami nem igényel komolyabb erőfeszítéseket: áztasd be a rácsot egy éjszakára két bögrényi ecet és egy bögrényi szódabikarbóna elegyébe! Ha marad is rajta piszok, attól is megszabadulhatsz, ha megkínálod egy erős vízsugárral és némi zsíroldóval.

A sütőspray a barátod

A rutinszerű takarítás a baktériumok elszaporodása ellen is védelmet nyújt, de igazából van még valami, amit megtehetsz a rácsodért. Ha egy kevés sütőspray-vel vagy -olajjal bevonatot képezel rajta, megakadályozhatod az ételek letapadását és lassíthatod a rozsda kialakulását.

Töröld át kívülről is

Amint megvagy a belső résszel, jöhet a grill külseje. A készülékek anyaga sokféle lehet, általános tanáccsal ezért nehéz szolgálni, de indulj ki abból, hogy a szappanos víz szinte mindegyiknél beválik. Ha mégsem elegendő, próbálkozz az adott felülethez ajánlott tisztítószerrel (a porcelán bevonathoz például a hagyományos ablaktisztítót javasolják).

shutterstock 13244053
Shutterstock

Cseréld le a grilleszközeidet

Az idő vasfoga nemcsak magát a grillkészüléket, hanem a hozzá tartozó eszközöket – csipeszeket, húsvillákat – sem kíméli, ezért eljöhet a pillanat, amikor már nincs értelme tartogatnod őket. Ha pedig már rászánod magad a vásárlásra, értelemszerűen olyan terméket válassz, aminek tartós az anyaga (mondjuk rozsdamentes acél), hogy ne kelljen évente cserélgetni!

Oszd meg másokkal is!
Mustra